21. listopadu 2009

Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí

Slavomil Hubálek: "Havlova role byla výjimečná a jednoznačně pozitivní i celosvětově. Je dobře, že řekl, že láska a pravda zvítězí nad lží a nenávistí.
Proč? Už to zní jako velká fráze.
Dva roky po revoluci si to nikdo nedovolil ironizovat. V roce 1992 jsem jako psycholog posuzoval prvního nájemného vraha u nás. Ten mi řekl: "Prosím vás, vždyť je to směšný, že pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí. Všechno je to jenom byznys a kšeft. Zákon nabídky a poptávky." Odcházel jsem z věznice jako zpražený, bylo mi z toho zle. Říkal jsem si - je to kriminální psychopat, holt to patří do výbavy tohoto typu osobnosti. Za pár let jsem to začal slýchat od řady jiných lidí včetně politiků. Považuji za nebezpečné vysmívat se pravdě a lásce."

5 komentářů:

  1. Nádherný exemplář, který výborně potvrzuje moji charakteristiku typického Havlova příznivce jako rozšafného namyšleného důležiťáčka.

    Lidé jsou oslové, burani a hlupáci, jen on je dokonalý. Všechno vysvětlí, nade vším se rozčílí, na každý problém má přichystanou nějakou blboučkou frázi.

    OdpovědětVymazat
  2. Ten vrah měl jaksi pravdu. Takže pravda nezvítězila, protože si nikdo nechce přiznat shora uvedené.

    OdpovědětVymazat
  3. Celé je to irelevantní plkot.

    Každý výrok je nutno chápat v kontextu, v němž byl vyřčen. Komunismus a jeho ideologie byly synonymní se lží a nenávistí, proto říct v r. 1989, že p&l zvítězí nad l&n, bylo totéž, jako říct, že komunismus bude poražen, jen to Havel vyjádřil vzletněji.

    Mimo tento kontext nemá Havlův výrok místo a je nesmysl vykládat ho.

    OdpovědětVymazat
  4. Jene, na LW nelze opisovat cizí texty bez svolení majitela autorských práv. Isolované výroky z Havlových projevů, které Petr Cibulka složil v jeden text, jsou všeobecně známé; stačí dát na něj odkaz.

    OdpovědětVymazat
  5. A jedná se tam o pravdu a lásku nebo o lži a nenávist?

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>