13. listopadu 2011

Petrnoušek v. Shameti

Vzhledem k tomu, že pravdoláskovní media jdou po Dobešovi jako slepice po flusu, dostal se spor Petrnoušek v. Shameti na přední stránky novin. Oč jde? Učitelka francouzštiny, Arjana Shameti, vystoupila v České televisi a v rámci pořadu Jílkové Máte slovo dne 27. 10. 2011 kritisovala svého nadřízeného, Pavla Petrnouška, za sexuální výchovu.

Petrnoušek je autorem kontroversní kapitoly v příručce sexuální výchovy, která je známá především hrou Kompot (v ostatních kapitolách jde o stokrát převařenou vodu). Petrnoušek po vystoupení Shameti v televisi jí navrhl rozvázání pracovního poměru dohodou. Dále se zprávy liší, zda na ní podá žalobu na ochranu osobnosti nebo udání pro pomluvu. Dobeš se učitelky zastal a na školu poslal školní inspekci.

Co se týká sexuální výchovy, jedná se o dávný marxistický projekt. Jak v pořadu přiznal stínový ministr školství za ČSSD, Marcel Chládek, cílem této strany jsou jednotné rámcové vzdělávací projekty. Sexuální výchova se má soustředit na objektivní technikálie jako prevenci před mravnostní zločinností, předčasným sexuálním životem a jeho nechtěnými následky. S tím korresponduje názor: „Jsem toho názoru, že většina žáků je spokojená, že se sexuální výchova řeší ve škole a ne doma.“ Opponenti zdůrazňovali, že si nedospělci přejí vztahovou sexuální výchovu; technikálie se dají nalézt v kdejaké publikaci, časopise či na Internetu. Vychovatel by měl být externista. Konservativní odpůrci nechtějí sexuální výchovu ve školách vůbec, neboť mají za to, že sexuálně vzdělávat má rodina. Jako kompromis jsou ochotni tolerovat, že bude více modelů, přičemž každá rodina si bude moci vybrat, jaký model školní výchovy pro své děti bude chtít.

Pozoruhodné je, že ačkoliv koncept trestného činu pohlavního zneužívání vychází z toho, že nedospělec nedokáže říci svobodně ne, u pohlavní výchovy se naopak předpokládá, že říci svobodně ne dokáže.

Petrnoušek v sexuální výchově podniká a podle svých slov si tím vydělá 20 000 Kč ročně. To otevírá otázku svobody projevu veřejnoprávních zaměstnanců. Smí podřízený veřejně kritisovat svého šéfa za střet zájmů? Podle mého názoru ano. Veřejný sektor je něco zcela jiného než soukromý, kde by veřejná kritika ohrozila podnikání zaměstnavatele. Ve veřejném je hlavní veřejný zájem, tj. oprávnění veřejnosti vědět, co se za jejich peníze děje.

O celém sporu bych asi nereferoval nebýt informativního článku Martiny Procházkové, která v typicky českém mediálním kompediu cituje názory různých aktérů. A to je zajímavé, protože to o nás hodně vypovídá. Je zjevné, že Pravda a láska usiluje o ostrakisaci konservativní učitelky: „Je tu jediná učitelka, která se mnou normálně komunikuje, zbytek přešel do vykání“. Je otázkou, nakolik je ostrakisace učitelským sborem výrazem typicky české konformity ke svému nadřízenému. Na straně progressivistů je i David Vodrážka, bývalý místopředseda mladočeské ODS.

Jasně vysvítá symptomaticky česká intolerance, zde ke konservativcům. Cílem je mít na všechno jeden názor – ten jediný správný: „Nelíbí se nám, co paní učitelka o řediteli v médiích řekla. Je to lež a ve skutečnosti je to všechno jinak, než jak to nyní vypadá.“ Kritika je nepřípustná: „Pan ředitel byl zbytečně haněn a napaden.“ „Paní učitelka použila pár slov vytržených z kontextu, které nyní ovlivňují celý národ.“

