20. března 2011

Válka v Libyi

Už dlouho jsem se chystal, že napíšu článek o situaci v Libyi, protože jsem plně souhlasil s Havlovou analysou: „Zvlášť, když se to bude příliš dlouho protahovat a Kaddáfí se bude zabedňovat a páchat další a další zločiny, bude zásah nutný. Může mít různou podobu. Od pomoci tamním povstalcům přes blokádu vzdušného prostoru po cílený atak na místa, kde se schovává Kaddáfí.“ Havel byl tehdy lacině odsuzován jako proponent humanitárního bombardování, ačkoliv tehdy bylo alternativ více.

Nakonec mne k reakci přiměly až kryptokommunistické výlevy Kapitána a Tribuna (1 a 2). Ukazuje se, že dnešní generace nad 50 let je ve své většině naprosto ztracená, kommunistická indoktrinace u ní byla úspěšná. Jak to se projevuje?

Nenávistí. Základním znakem kommunismu je nenávist. Zde se jedná o nenávist k establishmentu. Kapitán snaživě vyhrabal obrázky plukovníka Qadháfího (قذافي; qðáfí) s předními světovými státníky. A co má být? Qadháfí byl přední světový terrorista. V Lockerbie má svědomí 270 mrtvých, v Berlíně 3. Když se polepšil, nebyl žádný důvod s ním nezačít kamarádit. Nebo jak jinak by si Kapitán představoval ocenění zlepšení chování? Dále se mýlí v tom, že v České televisi je šplhounská censura. Ve skutečnosti jde o to, že na základě omezených kapacit nejsou stará videa k disposici.

Paranoidními spikleneckými theoriemi. Zpráv o Libyi bylo málo ne proto, že by západní establishment něco tajil, ale proto, že tam bylo jednoduše málo novinářů – v místech bojů prakticky nikdo. Útok na Libyi se zakrýváním ničeho naprosto nesouvisí, leda snad se zakrytím neschopnosti pomoci rebelům. A proč to trvalo tak dlouho? Inu, pro hloupé řeči krasoduchů, kterými je jakkoliv krvavý diktátor vždy milejší než naděje na lepší régime. Humanitární intervence nemůže nastat vždy, když se někomu na zemi děje křivda. Musí mít nějaké hranice. V Egyptě byla diktátorova reakce ještě v mezinárodně tolerovatelných proporcích, v Libyi již měla znaky genocidy.

Fanatickým panslovanstvím. Vše, co je proti Srbsku, je špatně. Kosova je líčena jako nefungující stát, jako kdyby Srbsko bylo o něco lepší. Jugoslávskou zradu Československa dávno všichni panslavisté zapomněli: „V lednu 1939 vypověděly Jugoslávie a Rumunsko oficiálně své spojenecké závazky.“

Situace v Libyi se měnila každým okamžikem. Nejdřív to vypadalo, že jakékoliv protesty Qadháfí krvavě potlačí. Pak ale povstalci obsadili v podstatě celou zemi (až na Tripolis). Vypadalo to, že Qadháfí je vyřízený. Ten se ale vzpamatoval a znovu obsazoval město za městem, až zbylo jen hlavní město Kyrenaiky, Benghází. Západ tomu všemu tupě přihlížel a nedělal vůbec nic. Proti veškerým úvahám o pomoci rebelům vystupovalo Rusko, Čína a Německo – pacifistická Osa zla. Zcela oprávněně Karel Dolejší v Blistech spekuloval o tom, jakým způsobem bude povstání potlačeno.

Až přišel čtvrtek 17. 3. 2011, kdy rada bezpečnosti OSN schválila resoluci 1973, kterou Rusko ani Čína překvapivě nevetovalo (Německo vetovat nemohlo). Přitom její § 4 je velice silný: „The Security Council Authorizes Member States that have notified the Secretary-General, acting nationally or through regional organizations or arrangements, and acting in cooperation with the Secretary-General, to take all necessary measures, notwithstanding paragraph 9 of resolution 1970 (2011), to protect civilians and civilian populated areas under threat of attack in the Libyan Arab Jamahiriya, including Benghazi, while excluding a foreign occupation force of any form on any part of Libyan territory, and requests the Member States concerned to inform the Secretary-General immediately of the measures they take pursuant to the authorization conferred by this paragraph which shall be immediately reported to the Security Council“.

