4. září 2011

Smysluplnost blogů

Není žádným tajemstvím, že Lucerna wikipedie je mentálně závislá na dědictví diskussních fór Britských listů – Sprchy – Vrby. Zlatá éra Sprchy byla v letech 2003–5, takže je nejvyšší čas se od ní osvobodit. Co se ze Sprchy zůstalo? Blog Kapitána Nema Nautilus a blog dvojky Vodník – JzP Discussion Speed. Oba jsem zatím měl v RSS čtečce, ačkoliv jejich přínos je čím dál víc záporný. Čím se oba blogy vyznačují? Konspiračními theoriemi a stokrát vyvrácenými nesmysly. Jsou to takový Zvědavec, CFP nebo OM light.

Kapitán a Vodník jsou zhruba stejně staří a přes nepodstatné rozdíly v názorech (Kapitán je militantní atheista, zatímco Vodník je ruskopravoslavný) sdílejí oba stejné myšlenkové schema: Všemu rozumí nejlépe. Nechtějí doopravdy diskutovat, nýbrž kázat. Mají o všem jednou pro vždy jasno, nějakými fakty se nenechají mýlit. Západní zvyklosti, např. respekt, nehodlají dodržovat. Neustále koketují s marxismem–leninismem. Zkrátka, postkommunism ve vší nahotě. Ukažme si to na příkladech:

Kapitán na počátku září 2011 publikoval hned 3 články. První je republikace blábolu ještě ze Sprchy, kde klade rovnítko mezi žoldáka/žoldnéře a professionálního vojáka. Co na tom, že jsem na LW publikoval serii hned 6 článků, kde jsem jeho pojetí uvedl na pravou míru. Kapitána nepoučí nikdy nic. A proč je Kapitánovo rovnítko nesmyslné? Ne pro nějaký přepjatý originalism, jak by k němu sáhnul Vodník, ale proto, abychom se domluvili. Pokud by žoldák/žoldnéř a professionální voják byla synonyma, tak bychom jeden z nich nepotřebovali. Jenže my potřebujeme popsat skutečného žoldnéře, protože žoldnéř nepožívá mezinárodní ochrany. A to už zcela pomíjím fakt, že rovněž důstojníci ČSLA byli zřejmě v Kapitánově pojetí žoldáci, což je absurdní.

Druhý je Kapitánovo jásání nad ethnickým konfliktem na Šluknovsku: „obyčejným občanům už skutečně došla trpělivost … ukazuje se, že lidé se umí elitě postavit, když je impuls opravdu silný“. Vzhledem k tomu, že pocházím z města, kde žije Romů opravdu velké množství, mohu tentokrát upokojit Kapitánův fetiš autopsie. Je zjevné, že stejně jako v prvním případě je Kapitánovo pojetí i závěry skrz na skrz falešné.

A konečně třetí je kritika konceptu oprávnění k nehmotným statkům. Ne, že by dnešní podoba autorského práva a práv průmyslových, která pochází z 19. století, byla vytesána do kamene. Ale věci nelze vidět tak černě, jako to činí Kapitán. Oprávnění k nehmotným statkům chrání důležitější věci než jsou filmy. Zásluhou průmyslových práv máme třeba neuvěřitelně dokonalé léky, protože kdyby z nových preparátů nebyly tak vysoké zisky, farmaceutické společnosti by neměly tolik peněz na vývoj a měli bychom zdravotnictví na úrovni ruské zemljanky.

JzP s Vodníkem tak pilní nebyli. JzP napsal dosti nešťastný článek, kde srovnává Chňoupka se Schwarzenbergem, jako kdyby nevěděl, že Chňoupek byl ministr zahraničí jen podle jména. Jako ruská kolonie ČSSR žádnou zahraniční politiku nemělo. Bohuslav Chňoupek tak za celých 17 let svého ministrování (v letech 1971–1988) zařídil jen 2 významnější věci spíše konsulárního charakteru: navázání diplomatických styků se Spolkovou republikou Německo (1973) a vrácení měnového zlata výměnou za odškodnění konfiskace majetku západních podnikatelů (1982). Na jiné aktivity omezená autonomie ČSSR nestačila.

Vodníkův pokus vnutit braní konspiračních theorií vážně je pod vší kritiku. Symptomatické na něm je, že když se sejde několik ultralevičáků, tak to Vodník označí za veřejnou debatu, jako kdyby v ČR ultralevičáci debatovat nemohli nebo to něco znamenalo.

