4. června 2012

Causa Bradáčová

K megaudálosti, kterou je zadržení poslance Davida Ratha při páchání těžkého zločinu (přijetí úplatku ve 4. odstavci), jsem se dlouho úmyslně nevyjadřoval, protože jsem nechtěl zaplavovat veřejný prostor dalším informačním senem. Nicméně, ukazuje se, že má další významné konsekvence, a proto bych se chtěl zaměřit na dopady sporného postupu OČTŘ na právní stát a demokracii v ČR.

Media totálně selhala: „už se tak děje, a bohužel opět ve státní televizi: čt si nechala udělat "průzkum", který jednoznačně potvrdil, že cca 90 % lidí má za to, že rath je vinen, že by měl složit mandát a že jeho stíhání je spravedlivé. já kolem sebe vnímám minimálně z poloviny záporné nebo vlažné reakce. kde jsou? ne, čt si potřebuje pojistit oprávněnost svého rozjezdu štvavé kampaně. a jak lépe to udělat, než přesunout odpovědnost na lidi. ostatně při úmrtí havla se čt "vyznamenala" stejně, ale v opačném gardu. je to už jen generátor lyrismu a kýče. p.š.

To, co nyní zažíváme, je Čunek II v podání Vesecké II – Bradáčové. Trestní právo processní bylo tak ohýbáno, že výsledek je neslučitelným s právním státem:
  1. vazba útěková, kollusní i předstižná. Jak může Rath opakovat trestnou činnost, pro niž je stíhán, dokonat trestný čin, o který se pokusil, nebo vykonat trestný čin, který připravoval nebo kterým hrozil, když už není ani hejtman, ani radní, ani zastupitel a ani člen politické strany? Předstižná vazba je zcela nezákonná. Útěková vazba je v každém slušném státě nahrazena kaucí. A konečně kollusní vazba: Jak OČTŘ samy přiznávají, bez odposlechů nejsou schopny vyšetřit vůbec nic: „Můžete dostat oznámení, že se kdysi kdesi cosi stalo. V ten moment jste v roli archiváře, protože si vyžádáte dokumenty, které následně analyzujete. Naděje, že se dostanete k trestné činnosti, je v těchto případech dost malá. Naopak ovoce přináší, když se můžete k trestné činnosti dostat v reálném čase. Tím se rozumí, že se páchá anebo připravuje. A vy jste u toho a můžete ji zdokumentovat.“ Takže i kollusní vazba je zjevně účelová.
  2. pošlapávání místní příslušnosti. Jak to lapidárně shrnul Tomáš Pecina: „Tolik legrace bylo naposledy s Čunkem, jehož případ nejprve první parta předala jednomu místně nepříslušnému státnímu zastupitelství, aby mohl být odsouzen, a pak ho druhá parta poslala jinému, aby odsouzen být nemohl.“ Jenže zákonný soudce je ústavní oprávnění. A místní příslušnost státního zástupitelství je od zákonného soudce odvozena. Bradáčová to nakonec sama uznala a po 14 dnech případ konečně postoupila místně příslušnému státnímu zastupitelství. Své chování zdůvodnila neodkladnými úkony, což je jen velice obtížně napadnutelné. K tomu osobní poznámku. Bradáčová tvrdí, že nikdy nikdo neuvažoval, že by to mělo dozorovat městské státní zastupitelství v Praze. Ve skutečnosti jsem již 15. května 2012 ve 23.36 na Facebooku napsal: „No, to mi přijde krajně podivné. Pokud byl úplatek předán v Praze, mělo ho stíhat Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 5, nebo kde se to odehrálo. O tom, pokud vím, media mlčí.“ (Okres v. kraj je podle závažnosti skutku. Kraj stíhá ty zločiny, za něž hrozí nejméně 5 let.)
  3. dozorující státní zástupce. Bradáčová dlouhodobě uváděla media v omyl, že je dozorující státní zástupkyní. Opak zjistil až Týden. Dozorujícím státním zástupcem byl nejprve stážista Radek Bělor, pak Jiří Pražák.
Shrnuto, Bradáčová se neštítí mnoha špinavostí, pokud jí mohou prospět v její kariéře. Je však dostatečně obratná, aby se nedopouštěla kárných provinění. Nicméně zákon ohýbá až porušuje. Naštěstí si toho začínají všímat i kvalitnější media, zatímco ta ostatní pokračují v nesmyslné adoraci. (Zdá se, že Ivan Hamšík po Šafrově devastaci vrátil Reflex na vzestupnou trajektorii.)

