5. srpna 2010

Divoký východ na Moravě

V některých oblastech Moravy to vypadá spíše jako v Rusku než jako v civilisovaném státě: "Údery a kopání zažil sedmatřicetiletý řidič, který se ve středu večer vracel s rodinou z dovolené po Rudné ulici v Ostravě-Zábřehu. Před Výškovicemi jej napadla dvojice mužů, které se zřejmě nelíbilo, jakým způsobem jel. Za poslední tři měsíce to je již několikátý případ agrese na silnicích. Útočníci při atacích používali slzotvorný plyn, střelné zbraně i hrablo na sníh." Reakce moravské policie také stojí za to: "Policie proto apeluje na řidiče a vyzývá je k vzájemné ohleduplnosti a respektování pravidel silničního provozu."

Další případ: "Podle vedoucího pošty v Bohumíně Reného Březovjáka nepomohlo ani to, když doručovatelku začali doprovázet strážníci městské policie: "Obyvatelé ghetta napadli i je."" Ano, moravští strážníci jsou jen na okrasu. Je toto vůbec možné?

Gogovy postoje jsou tak plně v logice typického moravského přístupu k věci.

19 komentářů:

  1. V Orlové dostali měšťáci dokonce na budku, když se pokoušeli zakročit. Jinak dost podceňujete význam slova Pudlov:) Strážníci prostě necítí v etnických střetech podporu státu, často pak přijde nějaký magor z Prahy či jinej Pepík a už je z toho rasýzmuz.

    Bohužel sem jak bolševici, tak "demokraté" přesměrovali lúzu ve značném počtu, tak je tu občas sranda.

    OdpovědětVymazat
  2. V Orlové dostali měšťáci dokonce na budku, když se pokoušeli zakročit.
    A to má být jako normální?

    Strážníci prostě necítí v etnických střetech podporu státu
    Jak říkám, divoký východ. Zřejmě mám konečně řešení pro Goga, po kterém tak toužil: Přestat si na Moravě hrát na samosprávu a všude tam zavést obecní správce, dokud se tam neobnoví civilisace.

    To by mne zajímalo, co se tam v sociálním složení po roce 1989 změnilo k horšímu.

    OdpovědětVymazat
  3. Pane Petersi, co takhle si zopakovat základní školu? Každý přece ví, že Ostrava neleží na Moravě, nýbrž ve Slezsku. A to, že Ostravsko je jedním z problémových regionů (stejně jako Severní Čechy), ví taky každý. Chovejte se jako civilizovaný člověk, já taky přece nenazývám Prahu "divoký západ" jen proto, že banda cikánů v Mostě někoho zmlátila.

    OdpovědětVymazat
  4. Slyšel už jste někdy pojem "Moravská Ostrava", Vy blbe?

    OdpovědětVymazat
  5. Když jsem byl v Ostravě naposledy, vedla Rudná ulice Moravou i Slezskem (je to nejdelší ostravská ulice z Poruby až někam k Nové huti, nebo jak se to po vytunelování jmenuje), nicméně pokud je řeč o Ostravě-Zábřehu, to je ještě Morava, takže ano, máte pravdu, ale jen o fous :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Nejsem zase takovým místním znalcem, ale vzhledem k místu incidentu (přesně vím tu křižovatku, je to tam teď rozkopané), tak je to moravská část. Nicméně jestli si myslíte, že o 500 m dál je jiný naturel, tak jste šílenec. Rudná začíná v polích v Porubě ("T" křižovatka) a končí v Havířově u rondlu (tedy alespoň v lidové tradici, jestli je to tak formálně nevím).

    Ta vytunelovaná huť, dříve NHKG, je dnes Acelor Mittal. Patrně ji brzo zavřou úplně, na polské straně je má Mittal dvakrát větší fabriku a modernější. Patrně proto se je také úřady bojí donutit k ekologickým opatřením.