Zkrátka a dobře, pohár trpělivosti přetekl. Vím, že by bylo lepší, kdybych to veřejně neoznamoval, protože se může stát, že změním názor, i když je to velice málo pravděpodobné. Všechna prohlášení tohoto typu totiž přirozeně platí cum clausula rebus sic stantibus, takže se může stát zázrak a Vodník začne opět psát zajímavě. Ale myslím, že nezačne, na to se příliš vžil do role Vladimíra Stwory II.

Co místo toho? Prázdné diskusse, které se v mnoha případech neliší od hospodského žvanění, nahradit sledováním informačních blogů jako je Tvrdého Massive Error, Bílova Kvantová koroptev či Horákovy Some Selfish Memes.

5 komentářů:

  1. Massive Error je zábavný web, díky za odkaz. Je-li to společné dílo několika nadšenců, tak se možná ani nezahltí, utíká totiž strašně rychle a to je pro jedince zničující. Zatím to ale "šlape" a po záplavě blogů podobných těm, které jste tak nevděčně zavrhl je tento vysloveně osvěžující.

    OdpovědětVymazat
  2. nejsem samozřejmě žádný anonym:)
    Andy

    OdpovědětVymazat
  3. Andy, proč si do "Zobrazit jméno" nedáte prosté "Andy"?

    Je-li to společné dílo několika nadšenců
    Není. Je to one-man show Filipa Tvrdého.

    které jste tak nevděčně zavrhl
    Nevděčně?

    OdpovědětVymazat
  4. Kapitán a Vodník....
    Nechtějí doopravdy diskutovat, nýbrž kázat. Mají o všem jednou pro vždy jasno, nějakými fakty se nenechají mýlit. Západní zvyklosti, např. respekt, nehodlají dodržovat.
    :-)))))))))))))))))))

    Cely Vas clanek by se dal rozebrat s mnoha myslim ze rozumnymi vyhradami. Ponecham to jinym i kdyz pochybuji ze Vam Kapitan a Vodnik odpovi ve Vasem stylu
    Jen jednu otazku.
    Západní zvyklosti, např. respekt,
    to myslite ktere to priklady respektu, kdybyste se obtezoval a kdyz jste uvedl 3 priklady v cem jsou Vodnik s Kapitanem mimo, uvedte alespon jeden o typickem prikladu respektovani.
    Invaze do iraku to samozrejme nebude ci jine podobne akce.
    Mozna priznani velvyslance USA ze loboval za USA pharmaceuticke firmy, aby mohly dale pokojne chrlit leky(udrzovadla ne leky) za nelidove ceny ale zato opravdu na takove urovni ze jine nez na úrovni ruské zemljanky.
    :-))))))))))))))))))

    Stacilo jednou vetou:
    PRO NERESITELNE NAZOROVE NESHODY S KAPITANEM A VODNIKEM KONCIM.
    Takto Vam hrozi nebezpeci ze jste si z toho udelal dalsi nedorozumeni typu prechodneho az trvaleho bydliste.:-)
    Ale asi ne. Pochybuji ze Vam Kapitan a Vodnik odpovi ve Vasem stylu, jestli vubec.

    Pro mne byl nejsilnejsim zacitkem cist argument na urovni ruske zemljanky a jak jste se tim postavil po bok pana Emerickeho ambassadora pri jeho lobovani pro pharmaceuticky prumysl:-)
    Hlavne ty " Západní zvyklosti, např. respekt,"
    Zcela otevrene vazeny GP, se zapadnim respektem sleduji Vas vyvoj:-)
    Timto clankem jste opravdu popojel:-)

    OdpovědětVymazat
  5. Vodníkův pokus vnutit braní konspiračních theorií vážně je pod vší kritiku. Symptomatické na něm je, že když se sejde několik ultralevičáků, tak to Vodník označí za veřejnou debatu, jako kdyby v ČR ultralevičáci debatovat nemohli nebo to něco znamenalo.

    Je tomu přesně naopak: pokud se do veřejného discoursu dostane něco, co se Vám nelíbí, onálepkujete to ("konspirace", "ultralevičáci" popř. "rusofilie"). Ale jak vidno, "o zarážejících nesrovnalostech v oficiální verzi událostí 11. září bez apriorně odmítavého postoje informují stále častěji i mainstreamová média - viz např. německá televizní stanice SWR, slovenská STV, Český rozhlas 6 ... server Aktuálně.cz a nejnověji ČT24 ...(odkazy v článku bohužel nejsou).

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>