23. ledna 2010

Cass Sunstein - nový Torquemada?

Aleš Drobek nedávno na svém blogu referoval o návrhu professora Sunsteina "pronikat do diskusních fór, internetových sociálních sítí, jakož i reálných zájmových skupin a zasévat v nich pochybnosti o logice, faktické správnosti a politických dopadech stávajících konspiračních teorií". Důvod? „Falešné konspirační teorie“ jsou prý z velké části dílem bláznivých okrajových skupinek, nevzdělaných internetových mas a muslimů.

Nic nového pod sluncem: uplatňováním podobné taktiky se chlubili Israelci vloni po bombardování Gazy. Aleš Drobek už ale neuvádí, že Cass Sunstein si pohrává s myšlenkou, že by stát mohl konspirační theorie přímo zakázat. K pochybování o průběhu a počtu obětí holokaustu by tak přibyla celá řada zakázaných myšlenek, řada, kterou by určoval a doplňoval stát.

Mávnete nad tím rukou, že podobných fašistických pošuků je plno i mezi českými intellektuály. Ale ne z každého udělal Barack Obama ředitele Informačního a regulačního úřadu.

2 komentáře:

  1. Správně, zakázat, vypíliť, zavřít...vždyť tyto nevzdělané okrajové skupinky hrozí býti zkázou demokracie, svobody a bílého chleba!

    OdpovědětVymazat
  2. Takze pan Sunstein by jiste miloval doby, kdy se opevoval Stalin jako jasne slunce a jakakoliv jina namitka znamenala vezeni.

    "Najatí agenti by měli podle pana Sunsteina „pronikat do diskuzních fór, internetových sociálních sítí, jakož i reálných zájmových skupin a zasévat v nich pochybnosti o logice, faktické správnosti a politických dopadech stávajících konspiračních teorií“."
    Toto se jiz dost dlouho deje. Placeni co dobrovolni posluhove pravidelne prispivaji na ruzne weby ale nastesti jejich taktika je tak jasna, ze hned kazdy vidi, ze jde jen o rozbiti diskuse a nic jineho.
    Zrejme cesti bonzaci jsou napred.

    Ovsem zakazat konspiracni teorie by nakonec znamenalo i zakaz tak zvane oficialni verze, ktera se casem ukazuje, ze byla lez. Dodnes neni jasne proc se kratce po 911 napadl Irak.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>