    Rozdíl v naturelu mezi Ostravou a skutečnou Moravou (Olomouc, Brno, jižní Morava) je obrovský. Z tohoto pohledu je Ostrava Slezsko, takže s těmi "blby", bych byl opatrný.

    OdpovědětVymazat
  7. mohl byste cnemo popsat ty rozdíly mezi Ostravou a echt Moravou?

    Jenda

    OdpovědětVymazat
  8. No, nevím, proč by se Lachům mělo jejich moravanství upírat. Morava je zkrátka mnohem více diversifikovaná než Čechy: Hanáci, Valaši, Slováci etc.

    OdpovědětVymazat
  9. Rozdíl v naturelu mezi Ostravou a skutečnou Moravou (Olomouc, Brno, jižní Morava) je obrovský.

    To máte pravdu.

    OdpovědětVymazat
  10. Morava je zkrátka mnohem více diversifikovaná než Čechy: Hanáci, Valaši, Slováci etc.

    Petersi, neznám Ostraváka, který by o sobě prohlásil, že je Moravanem. Měl jsem na mathfysu mnohé spolužáky z té oblasti (Adam a Waldemar Walachové, poručík je možná bude znát, docela úspěšně tam tunelovali), a cosi o tom vím.

    OdpovědětVymazat
  11. Bohumín není na Moravě ani náhodou. Stejně tak Orlová. Šokující neznalost.

    OdpovědětVymazat
  12. A ještě k té ostravské identitě. Víte, jaký je současný název fotbalového klubu založeného pod názvem "SK Slezská"?

    OdpovědětVymazat
  13. Ano, Bohumín je formálně ve Slezsku. Nicméně dělat dnes nějaký rozdíl mezi Ostravou a Bohumínem, není opodstatněné. Od roku 1782 je to jedna země (s výjimkou let 1850–1928).

    OdpovědětVymazat
  14. >Ano, Bohumín je formálně ve Slezsku. Nicméně dělat dnes nějaký rozdíl mezi Ostravou a Bohumínem, není opodstatněné.

    Tohle asi není právě vaše parketa:) I přes imigrační vlny (když naháněli bolševici do dolů), jsou mentální a jazykové rozdíly v desetikilometrových rozestupech:) Bohumín je trochu jinde (nebyly zde doly?) Karviná (pardon, Fryštát) je Polsko, Těšín nejslezštější Slezko a Hlučín takové zamrzlé Německo.

    OdpovědětVymazat
  15. Mám ze severní Moravy veliké množství známých. Vím, že Opava a Hlučín je něco jiného než Ostrava. Ale lišit Karvinou, Orlovou a Ostravu?

    OdpovědětVymazat
  16. Rozdíl Hlučín x Ostrava je samozřejmě větší. Ono něco podobného jako Prajzka nikde v republice není:)) V tomto světle se opravdu Karviná moc neodlišuje.

    OdpovědětVymazat
  17. Opava, Hlučín, Orlová, Karviná, Těšín, ani Bohumín není žádná severní Morava. Stejně tak podstatná část Ostravy. Je to Slezsko a bolševický Severomoravský kraj (jehož reliktem je "Severomoravská policie") na tom nemůže nic změnit. Dokonce ani existence první a druhé země Moravskoslezské na tom nemůže nic změnit. Jste ignorant, pane Petersi.

    OdpovědětVymazat
  18. "Karviná (pardon, Fryštát) je Polsko, Těšín nejslezštější Slezko a Hlučín takové zamrzlé Německo"

    S Hlučínem je to pravda.

    Karviná (včetně Fryštátu) není Polsko. Poláků je tam dnes méně, než Slováků.

    Polský Těšín je dnes naprosté Polsko. Český Těšín je Česko-Polsko. Většinově český, ale sídlí tam tvrdé jádro těšínských Poláků.

    Jinak Těšín (včetně Sachsenbergu) bylo původně převážně německo-židovské město.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>