22. srpna 2011

Poučení pro Vodníka: Kommunism

Jan Čulík: „Výraz „komunismus“ se běžně používá v západním mediálním i akademickém diskursu pro režimy, které byly před rokem 1989 součástí sovětského bloku. Je to zkratka a myslím, že se nemusíme bouřit, že podle oficiálního marxleninského učení měl komunismus teprve nastat někdy v utopické budoucnosti. To, že západní diskurs tuto zkratku běžně používá (a česká média ho převzala) mj. také naznačuje, že západní diskurs automaticky nepřebírá marxistickou interpretaci historie.“

Ano, s tím lze bez výhrad souhlasit. Dokud bude starší česká generace pojem kommunism chápat marxisticky, dotud bude ČR postkommunistická a nebude na Západ plně integrována.

Updated.

10 komentářů:

  1. „Výraz „komunismus“ se běžně používá v západním mediálním i akademickém diskursu pro režimy, které byly před rokem 1989 součástí sovětského bloku.
    Ano, falšování pojmů se stalo zcela běžným, takže jej v hovorové řeči používám i já. Mám Vám připomínat, že to na Západě začalo už tím, když pojmem "katholický" začali označovan něco opačného? Překvapilo by mě, kdyby Čulík na této falsifikaci řeči neměl aktivní účast.

    OdpovědětVymazat
  2. Nejde o žádné falšování pojmů, protože už samotný koncept falšování pojmů je nesmyslný.

    Katholická církev je katholická. Naproti tomu církev, kterou 23. října 858 založil Michael III. Opilec, katholická není, nýbrž pouze partikulární.

    OdpovědětVymazat
  3. Pište jen o tom, čemu rozumíte!...

    OdpovědětVymazat
  4. >Dokud bude starší česká generace pojem kommunism chápat marxisticky, dotud bude ČR postkommunistická a nebude na Západ plně integrována.

    Vy jste fakt šílený, vy si opravdu myslíte, že chápání pojmu může cokoli změnit na společnosti, dnešní či minulé? Starší generace ví velmi přesně, co byl minulý režim a jestli mu říkáte komunismus, reálsocialismu nebo doba rudých praporů, je zcela jedno. Nebo snad integrace bude, až lidem vyženete z hlavy skutečné prožitky z bolševického období?


    Navenek to vypadá, jako byste věřil, že správný pojem může změnit minulost. Jenže vám jde o víc, vnutit lidem vlastní termín a ten pak naplnit vlastním obsahem. Je to stejná písnička jako minule s tou demokracií, z vlády lidu se stala "procedura". Z "demokracie" je najednou typická totalita, kde lid, řečený lůza, musí držet hubu a nechat rozhodovat kýmsi nakoupené panáky, protlačené přes zmanipulovaný volební systém. Vlastně se nic moc nezměnilo, jen manipulace voleb je sofistikovanější, termíny socialistická demokracie či svoboda byly nahrazeny jinými, konstruovanými stejně totalitně.

    OdpovědětVymazat
  5. vnutit lidem vlastní termín a ten pak naplnit vlastním obsahem
    Nechte toho, Kapitáne. O tom byl můj první kommentář. Nemá to cenu...

    OdpovědětVymazat
  6. Vodníku, právě že píšu jen o tom, čemu rozumím. To, že je to v rozporu s Vaší falešnou ruskopravoslavnou optikou, na věci nic nemění.

    Vy jste až do 17. května 2007 byl příslušníkem jedné z mnoha ruskopravoslavných sekt a vesele nadával na agenty KGB. Po fusi se sergianisty se s agenty KGB objímáte. Pokud odmítáte připustit, že jste minimálně v této věci otočil o 180°, nemáte sebemenší integritu.

    OdpovědětVymazat
  7. Celý Váš kommentář vyvrací Vaši první větu v něm. Opravdu byste udělal lépe, kdybyste o pravoslaví a církevní problematice nepsal.

    OdpovědětVymazat
  8. Vy jste fakt šílený, vy si opravdu myslíte, že chápání pojmu může cokoli změnit na společnosti, dnešní či minulé?
    Ano, naproto nepochybně. Možná je to pro tak fanatického scientistu, jako jste Vy, nepochopitelné, ale existuje pro to tisíc dokladů.

    Starší generace ví velmi přesně, co byl minulý režim a jestli mu říkáte komunismus, reálsocialismu nebo doba rudých praporů, je zcela jedno.
    Není to úplně nejdůležitější, ale přesné pojmy, znamenají přesnost myšlení. Pokud používáme trockistické pojmy, vyjdou nám jen trockistické bláboly.

    Nebo snad integrace bude, až lidem vyženete z hlavy skutečné prožitky z bolševického období?
    Blábolíte.

    Navenek to vypadá, jako byste věřil, že správný pojem může změnit minulost.
    Jenže to je omyl.

    Jenže vám jde o víc, vnutit lidem vlastní termín a ten pak naplnit vlastním obsahem.
    Člověče, vždyť Vy máte exaktní vzdělání. Tak přeci dobře víte, že přesnost pojmového aparátu zásadně ovlivňuje kvalitu analysy.

    Je to stejná písnička jako minule s tou demokracií, z vlády lidu se stala "procedura". Z "demokracie" je najednou typická totalita, kde lid, řečený lůza, musí držet hubu a nechat rozhodovat kýmsi nakoupené panáky, protlačené přes zmanipulovaný volební systém. Vlastně se nic moc nezměnilo, jen manipulace voleb je sofistikovanější, termíny socialistická demokracie či svoboda byly nahrazeny jinými, konstruovanými stejně totalitně.
    O demokracii se diskutuje jinde, zde je to off topic. Respektujte to prosím; LW nejsou žvanírnou.

    OdpovědětVymazat
  9. Celý Váš kommentář vyvrací Vaši první větu v něm.
    Vodníku, já vím, že u Vás má víra vždy přednost před fakty, ale nedá se nic dělat, zde na LW mají přednost fakta před vírou. Proto si žijte v bludu i nadále, je to Váš osobní problém. Indoktrinovaných lidí je víc, náchylnost ke spikleneckým theoriím se rovněž nebere ze vzduchu.

    OdpovědětVymazat
  10. Napřed jsem napsal dlouhou odpověď Petersi, ale pak jsem si to po sobě přečetl a zase to smazal. Je to zcela zbytečné, podle mne se vy a realita moc nepotkáváte. Paměťníci se vám do krámu nehodí, vy nahradit jejich vzpomínky vlastní představou. A začít se zmatečnými termíny je dobrý začátek.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>