Oficiálním důvodem pro Osu zla byla žádost Arabské ligy, ale o tom si dovolím pochybovat. Trapná přitom byla Merkelová, která tvrdila, že zdržení se Německa není neutralitou. A co tedy jiného? Dále tvrdila, že resoluci nepodpořili, protože se nechtějí účastnit vojenských akcí. Tohle myslí opravdu vážně? Typický příklad nechutně pokryteckého politika. Nicméně, dělící linie jde v Německu napříč stranami, včetně SPD.

Kapitán má pravdu, že iniciátor zásahu byl Sarkozy (opération Harmattan); David Cameron (operation Ellamy) se přidal z opportunismu, Obama neochotně (operation Odyssey Dawn) a otázkou je role Stephena Harpera (operation MOBILE). Sarkozy jako první a jediný uznal povstalce. Vojenské akce začaly v sobotu 19. 3. 2011, když Qadháfí porušil příměří uložené radou bezpečnosti OSN. V 15.15 Francie oznámila, že zahájila vojenský útok proti loyalistům. V 17.45 zničila první cíl.

Nicméně Kapitán se opět plete, že by Západ toleroval, jak proti němu nějaký diktátor vyvíjí zbraně schopné ho zasáhnout. Kdyby se o něco podobného Qadháfí pokusil, byl by smeten už dávno. Ano, nynější válka 4 (F+UK+USA+C) proti Libyi je hloupá. Ale je to proto, že Západ spal, když rebelové vítězili a nijak jim nepomohl. Qadháfí je pak málem smetl, což bylo nepřijatelné.

Updated.

To často psané dd u Qadháfího pochází z walesštiny.

18 komentářů:

  1. Nebudu komentovat obsah, protože si prostě myslím něco jiného, i když z úplně jiných důvodů než tu píše pan Peters.

    Ale, proboha Petersi, ani Vy nejste schopen napsat správně "Libye"?

    OdpovědětVymazat
  2. Pozor na základní faktické chyby, když už se pouštíte do odborného příspěvku. Německo není stálým členem Rady bezpečnosti a tudíž nemá právo veta.

    OdpovědětVymazat
  3. "Západ spal, když rebelové vítězili a nijak jim nepomohl. Qadháfí je pak málem smetl, což bylo nepřijatelné."

    Proč to bylo nepřijatelné? Čím si ti povstalci zasluhují takovou pozornost? Snad jedině svou neskutečnou neschopností...

    OdpovědětVymazat
  4. Díky za upozornění, z neznámého důvodu se mi obě i pletou. S tím Německem jsem se dopustil ostudné chyby; omlouvám se, opravil jsem rovněž.

    OdpovědětVymazat
  5. Proč to bylo nepřijatelné?
    Protože by Qasháfí přistoupil k neskutečným zvěrstvům.

    Čím si ti povstalci zasluhují takovou pozornost?
    Na základě humanity.

    OdpovědětVymazat
  6. "Proč to bylo nepřijatelné?
    Protože by Qasháfí přistoupil k neskutečným zvěrstvům."

    Chcete se vsadit, že po jeho odstranění budou povstalci provádět ještě větší zvěrstva?

    Mohli bychom si ještě uspořádat takovou anketku. Třeba: myslíte, že Libye bude vypadat jako:

    a. Slovinsko
    b. Somálsko
    c. Katar
    d. Irák
    e. SRN

    OdpovědětVymazat
  7. "Mohli bychom si ještě uspořádat takovou anketku. Třeba: myslíte, že Libye bude vypadat jako:"
    Zajímavá anketa..
    Slovinsko - samozřejmě, že ne
    Somálsko - to je možné, ale vzhledem k ropnému bohatství Libye nepředpokládám, že by spojenci nechali zemi samu sobě, to by znamenalo příliš velkou ztrátu
    Katar - spíš ne, Libye díky svému kmenovému charakteru nemá žádného představitele, který by z ní udělal stát typu Katar. Leda, že by se do země vrátil nějaký potomek krále, kterého Qadháfí svrhl, ale nevím, jestli nějaký je, přiznávám
    Irák - pravděpodobný scénář, pokud by spojenci sáhli také k pozemním operacím za účelem svržení Qadháfího, což ale nepředpokládám - museli by do toho jít USA a ty do 3. války nepůjdou
    SRN - jako Slovinsko - ne

