4. prosince 2009

Kosovský ministr zahraničí vyhrožuje "krvavou válkou"

Zdroj: Serbianna

Tady se najmě ukazuje, jaký má současná vláda kosovského území smysl a úctu k mezinárodnímu právu. Zatímco nezávislost Kosova byla vyhlášena mírně řečeno právně dost problematickou cestou (z pohledu kosovských představitelů však byla právní, protože pro-kosovská), ve chvíli, kdy mezinárodní instituce vede pouhé slyšení ve věci kos. nezávislosti, vyhrožuje se násilím (ze subjektivního pohledu představitelů Kosova by případný výrok, že nezávislost je nelegální, byl považován za protiprávní).

7 komentářů:

  1. Kosovo je nejhorší poválečný průser v Evropě, od samého začátku. Hlavně, že teď prudí s nějakými minarety!...

    OdpovědětVymazat
  2. Nemyslím, že je nutné na LW upozorňovat na všechny výlevy srbské propagandy. Ve skutečnosti ministr zahraničí Kosovy upozornil na to, že by se Kosované s velkou pravděpodobností nesmířili s tím, že by měli opět být předmětem srbské genocidy, stejně jako to byl osud ostatních srbských sousedů – obětí koncepce Velkého Srbska.

    OdpovědětVymazat
  3. Petersi, Váš velký problém je, že hodnotíte stejné politické jevy v závislosti na tom, kdo je zrovna jejich tvůrcem. Jestli vnímáte výsledky války jako konec nacionalistického běsnění, není vůbec konsekventní pohoršovat se nad velkosrbským nacionalismem a omlouvat nacionalisty velkoalbánské :)

    Ta formulace "Kosované by se s velkou pravděpodobností nesmířili s tím, že by měli být opět předmětem srbské genocidy", je úžasná. Takže když ten haagský soud eventuelně prohlásí kos. nezávislost za ilegální, je to automaticky projev srbské genocidy? Kosované mají v případě takového rozhodnutí právo vzít zbraně do rukou? A co znamená, že by byli opět předmětem "srbské genocidy"? Tohle je propaganda, ve skutečnosti by mezinárodní společenství eskalaci násilí žádné strany nepřihlíželo.

    Je zajímavé, že když se tu v minulosti nesčetněkrát psalo o tom, že se Srbové v roce 1999 právem nehodlali smířit s útoky albánských gangů, vyskakoval jste z kůže.

    OdpovědětVymazat
  4. Zásadní rozdíl mezi Velkým Srbskem a Velkou Albánií spočívá v tom, že Velké Srbsko je annexe všech jižních Slovanů Srbskem, bez ohledu na to, že si to nepřejí, zatímco Velká Albánie je pouze sjednocení všech Albánců v jednom státě. Zatímco Velké Srbsko je impérium, Velká Albánie je národní stát.

    Jestli vnímáte výsledky války jako konec nacionalistického běsnění, není vůbec konsekventní pohoršovat se nad velkosrbským nacionalismem a omlouvat nacionalisty velkoalbánské :)
    Máte tam jasné non sequitur.

    Takže když ten haagský soud eventuelně prohlásí kos. nezávislost za ilegální, je to automaticky projev srbské genocidy?
    Ne.

    A co znamená, že by byli opět předmětem "srbské genocidy"?
    To, že annexe Kosovy Srbskem by znamenala s nejvyšší pravděpodobností další ethnickou čistku, v níž mají Srbové takovou tradici.

    Tohle je propaganda, ve skutečnosti by mezinárodní společenství eskalaci násilí žádné strany nepřihlíželo.
    Abychom tomu zabránili, museli bychom opět bombardovat Bělehrad, což není optimální řešení.

    Je zajímavé, že když se tu v minulosti nesčetněkrát psalo o tom, že se Srbové v roce 1999 právem nehodlali smířit s útoky albánských gangů, vyskakoval jste z kůže.
    Ve skutečnosti to byli Srbové, kteří zahájili genocidu Albánců. Aby toho nechali, házeli jsme jim bomby na hlavy. Bylo to účinné, nechali toho. A nakonec si dokonce zvolili jiné vedení, které by snad již podobných kousků nedopouštělo.

    OdpovědětVymazat
  5. Tady se bavíme o problematice nezávislosti Kosova, ne o bombardování v roce 1999, tady jsou ty fráze "Západ musel bombardovat v zájmu humanity" k ničemu. Pokud vím, Miloševič byl svržen svými odpůrci a při vyhlášení nezávilosti Kosova byli u moci oni. A já se ptám, kde berete jistotu, že by se Srbové pokusili o jakékoli násilí? Pokud by haagský soud uznal, že nezávilosti byla ilegální (já tomu nevěřím), rozběhla by se řada dalších tahanic a jednání. Představa, že by došlo k nějaké "annexi" (mimochodem vyhánění Srbů kos. Albánci Vám nevadí), je naivní.

    Že neustále argumentujete "ve skutečnosti začali Srbové" je hezké, ale mezinárodní právo to nezná, zabíjení civilistů a útoky na vesnice jsou zabíjení civilistů a útoky na vesnice. Vrazi z UCK nejsou o nic lepší než Arkánovci a zločinnost UCK nijak nesnižuje zločiny srbské strany.

    Ad Velká Albánie: požadavky na začlenění poloviny Makedonie a severozápadu Řecka, to není žádný národní stát. Nebo snad byl národním státem pokus o sjednocení všech Němců ve Velkoněmecké říši?

    OdpovědětVymazat
  6. Tady se bavíme o problematice nezávislosti Kosova, ne o bombardování v roce 1999
    To spolu souvisí. Nebýt genocidě v Kosově, Kosova by nezávislost nezískala.

    při vyhlášení nezávilosti Kosova byli u moci oni.
    Už ten process nešlo zastavit.

    A já se ptám, kde berete jistotu, že by se Srbové pokusili o jakékoli násilí?
    Jistotu nemám, nicméně neochota se smířit s nezávislostí Kosovy to naznačuje.

    Představa, že by došlo k nějaké "annexi" (mimochodem vyhánění Srbů kos. Albánci Vám nevadí), je naivní.
    Srbové jsou schopni všeho. Přepadli prakticky všechny své sousedy.

    Nebo snad byl národním státem pokus o sjednocení všech Němců ve Velkoněmecké říši?
    Ano. Tím nechci říci, že to bylo něco positivního (jsem známý odpůrce nacionalismu), ale je zásadní rozdíl od ruského impéria (= SSSR) a srbského impéria (= SFRJ), kam byly chauvinisticky zahrnuty i jiné národy.

    OdpovědětVymazat
  7. Ve skutečnosti to byli Srbové, kteří zahájili genocidu Albánců...Srbové jsou schopni všeho. Přepadli prakticky všechny své sousedy
    Nebudu zde ztrácet čas, ale Vy někomu vyprávějte o "úpornosti argumentů"...

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>