11. prosince 2011

Jánošík Cnemo

„Daniela“ i Cnemo vycházejí z klassického konceptu plebsu, že krást bohatým nevadí, protože pro ně je to jen kapka v moři. Cnemo svůj postoj specifikoval takto: „Ukradete-li 1000 Kč Babišovi, je to jen nemorální, ale ukradete-li 1000 Kč invalidovi, kterému zbývá 2000 Kč na jídlo, je pachatel hyena.“

Problém tohoto srovnání je, že je vycucané z prstu. Jednak by stát takovému invalidovi pomohl (i když tomu ultralevičáci nevěří, máme v ČR sociální stát) a kdyby ne a ten invalida by vinou jednání zloděje došel k zdravotní újmě nebo dokonce zemřel, nejednalo by se o prostou krádež, nýbrž mnohem závažnější přečin, patrně (těžké – § 147 NTZ) ublížení na zdraví z nedbalosti (§ 148 NTZ).

Proto si Kapitánův vykonstruovaný příklad modifikujme, že těch 1 000 Kč ukradne mně, pro kterého tato částka znamená poměrně málo (je to cca cena dvou nákupů v potravinách), ale přesto násobně více než pro Babiše.

Chce někdo vážně tvrdit, že okradení mé osoby je mnohem amorálnější než okradení Babiše?

7 komentářů:

  1. >„Daniela“ i Cnemo vycházejí z klassického konceptu plebsu

    No, nálepkovat umíte pěkně:) A překrucování Vám také jde. Faktem ovšem je, že po mém dotazu by asi většina lidí odpovědělo, že amorálnější je okrást invalidu.

    >Chce někdo vážně tvrdit, že okradení mé osoby je mnohem amorálnější než okradení Babiše?

    Jako většina spolvědů neznáte jinou závislost, než je přímá a nepřímá úměra:)

    >i když tomu ultralevičáci nevěří, máme v ČR sociální stát

    :) Ano máme sociální stát, který by to mého příkladu jistě zasáhl. Projeví se tak, že z kapes daňových poplatníků tu tisícovku panu Babišovi briskně uhladí, z Preolu teče to svinstvo, co ničí motory, půdu i ovzduší nepřetržitě:)

    Ale vážně nechápu, co je na postoji, že důležitější jsou následky na lidi a ne na hmotu ultralevicového. Ale klid, nenapíšu článek Peters, patologický asociál:)

    OdpovědětVymazat
  2. No, nálepkovat umíte pěkně:)
    Kapitáne, kdybyste měl v duchovních vědách orientaci alespoň na úrovni středoškoláka, tak byste věděl, že bez klassifikace není žádná věda možná. Ale chápu, že pro pouhý výzkum, kterému se v ČR z neznámého důvodu říká věda, není třeba filosofické znalosti mít.

    A překrucování Vám také jde.
    Jaképak překrucování? Já ocitoval jednu Vaši větu a jen tu jsem kommentoval. Tak o čem to, proboha, mluvíte?

    Faktem ovšem je, že po mém dotazu by asi většina lidí odpovědělo, že amorálnější je okrást invalidu.
    No jistě. A já jsem zdůvodnil proč. Ale o této banalitě se nemá cenu bavit.

    Jako většina spolvědů neznáte jinou závislost, než je přímá a nepřímá úměra:)
    Aha. Takže tam bude parabola, nebo co? Jedním z důvodů, proč diskutovat s Vámi je tak velice málo přínosné, je to, že dáváte přednost žvanění: „Jako většina spolvědů neznáte jinou závislost, než je přímá a nepřímá úměra:)“ před fakty – specifikovat druh závislosti. Navíc vypozorovat z věty: „Chce někdo vážně tvrdit, že okradení mé osoby je mnohem amorálnější než okradení Babiše?“ že znám jen přímku a hyperbolu, je těžká manipulace. Ale co od Vás jiného čekat, že?

    Ale vážně nechápu, co je na postoji, že důležitější jsou následky na lidi a ne na hmotu ultralevicového.
    Umíte číst? Já píšu, že ultralevicové je popírání sociálního státu v ČR: „:) Ano máme sociální stát, který by to mého příkladu jistě zasáhl. Projeví se tak, že z kapes daňových poplatníků tu tisícovku panu Babišovi briskně uhladí, z Preolu teče to svinstvo, co ničí motory, půdu i ovzduší nepřetržitě:)“

    Ale klid, nenapíšu článek Peters, patologický asociál:)
    Klidně si ho napište. Jen tím potvrdíte, jak nekonečně jste vzdálen od reality. Tvrdit, že člověk, který 7 let pracoval pro odbory, je asociál, je neklamnou známkou toho, že dáváte přednost vlastním ideologickým konstruktům před realitou, naprosto stejně jako Vodník.