    Myslím si, že vytvoření bezletové zóny i přes značnou rozhodnost (i když pozdě), se kterou do jejího vytvoření spojenci šli, bude nakonec poněkud bezzubá. Saddám fungoval s bezletovou zónou nad hlavou úspěšně 10 let.
    Pravděpodobný scénář tedy je, že Qadháfí se udrží u moci, ale některé oblasti budou ovládat rebelové, o některé se bude bojovat guerillovým způsobem

    OdpovědětVymazat
  8. Chcete se vsadit, že po jeho odstranění budou povstalci provádět ještě větší zvěrstva?
    Je možné, že po převzetí moci k něčemu takovému dojde. Jde ale o to, jak to tam bude vypadat za 5 let. Cf. Alžír.

    Třeba: myslíte, že Libye bude vypadat jako:
    Z Vašeho podivného výběru se nejvíce blíží Qatar, evropské státy jsou přirozeně mimo.

    OdpovědětVymazat
  9. Legitimním králem je Muhammad as-Senussi. Rozhovor s ním v angličtině.

    Irácký vývoj nepředpokládám, spíš jugoslávský. Nejde totiž o pouhou bezletovou zónu, ale daleko spíš o humanitární bombardování. V Iráku také nebyli žádní povstalci, pouze Kurdové na severu, kteří však expandovat nechtěli.

    OdpovědětVymazat
  10. Díky za doplnění informace ohledně krále. Katarský scénář by tedy mohl být reálný, pokud by se do země vrátil, ale to je velká neznámá. Těžko odhadovat vývoj, protože nikdo neví, jak jsou rozděleny síly mezi rebely - je zřejmé, že se nejedná o homogení skupinu, která po svržení Qadháfího bude vládnout jako jedna ruka. Jsou to lidé rekrutující se z islamistů, roayalistů, demokratů, ale i bývalých Qadháfího spolupracovníků a která skupina je nejsilnější nikdo netuší. I kdyby byl tedy Qadháfí sesazen, odhadovat další vývoj je dost ošemetné, Libye je velmi specifická země..

    OdpovědětVymazat
  11. Ty evropské státy jsem tam dal ze srandy, protože ... no prostě kvůli Vám.

    No, uvidíme. Rozhodně sázím proti Vámi favorizovanému Kataru.

    OdpovědětVymazat
  12. Qatar bych vynechal, můj tip je Alžír.

    OdpovědětVymazat
  13. - Proč to bylo nepřijatelné?
    - Protože by Qasháfí přistoupil k neskutečným zvěrstvům.

    Pouze váš předpoklad.

    ***

    - Čím si ti povstalci zasluhují takovou pozornost?
    - Na základě humanity.

    Jsem myslel proč asi dostali přednost?

    Humanita je to poslední co bych za akcemi Fr. atd. hledal.

    OdpovědětVymazat
  14. Osobně nesouhlasím cele ani s Tribunem ani s Kapitánem, nicméně oba jsou skutečnosti nekonečně blíž než Vy. Jestli v Lybii o něco NEŠLO, tak jsou to humanitární důvody, nějaké to "zabránění krveprolití" apod.

    Petersi, Vy se chystáte vstoupit do politiky? Že nám s vážnou tváří tvrdíte takové nesmysly jako Václav Havel, od kterého to dnes už většina lidí bere asi tak, jako brávali informace z Rudého práva (tj. pravdu hledej někde na opačném konci).

    Sarkozy, Obama a další, již jsou ve službách těch, kteří tuto (a další) válku vyvolali, jsou nejhorší svoloč na této planetě. Ti i oni jsou schopni stokrát horších zvěrstev (s tisíckrát horšími následky) pro své zájmy. Kdyby Khaddafí massakroval svůj lid v jejich prospěch, poslali by letadla na pomoc jemu.

