22. října 2011

10 největších hitů 60. let

Zcela jsem vynechal Beatles, protože ti by zaplnili mnoho posic a nedostalo by se na další. Seřazeno chronologicky:
  1. Peter, Paul and Mary: Puff, the Magic Dragon (leden 1963) – text
  2. The Animals: House of the Rising Sun (19. 6. 1964) – text
  3. The Rolling Stones: (I Can't Get No) Satisfaction (6. 6. 1965) – text
  4. Simon & Garfunkel: The Sound of Silence (září 1965) – text
  5. The Mamas & The Papas: California Dreamin' (listopad 1965) – text
  6. The Monkees: I'm a Believer (21. 11. 1966) – text
  7. The Doors: Light My Fire (duben 1967) – text
  8. Scott McKenzie: San Francisco. Be Sure to Wear Flowers in Your Hair (13. 5. 1967) – text
  9. Hollies: Carrie Anne (26. 5. 1967) – text
  10. Bee Gees: Massachusetts (září 1967) – text

10 komentářů:

  1. Největších podle jakého kriteria? Já osobně tam teda postrádám celou řadu daleko důležitějších a populárnějších fláků, např. i z mainstreamu. Kde je Tom Jones, Petula Clark nebo Nancy Sinatra?

    OdpovědětVymazat
  2. Vodník: Tak například většina z uvedených je všeobecně známa dodneška.

    OdpovědětVymazat
  3. Godfrey: to je Tom Jones taky. Eric Clapton je dnes známější než Peter, Paul & Mary. Myslím, že by Peters měl vyřadit i Rolling Stones - kromě Satisfaction by tam totiž muselo být minimálně ještě Paint It Black, Honky Tonk Woman a Jumpin´Jack Flash. Od Simona a Garfunkela je jistě větší hit Mrs. Robinson nebo Bridge Over Troubled Water (počítáme-li rok 1970 ještě do 60.let) A co Telstar z r.1962? Co Hendrix, Joplinka, Beach Boys, Manfred Man?

    OdpovědětVymazat
  4. Když říkám všeobecně známa dodneška, myslím tím známa i generacím, jež vyrůstaly po listopadu 1989. Taky byste mohl říct, že od The Doors je stejně velký hit Touch Me. Ale Light My Fire zná zkrátka téměř každý a je jedno, kolik mu je let. Pokud je se někdo v hudbě orientuje více a má třeba konkrétně Doors rád, tak to samozřejmě bude ze svého pohledu cítit jinak. Ale když se od toho oprostí, tak to musí objektivně uznat.

    Stejně tak RS - Satisfaction zná téměř každý, ty ostatní skladby třeba já vůbec neznám, protože mě RS - narozdíl třeba od těch Doors - nikdy nebrali. Clapton je známé jméno, ale všeobecně známá skladba je od něj jedině poměrně nová Tears In Heaven. Hendrix - Purple Haze nebo Hey Joe jsou asi poměrně známé, ale dle mého mínění určitě ne tak provařené jako vybrané Satisfaction nebo San Francisco.

    Doo Wah Diddy od Manfred Mann je asi dost provařená, to souhlasím. U Simona a Garfunkela bych řekl, že Mrs. Robinson je obecně provařenější, ale lidé mnohdy nevědí, od koho to je, takže když už jim jméno Simona a Garfunkela něco říká, tak si k němu přiřadí spíše Sounds of Silence.

    OT: Znáte pokračování MM progrockovou skupinu Manfred Mann's Earth Band? Mně oslovuje mnohem více než původní MM. Tedy myslím především alba ze 70. let, ta z 80. už šla na můj vkus příliš do popu.

    OdpovědětVymazat
  5. Light My Fire je docela v pořádku. RS - taky jsem měl radši Beatles, ale uznávám impact Stounů. Možná, že dneska z těch 60. let lidi od nich znají jen Satisfaction, ale ty další věci nebyly v té době o nic méně známe, spíš naopak. Totéž Clapton: tehdy to byl vedle Hendrixe bůh kytary a Sunshine Of Your Love od Cream by tam taky nemělo chybět. Anebo Hush od raných Deep Purple. Jedná se o 10 největších nebo nejprovařenějších hitů 60.let? Nemyslím si, že důležitost nebo velikost je dána tím, že to znají lidi, kteří vyrůstali až po listopadu. Takoví Equals a jejich Baby Come Back - kdo je dnes zná? A tehdy to zavařilo rádia. Four Tops, Temptation, Supremes, celá ta černá parta - ta je vosk?

    Manfred Mann's Earth Band znám jen podle jména.

    OdpovědětVymazat
  6. Myslel jsem to tak, že minimálně těch šest z deseti skladeb jsou zkrátka hity dodneška, což lze nejlépe poznat na tom, že jsou všeobecně (tedy nejen musikofilům a rockerům) známy i v rámci mladší generace. Šlo mi o to, že něco může být ve své době velký šlágr, ale postupem času se na něj zapomene a stále se rodící noví posluchači už ho třeba ani nikdy neuslyší. Zatímco jiné hity přetrvávají i desetiletí ve všeobecném povědomé, dostávají se do filmů, jsou hrány na zábavách, v rádiích. Někdy samozřejmě pomůže coververze, která povědomí o zapomenuté skladbě obnoví.

    Hush se mi taky jeví známě, ale nevím, zda to už není příliš subjektivní pocit. Že to v dané době věřím moc rád.

    A co třeba In Da Gadda-Da-Vida?

    Jinak je asi dost možné, že výběr skladeb byl v podstatě arbitrární a autor zkrátka vycházel z toho, které šedsátkové hity má rád a považuje za velké on.

    OdpovědětVymazat
  7. In Da Gadda-Da-Vida? Hm, do první desítky spíš ne. Tam by ale neměli chybět Who s My Generation!

    Pokud je pro Vás kriterium to, že to lidi znají i dnes, pak jde o největší evergreeny 6O. let. A to tam budou - celosvětově - bezpochyby Beach Boys, Four Tops nebo Tom Jones.

    Osobně jsem toho názoru, že největších hitů 60. let je tolik, že z nich ani při nejlepší vůli nesestavíte desítku. Mně by se to nepovedlo ani u vědomí toho, že je to zcela arbitrární.

    OdpovědětVymazat
  8. Nakonec jsem si dal dohromady svoji čistě subjektivní desítku

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>