30. dubna 2011

Oslava formalismu

Václav Žák, jak má ve zvyku, napsal výtečnou analysu české společnosti. Tomáš Pecina si z ní vybral problém infantilismu, mne více zaujala oslava formalismu:
Ale formální vztahy jsou předpokladem vzniku řádu. Existují česká ministerstva, kde ministři nepodepisují dokumenty, které z ministerstva odcházejí. Jsou ministerstva, kde se nedělají zápisy z porad, kde nejsou písemně předávané úkoly a pokud ano, pak nejsou podepsané.

Že je vám to úplně jedno? Dovedu si představit. Ale pak se nedivte, že se vám chce zvracet z politiky. Ten chaos generují party lidí, které se nejdříve milují, pak se začnou nenávidět. A v příšeří, které se rozhostí všude tam, kde se nedodržují formální pravidla, se korupci daří jak v pařeništi.

* * *

K bláznivým paradoxům českého vnímání světa patří anarchistické nesnášení státu a současně podlézavé dovolávání se státní autority místo vlastního úsudku.
Ano, přesně. Faktické nerespektování formálních pravidel je velice orientální a znamená, že Češi patří na Západ jen napůl.

Updated.

11 komentářů:

  1. Neústa k formálním pravidlům je velice orientální
    To se velice pletete! Byzantský, perský nebo čínský císařský ceremoniel byl neobyčejně formální a byzantský formalism se stal v ústech okcidentálců dokonce pejorativním pojmem.

    OdpovědětVymazat
  2. Hm, já pořád nevím, co je na faktickém nerespektování formálních pravidel orientálního. Nedodržování platných zákonů jakožto norma je typické pro Holandsko nebo USA.

    OdpovědětVymazat
  3. Nedodržování platných zákonů jakožto norma je typické pro Holandsko nebo USA.
    ???

    Pro Byzanc byly typické tituly, které nic neznamenaly, protože skutečná moc byla jinde. Srovnejte si Rusko za Stalina: Premiér nebyl ničím; o všem rozhodoval pouhý generální tajemník strany. Nebo Libye. Qadháfí formálně nemá žádnou funkci. Typický orientalism.

    OdpovědětVymazat
  4. V Holandsku je držení většího množství marihuany illegální. Přesto fungují coffie-shopy, které nakupují od velkododavatelů. To je jen jeden příklad za všechny. Tohle zde má tradici už od dob, kdy bylo zakázáno katholictví: katholíci se scházeli illegálně, všichni věděli kde, ale nikdo z toho nic nedělal, dělali, že to nevidí (srovnejte si situaci českých protestantů po Bílé hoře). V Americe se také zamhuřují oči, tam se to ovšem bude lišit stát od státu.

    OdpovědětVymazat
  5. Problém je v tom, že já s V. Žákem v tomto bodě tak docela nesouhlasím. Česká republika je naopak zemí, kde se formalisuje leccos, ale přitom ústní závazek neplatí. Zákon je pro Čecha nejzazší hranicí, kam smí zajít, aniž by mu došlo, že ještě daleko před ním jsou morální normy, které je třeba dodržovat neméně.

    Asi k tomu ještě něco napíšu…

    OdpovědětVymazat
  6. ad Vodník. Velice zajímavé! A proč jednoduše neuvedou v soulad skutečná a faktická pravidla?

    OdpovědětVymazat
  7. ad Tomáš Pecina. To je náš věčný spor. Vy nerozlišujete mezi formalismem, textualismem, legalismem a literalismem. To je pak problém. Češi jsou legalisté, ale nejsou formalisté. Pro formu nemají v drtivé většině pochopení – cf. formální úroveň Astrových textů.

    Co se týká morálky, to je problém jiného druhu. Myslím, že to souvisí s rozpadem tradiční společnosti a její nahrazení anonymní. Jak chcete vynucovat morální normy, když neznáte ani své sousedy?

    OdpovědětVymazat
  8. Myslím, že mezi námi spor není. Podívejte se na příklad registračních značek (MHMP): aby nešlo přidělovat značky mimo pořadí, byl zaveden relativně složitý počítačový systém, ale ten se tu a tam "porouchal", takže úředníci mohli značky prodávat přesně tak, jako by žádný počítačový systém nebyl.

    K čemu složitá formální pravidla, když všichni vědí, že jsou jen naoko a lze je obejít?

    Česká republika je zemí, která bude mít za pár let nejvíc protikorupčních komisí a paragrafů protikorupční legislativy na obyvatele čtverečního, aniž by to mělo sebemenší praktický dopad.

    OdpovědětVymazat
  9. K čemu složitá formální pravidla, když všichni vědí, že jsou jen naoko a lze je obejít?
    Právě. Jde o to, aby byla dodržována.

    OdpovědětVymazat
  10. Ani to ne. Jde o něco jiného. Ale už píšu blogpost.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>