    OdpovědětVymazat
  3. A to jsem zcela pominul neuvěřitelnou blábolivost Vašeho výroku: „Projeví se tak, že z kapes daňových poplatníků tu tisícovku panu Babišovi briskně uhladí, z Preolu teče to svinstvo, co ničí motory, půdu i ovzduší nepřetržitě:),“ za který by se každý myslící člověk měl stydět. Nicméně, od stoupence splikleneckých theorií nepřekvapí. Ti mají blátivé myšlení už z definice.

    OdpovědětVymazat
  4. No, na morálce se asi opravdu neshodnem. To není o logice, takže nemá smysl argumentovat.

    >Tvrdit, že člověk, který 7 let pracoval pro odbory, je asociál,

    :)) Tak to jste se se trefil. Myslíte ty porevoluční žluťácké odbory:) Jako zaměstnanec jsem prožil jsem likvidaci firmy o 2000 zaměstnancích pod "dohledem" odborů. Pak jsem také jedny zlikvidoval pouhou pasivitou. Prosím, nespojujte dnešní odbory a se sociálním cítěním. Viděl jsem je z obou stran.

    >Nicméně, od stoupence splikleneckých theorií nepřekvapí.

    ? Jsem příznivcem konspiračních teorií, které pomalu mění v oficiální názor. O škodlivosti biopaliv již dávno není pochyb, což bylo i oficiálně potvrzeno http://www.novinky.cz/zahranicni/137511-vedci-eu-doporucili-pozastavit-biopaliva-komisar-je-podporuje.html

    Pokud věříte v GW i po tom, co byli "vědci" chyceni za ruku při evidentním podvodu, je to smutné. Chápu, že na přírodovědecky je to pro Vás moc, ale pochopit, že podvody patří tak maximálně do okultismu a ne do vědy, by nemělo být zase tak těžké.

    OdpovědětVymazat
  5. No, na morálce se asi opravdu neshodnem. To není o logice, takže nemá smysl argumentovat.
    Ale to byl jediný význam mého textu. Pokud nechcete diskutovat o tom, tak vše ostatní je off topic, tedy žvanění.

    Myslíte ty porevoluční žluťácké odbory:)
    No jistě. Kapitalista bude hodnotit úroveň odborů. Kde berete tu drzost? To je jako kdyby státní zástupce hodnotil úroveň obhajoby.

    Pak jsem také jedny zlikvidoval pouhou pasivitou.
    Jo, kdyby zaměstnavatelé věděli, že lidé na sobě nechají dříví štípat, tak bychom se od Číny příliš nelišili.

    Prosím, nespojujte dnešní odbory a se sociálním cítěním.
    Kapitáne, vážně Vás prosím, odnaučte se blábolit. Negativně hodnotíte dnešní odbory. Prosím, to je Váš názor. Ale tvrzení, že odbory nemají sociální cítění, je faktum, a to nepravdivé. A o blábolech nemůže být smysluplná diskusse. To je z povahy věci vyloučeno.

    Pokud věříte v GW i po tom, co byli "vědci" chyceni za ruku při evidentním podvodu, je to smutné.
    Za prvé, říká se tomu AGW, anthropogenic global warming. Za druhé, na AGW nevěřím. Nicméně to nemá nic společného se spikleneckou theorií. Je to je pouze alternativní vědecká theorie, stejně jako třeba superstruny. Spikleneckou theorií jsou třeba alternativní názory na 9/11, chemtrails apod.

    Chápu, že na přírodovědecky je to pro Vás moc
    Méně nálepkování, více argumentace. Děláte mi z LW žvanírnu jako je Nautilus, a to se mi nelíbí. Bylo by dobré, kdybyste se kvalitou diskuse snažil blížit Massive Error a nikoliv DS.

    OdpovědětVymazat
  6. >Pokud nechcete diskutovat o tom, tak vše ostatní je off topic, tedy žvanění.

    O čem mám diskutovat, vše bylo řečeno. Když tvrdím, že krádež 1000Kč Babišovi a invalidovi je morálně rozdílné, nesouhlasíte. Když se Vám snažím vysvětlit, že důležité jsou škody na lidech, ne na majetku, tak je to plebejské. Co k tomu dodat?


    >Kapitalista bude hodnotit úroveň odborů. Kde berete tu drzost?