    OdpovědětVymazat
  15. Zábavné čtení, Petersi, bohužel tak trochu komedie plná omylů. A teď nemluvím o drobnostech typu psaní slova Libye či zemích v RB OSN s právem veta.

    >Ukazuje se, že dnešní generace nad 50 let je ve své většině naprosto ztracená, kommunistická indoktrinace u ní byla úspěšná.

    Ještě, že k té generaci nepatřím, jinak bych si před sebou musel uplivnout:) Nicméně za horší považuji tu mladší generaci, zvláště její lépe situovanou část. Velmi se podobá zapálené generaci 50 let, která také spolkla totalitní ideologii i s navijákem. Vidím tam zapálení úderníky i vojíny Jasánky:) Probuzení bude tvrdé, až přijde jejich 68.

    >Když se polepšil, nebyl žádný důvod s ním nezačít kamarádit.

    :) Vraždy lze odčinit vzorným chováním, zvláště pak prodejem ropy správným směrem. Vidím, že jste hrdině překonal blud humanismu:) Gratuluji!

    >že na základě omezených kapacit nejsou stará videa k disposici.

    Jistě žertujete nebo neznáte náklady na jeden TB a výši rozpočtu televize. Ať důvod jakýkoli, diskový prostor to zcela jistě nebude.

    >Nenávistí. Základním znakem kommunismu je nenávist. Zde se jedná o nenávist k establishmentu.

    No, já s tou nenávistí k establishmentu začal někdy v šesté třídě, kdy mě učil občanskou nauku agent STB, dosazený na školu za účelem politického dozoru. Neopustilo mne to bohužel dodnes. Dřív to byl reakční živel a dnes to nazývají příslušnici nižší pomocné elity (mírně priviligovaná vrstva, asi jako za bolševika funkcionáři základních organizací KSČ) kryptokomunismem. Tomu se říkám pokrok:)

    >Fanatickým panslovanstvím.

    Spíš to vidím na vaši alergii. Stačí říct Rusko a ztrácíte soudnost. Na rozdíl od Albánců jsou Srbové civilizovaný národ, neprovozují krevní mstu a nerozřezávají zajatce na díly.

    >Sarkozy jako první a jediný uznal povstalce.

    Ten zakrslý vsteklý mužíček chce dorůst velikosti Napolena, ale moc se mu to nedaří. Tentokrát šlápl hodně vedle.

    >Nicméně Kapitán se opět plete, že by Západ toleroval, jak proti němu nějaký diktátor vyvíjí zbraně schopné ho zasáhnout.

    Pochybuji, že se na to bude Západu někdo ptát. Neptal se ho ani Pakistán a Irán bude následovat. Jestli vznikne v Egyptě opravdu nezávislá vláda, bude také o takové zbraně usilovat. Bohužel Západ vytvořil svět, kde funguje pouze hrozba silou.

    OdpovědětVymazat
  16. Velmi se podobá zapálené generaci 50 let, která také spolkla totalitní ideologii i s navijákem. Vidím tam zapálení úderníky i vojíny Jasánky:) Probuzení bude tvrdé, až přijde jejich 68.
    Velmi přesný postřeh!

    OdpovědětVymazat
  17. Tolik slov pro nic. Stačilo přece napsat: "Jsem tu! A mám pravdu!" A možná pro jistotu dodat: "Bůh to chce" (ať už je tím bohem kdokoliv/cokoliv).

    OdpovědětVymazat
  18. Autor zapomněl,že ten zlý Qaddafí
    byl již také bombardován v roce 1986
    ale letci se netrefili-poslal je ten
    hodný americký prezident Regan.200
    obětí bylo příčinou atentátu v letadle nad Lockerbie.Je to fifty
    fifty.Ale již v té době chtělo USA
    více ropy použitím rezoluce,kde vůdce bude odstraněn a USA firmy
    opanují zdroje ropy.Nyní byli první
    dosud neukojení Francouzi!

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>