7 komentářů:

  1. Technická: Zabýval se už někdo tím, co to vlastně znamená "zadržen při činu nebo bezprostředně po něm", a co se myslí "činem"?

    Ratha zadrželi s krabicí, ve které bylo 7 milionů. Co je na tom - samo o sobě - trestného?

    Jak mohu bez dalších informací, které jsem získal nikoli při činu či bezprostředně po něm, vědět, co je v krabici?

    Jak mohu, bez dalších informací, které jsem získal nikoli při činu či bezprostředně po něm, vědět, co je to za peníze?

    OdpovědětVymazat
  2. Obávám se, že tohle je horší než seno.

    OdpovědětVymazat
  3. Oni z odposlechů věděli, že jde o úplatek. Ergo byl zadržen po předání úplatku.

    Bez dalších informací to přirozeně nejde.

    OdpovědětVymazat
  4. Dr. Bradáčová výslovně říká, že trestná činnost byla páchána na území tří krajů, přičemž platí pravidlo prvního. A když se v průběhu dalšího vyšetřování ukáže být těžiště v jednom kraji, dojde k předání, což došlo. Bez znalosti spisu nelze posoudit, zda ona i soud "mluví pravdu", nicméně je to pravděpodobné, pokud byl spis plynule skutečně předán.

    OdpovědětVymazat
  5. A co tam půl roku dozorovali? Proč Ratha realizovali právě po předání peněz? Ve skutečnosti od počátku věděli, že je to středočeská kausa a že předání 7 000 000 Kč je hlavní skutek.

    OdpovědětVymazat
  6. Spekulace bez znalosti spisu. Nyní má případ středočeské zastupitelství, které je minimálně nezaujaté, v horším případě se vztahem k obviněnému, takže uvidíme. Nicméně nepokládám za pravděpodobné, že NSZ, dr. Bradáčová a dotyčný soudce by byli až tak nepřemýšlející, že by "jen tak" dali případ do Ústí a čekali, že dr. Koudelka a další veřejní obhájci včetně Vás, nespustí "intelektuální lynč" na způsob schématických postav občanských strážců řádného procesu z Law and Order...

    Že byl Rath zadržen in flagrante je patrně z důvodu naplnění čl. 27 odst. 5 Ústavy.

    OdpovědětVymazat
  7. Spekulace bez znalosti spisu.
    To jsou typické výmluvy OČTŘ. Všechny rozhodné skutečnosti jsou ve skutečnosti známy.

    Nicméně nepokládám za pravděpodobné, že NSZ, dr. Bradáčová a dotyčný soudce by byli až tak nepřemýšlející, že by "jen tak" dali případ do Ústí
    Motivace mohou být různé:

    a) Očekávali, že když prošel Čunek, projde i Rath.
    b) Každý den dobrý. Věděli, že dříve nebo později budou muset spis odevzdat příslušnému SZ. Ale každý den v mediích dobrý.

    Nicméně, obojí je spekulace, do hlavy jim nevidím.

    čekali, že dr. Koudelka a další veřejní obhájci včetně Vás, nespustí "intelektuální lynč" na způsob schématických postav občanských strážců řádného procesu z Law and Order...
    Musím říci, že mne nemile překvapuje, jak jednostranně se stavíte na stranu OČTŘ. Od nepřemýšlejících medií nečekám nic jiného, ale Vás jsem měl za nezávislého.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>