18. března 2012

Jurodivý Slávek Popelka

V ČR proběhly velké antiestablishmentové demonstrace cca 8 000 lidí a blogy plebsu (Vodníkův Discussion Speed a Kapitánův Nautilus) k tomu mlčí. Podivné. Nicméně, kdo to zmeškal, může se podívat na velký rozhovor s protagonistou Slávkem Popelkou v ČT.

Předně bychom neměli podléhat černobílému vidění. Ačkoliv je Holešovská výzva chaotická a Národní rada nerepresentativní, plebs má v mnohém pravdu. Je ostudné, že dosud u nás na rozdíl od USA neexistuje referendum. Osnova Karolíny Peake, o kterou se media nezajímají, protože zřejmě netuší o existenci veřejného eKLEPu, je spíše zákonem, jak referendum nedělat. Vladnutí by mělo být odbornější a transparentnější. Na druhou stranu je vidět, že to hnutí je čistou negací a věrohodný positivní program nemá.

Přesto je příliš laciné plebs zešměšňovat, že nemá visi, jak změn dosáhnout. Slávek Popelka je jihomoravský patriarcha – prorok a není náhodou, že tyto protesty mají mnohem větší ohlas na Moravě než v Čechách. Na rozdíl od radikálně levicového ProAlt z pražské kavárny, který chce v leninských tradicích předvoje dělnické třídy pro lidi dělat bez lidí, Holešovská výzva buduje v anarchistických tradicích sověty a imperativní mandát (= odvolatelnost poslance). Oba instituty jsou krajně neblahé a mám obavy, že to skončí stejně jako v roce 1905 či hůře 1917 v Rusku, s tím, že ČR je přeci jen civilisovanější než carské Rusko.

Update: Glossa Bohumila Doležala, kterou podepisuji.

3 komentáře:

  1. Černobílé vidění? Já se poctivě snažil najít nějaké positivum, ale mám za něj snad brát "objev", že je u nás spousta věcí špatně?

    OdpovědětVymazat
  2. To ne. Ale i jeho pohled je cenný, jinak bychom nevěděli, co si plebs myslí.

    OdpovědětVymazat
  3. O té výzvě nic moc nevím. Ale ty elitářské a arogantní povýšenecké formulace na téma "plebs" či papalášské řeči typu "jinak bychom nevěděli, co si plebs myslí", z toho je mi opravdu nevolno. Kdo je to "my"? Kdo je to a jak se definuje plebs?
    To je marxismus, jen v opačném gardu, potažmo fašismus a vláda samozvaných "gentlemanů".
    Až zas budete chtít něco říkat o expertokracii, demokracii a lidských právech, raději mlčte.
    Nebo si ponechte v portfoliu jen neonacisty, když už Vás kdokoliv jiný nezajímá a je pro Vás zřejmě jen lusou, již třeba zesměšnit, potřít, ostrakizovat a rozebrat na prvočástice.
    Čím to, že jsem ještě nečetl Vaši analýzu o bludných státoprávních teoriích Národního odporu?
    Jako Bondy říkal, že kapitalismus je pro něj větší nebezpečí než komunismus, tak fašismus, potažmo vláda (samozvaných) elit, které ex cathedra určují, co je dobré a co špatné, a k nimž se zřejmě ve své elitářské pýše řadíte, je asi pro Vás přijatelnější než demokracie (+právní stát a ochrana menšin), generující i názory jiné než pravicové či konformně (aktuálně)pro-režimní názory a postoje, byť i třeba zmatené či v souhrnu nekonzistentní.
    Btw., když tak nemáte rád stát, jděte pracovat na Hrad (také za státní peníze, pokrytecky, ale mezi "své"), a nepracujte na úřadu, který je vzorem expanze státu do soukromoprávní sféry, typickým příkladem extenze veřejného práva do prostoru práva soukromého, špiclem řadových občanů, kteří hájí svůj majetek třeba i pomocí kamer, defendorem netransparentního jednání zastupitelstev obcí a aktuálně (viz platy papalášů) pohůnkem státu, potažmo Hradu, místo aby hájil otevřenost, veřejnou kontrolu a transparentnost.
    Váš namyšlený post mě opravdu šokoval a budete-li ještě někdy hovořit o liských právech, budete min. pro mě naprosto nevěrohodný. Nejde Vám o lidi, je to pro Vás domnívám se jen intelektuální gymnastika, kde se člověk zcela ztrácí - ten Vás dle mého názoru vůbec zajímá (a pokud aspoň trochu, tak až na posledním místě).
    Vy chcete být obhájcem práv občanů, když jimi opovrhujete?

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>