    Nebyl jsem vždycky kapitalista a to čemu říkáte drzost se běžně říká zkušenost. Odbory mají lví podíl na průseru 90. let. Všichni ti členové dozorčích rad a celozávodních výborů, co se kamarádičkovali s vedením, zatímco zaměstnance propouštěli po stovkách (byla přeci transformace, ni). Říkam to jako bývalý zaměstnanec, který měl z první ruky.

    Jako kapitalista bych měl tento druh odborů rád. Stačí uplatit předáky a ti zvládnou zbytek:) Ale nemám příležítost ani si ověřit své schopnosti, protože odbory nemají ani základní vlastnost, tj. schopnost dlouhodobě existovat. Nejsou schopni přesvědčit zaměstnance, že jsou k něčemu. A to jsem nikdy proti odborům nevystoupil, nebylo totiž vcelku proti komu.

    Kdyby chtěl mě někdo takový zastupovat, vezmu ho lešeňovkou:)

    >Ale tvrzení, že odbory nemají sociální cítění, je faktum, a to nepravdivé.

    Už 4-5 let jsem neviděl živýho odporáře, natož. Těm, co jsem znal předtím, šlo buď jen o vlastní koryto nebo o imunitu při propouštění. Jejich aktivita nikdy příliš nepřesáhla problémy typu vánoční kolekce, kvality jídla v kantýně a odměny při životním lubileu. Jediná rozumná věc za ta léta byla kontrola bezpečnosti na dílně, což jsem vždy uvítal.

    >Nicméně to nemá nic společného se spikleneckou theorií. Je to je pouze alternativní vědecká theorie, stejně jako třeba superstruny.

    Neurážejte prosím strunové fyziky. Chytil je snad někdo při přípravě falšování naměřených hodnot?

    AGW není vědecká teorie, je to něco jako UFOlogie. Nevíte sice jestli se náhodou mimozemšťami nešpacírují po zeměguli, ale máte důkazy, že ufologové podvádějí.

    >Spikleneckou theorií jsou třeba alternativní názory na 9/11, chemtrails apod.

    Problém je v tom, že oficiální teorie je naprosto neuvěřitelná a popírá hned několik přírodních zákonů.

    A mimochodem něco chemtrails chtějí realizovat, chtějí pouštět do stratosféry sloučeniny síry:)

    >Děláte mi z LW žvanírnu jako je Nautilus, a to se mi nelíbí.

    No, když má článek nadpis Jánošík Cnemo je celkem dost pravděpodobné, že se potrefený ozve. Při Vašich fyzikálních excesech, bych se sice mohl ovládnout a přejít je zdvořilým tichem, ale domníval se, že své bláznivé teorie zveřejňujete právě proto, aby prošly testem obhajitelnosti.

    Tvrzení: flogiston není zase takový nesmysl, pokud za něj považujeme elektron.

    Není vhodné pro "informační" blog, kde nechcete komentáře.

    Ale dobře, pokud je trochu půjde, dám pokoj:)

    OdpovědětVymazat
  7. Klasicky koncept plebsu existuje v tradicni Evrope, jasny pozustatek rimskeho prava..
    V Americe tento pojem nemame, takze toto hodnoceni je z meho pohledu
    velice provincni a typicky evropsky zaujate.
    Pravo ma slouzit lidem k lepsimu souziti a ferove harmonii ve spolecnosti.
    Nesmi se stat drabem, ktery pozoruje sebemensi odchylky a pak obcany prisne tresta. S takovym pravem a malichernym dodrzovanim roste nespokojenost obcanu, citicich pak nad sebou neviditelny bic. (Proto nesouhlasim s pronasledovanim nosicu "zavadnych" tricek).

    Nastesti v podobnych pripadech je "corka" pi Tydlitatove u nas tolerantne vnimana v ramci zakona "fair use" ..
    Povazuji za necestne, ze to nebylo p. Pecinou zmineno, neb jsem presvedcena, ze zakon "fair use" dobre zna....

    P.Cnemo Janosik? Ha ha, komunista se shoduje s bibli...:-)
    Americka justice je velice ovlivnena moralnimi, krestanskymi zakony, na ktere jste uz v Evrope zapomneli..
    Nicmene, v bibli je pouceni, ze od bohateho se ocekava vice, nez od chudaka, ktery ma malo.
    V kapitole o chude vdove, ktera dala v chrame dve male mince se vysvetluje, ze jeji maly obnos znamena daleko vice, nez vysoke dary od bohatych, jelikoz dala z toho mala, co mela...
    Novy testament, Marek 12:41-44.

    P.S.: Predvidanou "filosofickou" reakci o hloupem blaboleni, absenci erudice, detinskosti, nevhodnosti prispevku kvuli neodborne tlachavosti, --et cetera--
    neminim cist....:-)

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>