Zvláště radikální progressivisté vyžadují sebekritiku: „Paní Shameti je naprosto osamocena. Nejhorší ale na tom je, že si žádnou chybu nepřipouští a chová se, jako by se naprosto nic nestalo. Nechápe nás.“ Příznačné pro tyto lidi je neschopnost porozumět sdělované informaci či možná nevnímání sdělovaného. Když Dobeš nazval Shameti ombudsmankou menšinových žáků, konkrétně tří dívek, Franicová to překroutila na ombudsmanství všech žáků. Až kommunistické je diktování emocí: „Neznám dítě, které by mělo paní učitelku rádo, naopak neznám dítě, které by nemělo rádo pana ředitele.“

12 komentářů:

  1. Teprve tohle má ty srávné grády. Rychlík si Shameti prolustroval a zjistil, že je křesťanka (skandál!): "Uvěřily už slovu Ježíšovu i děti na ZŠ Kuncova? Není snad taková vyhrocená věrouka paní Shameti zásadnějším problémem, nežli Petrnouškovo ponaučení pro náctileté, aby se v těžké době nenakazili virem HIV?

    (Těžkou dobou patrně míní Rychlík sexualní revoluci, před kterou HIV nikdo neznal.)

    OdpovědětVymazat
  2. Na ten odkazuji hned v prvním odkazu. Přečetl jsem si nyní Rychlíkův článek znovu a zjistil jsem, že článek Procházkové označuje za „reportáž“. To jsem netušil, že wikipedické methodě se říká „reportáž“.

    OdpovědětVymazat
  3. A dále jsem přehlédl tuto výživnou Rychlíkovu větu: „Ministr Dobeš už poněkolikáté „velkopansky“ zasáhl do záležitostí, které příslušejí odborníkům, nikoli jemu.“ Kdo jiný má o českém školství rozhodovat než ministr školství? Kdo jsou ti „odbornící“? Petrnoušek – odborník na Kompot?

    OdpovědětVymazat
  4. Vzhledem k tomu, že jsme členy Rady Evropy a že existuje nález ESLP Kjeldsenovi proti Dánsku z roku 1976, tak v tomto případě skutečně existuje pouze jeden závazný pohled - dítě má právo na sexuální výchovu.

    OdpovědětVymazat
  5. "v tomto případě skutečně existuje pouze jeden závazný pohled - dítě má právo na sexuální výchovu"
    Hm, ale co povinnost?

    "(Těžkou dobou patrně míní Rychlík sexualní revoluci, před kterou HIV nikdo neznal.)"
    Pěkně jste oddemonstroval praktiky Vámi kritizovaných. Před sexuální revolucí totiž kosila lidstvo syfilis, jejíž éra skončila jen náhodou díky ATB.

    OdpovědětVymazat
  6. PEPA: Hra Kompot, ale rozhodně nemá nic společného se sexuální výchovou, na niž má dítě právo. Ta hra naopak dětem způsobuje zbytečný stres a může je i traumatizovat. Před čímž by je právě škola i rodiče správně měli chránit.

    OdpovědětVymazat
  7. Zdravím, dostal jsem se k Vám přes odkaz pod inkriminovaným článkem na ČP. Předesílám, že vskutku nejsem pravdoláskař, nicméně chci uvést dvě věci: četl jste článek paní Shameti na Bráně? Respektuji její světonázor, nicméně slova o obracení na víru veškerého příbuzenstva, nastěhování si mladé paní Janičky domů, jež jí ukázala cestu k Pánu Ježíši (viděl jste to?), ve mně nebudí důvěru v úplně běžné křesťanské vidění světa. Ale o sektách nebudu spekulovat, nevím to. Paní Shameti o kurz také neví nic, neviděla jej. Článek na iDnesu je reportáž z místa, přímo ze školy, žádná wikipedická "methoda". Hezký den, rmt

    OdpovědětVymazat
  8. Těžkou dobou patrně míní Rychlík sexualní revoluci, před kterou HIV nikdo neznal.

    Sexuální revoluce (bez dalšího vysvětlení je míněna ta v 60. letech) proběhla o dvacet let dřív než se objevil HIV, takže bych tam neviděl souvislost. To je jako říct, že před třicetiletou válkou nikdo neznal tanky.

