7. prosince 2009

Rozumné rozhodnutí

Je to první krok, ale důležitý. Zajímalo by mne, zda je to z touhy "být světoví" a vyrovnat se těm báječným západoevropanům (konkrétně Holanďanům) a nebo zda Češi skutečně prokázali pragmatismus a pochopili, že persekuovat držení minimálního množství relativně neškodných drog je kontraproduktivní nesmysl.

Co na to asi Komorous?

17 komentářů:

  1. Ne že bych byl svatý a nikdy si mařenu nedal, ale s tou neškodostí bych si nebyl jistý ani za fajfku - tabáku ne, ten nehulím.

    OdpovědětVymazat
  2. Není to první krok, první krok bylo právě to "množství větší než malé", kterému se mnozí pošklebovali ale které by pokud by se soudci nebáli přemýšlet a rozhodovat, vedlo k ustavení podobných přijatelných množství na základě praxe.

    OdpovědětVymazat
  3. Je to stejně divné.
    Konopí a návykové látky kromě alkoholu:
    - dovolené držení malého množství
    - zakázané pěstování/výroba
    - zakázaný prodej/distribuce

    Alkohol
    - dovolené držení v jakémkoliv množství
    - regulovaná výroba (limit na osobu a rok při výrobě v povolené provozovně + placení výpalného formou spec. daně)
    - povolený prodej s omezením na věk

    Nově se tedy vybrané druhy halucinogenů budou moci držet v definovaném množství a bude umožněno pěstování + jednoduchá výroba bez omezení.
    Jak je to se složitější výrobou? Např. mák pěstujeme každoročně bez omezení (jsou státy kde je to omezeno nebo zakázáno) a přímo se nabízí legalizace zpracování latexu podobně jako je tomu u kaktusů. Anebo extrakce z léků.

    Kromě toho je zvláštní kombinace povolené držení/zakázaná distribuce. Nikdo tedy v podstatě nemůže legálně držet halucinogen z první skupiny.
    Teď mohou držet legálně část své úrody ti pěstitelé konopí, kaktusů a hub. Mohou distribuovat část sklizně? Asi ne. Pokud se sklízí jednorázově, musí nutně překročit povolené množství pro držení.

    OdpovědětVymazat
  4. Jezovec: no to "množství větší než malé" považuju já osobně za parodii na nějaké kroky; patřím mezi ty, kteří se tomu pošklebovali a stalo se to opravdu zaslouženě úslovím...

    Gogo: ten zákon je pochopitelně polovičatý, stejně jako zákony zde v Holandsku. Ale vždyť to tady Peters někde psal, že právo je záležitost argumentů, takže to vnímám tak, že právníci našli cestu, jak se z toho vykroutit, když chodí hromadně hlášky, že někdo hulí mařenu nebo bere houbičky, to už je asi pro ně nezpracovatelné. Taky policajti konečně můžou jít dělat něco rozumnějšího než buserovat huliče.

    OdpovědětVymazat
  5. Ad Jan: klíčové slůvko je slůvko "relativně" - ve srovnání např. s alkoholem.

    OdpovědětVymazat
  6. Ona je otázka, jak by to mělo být správně .. teď nemyslím nějaké moralizování, ale konsistenci v předpisech.
    Já jsem se ani tak moc neposmíval tomu lišáckému množství, jako spíš tomu, že to jakékoli nenulové množství nelze získat legální cestou.

    Je-li to dnes ještě polovičaté, jaké by to mělo být ve finále?

    OdpovědětVymazat
  7. Je-li to dnes ještě polovičaté, jaké by to mělo být ve finále?
    Totální legalisace pro dospělé, stejně jako chlast.

    OdpovědětVymazat
  8. Clovek zavisly na drogach je schopen nasili k ziskani potrebnych latek. Po poziti jiz nebezpecny neni.
    Alkoholik je naopak nebezpecny az kdyz se opije.

    OdpovědětVymazat
  9. Jerry, ty mluvíš o junkies (heroin, kokain) - a i tam jsem zastáncem legalisace, ale to je jiná debata - já mluvím o "hašišácích" a "houbičkářích". Ti žádné násilí nepáchají, protože ty látky nejsou návykové jako opiáty (houbičky pak vůbec).

    OdpovědětVymazat
  10. Ta návykovost je různého druhu. Je fakt, že se kloním také spíš k liberalizaci, protože polovičatosti vedou k rozbujení černého obchodu s a s tím spojenou kriminalitou.

    Na druhé straně mě straší memento Číny a Ameriky, kde tamní domorodci dostali dost na frak cíleně importovanými návykovými látkami.

    OdpovědětVymazat
  11. >Není to první krok, první krok bylo právě to "množství větší než malé"

    Nevím nevím, vzpomínám si na jak chtěli zavřít nějakou šetnácku za nějaké 3-4 rostlinky konopí. Ale trend je jasný, represe prezentovaná bývalým STBákem Komorousem je neudržitelná. Nejsem přítelem drog, takovýto přehnaný přístup dělá víc škody, jak užitku.

    OdpovědětVymazat
  12. No mam pocit že represe trvá .. ono snad navzdory médiim nejde o nějaké "povolené množství", ale o stanovení formální hranice mezi přestupkem a trestnym činem. Asi jako lehký a těžký ublížení na zdraví ..

    OdpovědětVymazat
  13. Znepokojivé je také uvolnění u těžkých drog, u toho heráku se mi to opravdu nelíbí.

    OdpovědětVymazat
  14. Pěstitelé katusů radost nemají, nejspíš si na ně budou muset pořídit výjimku pro nakládání s nebezpečnými látkami. A možná nakonec i zbroják, však maj ostny.

    OdpovědětVymazat
  15. No jo. A pole makovic vesele kvetou dál...

    OdpovědětVymazat
  16. Jestli mi sáhnou na pěstování máku, beru vidle do ruky!

    OdpovědětVymazat
  17. A kam s těmi vidlemi poběžíš? Do Strakovky nebo do Sněmovní? :-D To se pak dočteme na titulkách "Terrorista s vidlemi"...

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>