    OdpovědětVymazat
  9. Děkuji za reakci.

    a) To, že Česká posice doslova za každou cenu útočí na Dobeše, je všeobecně známo. Pravda a láska útočí na Dobeše, protože je to zástupný cíl za Klause. Oni potřebují nějakého nepřítele, teď si ho našli v paleokonservativcích.

    b) Nepochybuji o tom, že Shameti je sektářka. Ale máme tady náboženskou svobodu, tak bychom to měli respektovat.

    c) Neviděl jsem to, ale dokážu si to živě představit. Sektářů znám hodně.

    d) Ano, neviděla jej. Ale zná důsledky. Jak naprosto správně říká Godfrey: „Hra Kompot, ale rozhodně nemá nic společného se sexuální výchovou, na niž má dítě právo. Ta hra naopak dětem způsobuje zbytečný stres a může je i traumatizovat. Před čímž by je právě škola i rodiče správně měli chránit.“ To bych podepsal.

    e) Omlouvám se, ale reportage neříkám tomu, když někdo bez ladu a skladu shrne cizí výroky. Tak se postupuje na wikipedii. Četl jste Gottland? To jsou reportage.

    OdpovědětVymazat
  10. Před čímž by je právě škola i rodiče správně měli chránit.

    Což také ta škola dělala. Bez písemného souhlasu rosičů se nic takového nekonalo.

    OdpovědětVymazat
  11. Jakožto bývalý žák ZŠ Kuncova vám tady můžu odpřísáhnout, že Petrnoušek je jeden z nejlepších kantorů a ředitelů co sem měl tu možnost poznat. Zato pí. Shameti není dobrá ani kantorka ani nic.
    A jelikož mám ze školy spoustu informací, tak to trošku zhrnu:

    1) Proč Shameti nešla s tím co věděla (od tří holčiček) za ředitelem, ale rovnou do televize?? Podotýkám, že tímto se nepochlubila nikomu, až Jílkové.

    2) Za ředitele se nás postavilo několik stovek, za ní nikdo..

    3) ano, máme tu svobodu vyznání, takže ať ona nevnucuje svoje principy ostatním. Mě bůh stvořil jako ateistu a ona nemá právo zpochybnovat jeho volbu..

    4) Kompot jsem hrál a špatný mi to nepřišlo a nikdy nikdo nenutil nikoho, komu se to nelíbilo.

    5) Musím se smát jak utočíte na 'pravdolásková' média... Pro mě jste obě strany jenom stáda ovcí, každé na jiném břehu a hádáte se kdo je víc.

    OdpovědětVymazat
  12. Jsem bývalá žačka zš. Kuncova, pan ředitel Petrnoušek mě učil a absolvovala jsem i kurz sexuální výchovy a protidrogové prevence. Kurzy byly zábavné, poučné, dobrovolné a přihlašovali nás na ně rodiče. Každý si mohl rozhodnout, jestli se úkolů zúčastnit nebo ne, já se třeba účastnila všech,protože ani jeden nebyl necitlivý, nepříjemný nebo příliš intimní. Pana Petrnouška jsem já i spolužáci měli moc rádi, paní učitelku Shameti všichni nesnášeli, protože nejenže dělala chyby i v základní francouzštině (jak jsem později na střední škole zjistila), ale měla i své oblíbence a podle toho také známkovala, takže u mě jako pedagog naprosto propadla. Také tahala žáků drby na ostatní učitele. Kurzy nikdy neviděla, přijde mi tedy absurdní, že je hodnotí a nejhorší na celé kauze je, že se k ní vyjadřují rozhořčení lidé, kteří neznají ani pana ředitele Petrnouška, ani jeho kurzy, přesto je kritizují. Nikoho nenapadlo ptát se nás, bývalých žáků, vždyť my jsme tam narozdíl od vás byli. Navíc bývalí žáci nemají k panu řediteli žádné závazky - jejich podpora tedy vychází z potřeby zastat se oblíbeného učitele a skvělého pedagoga, narozdíl od paní učitelky Shameti.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>