29. listopadu 2009

Polemika s Petersem: LW jako informační blog

Jak všichni pravidelní čtenáři LW zaznamenali, Guy Peters v posledních několika dnech začal razantněji prosazovat svou ideu o LW jako o "informačním blogu" (např. zde, zde a zde). Ačkoliv na to má, samozřejmě, plné právo, osobně s tím nesouhlasím. I přes Petersovo tvrzení, že "Lucerna wikipedie informační [je] a vždycky byla," jsem ji tak nikdy nevnímal. Články jsem vždy považoval jako úvod k dalšímu zamyšlení a (velmi užitečnému) názorovému střetu s ostatními přispěvateli a komentátory. Stojím si za svým, že nežli omezit diskuse, je potřeba je moderovat, což pochopitelně neznamená to samé jako cenzurovat.

Je bezpochyby nutné zajistit, že se diskuse odvíjejí od článkem započatého tématu, a že příspěvky pod nimi nejsou jen subjektivními osobními pocity, ale vyargumentovanými postoji přispěvatelů. Samozřejmě, z hlediska přehlednosti celého blogu by bylo mnohem lepší diskutovat formou na sebe navazujících příspěvků, jak je tomu například u akademického blogu WAIS, ale sám za sebe vím, že pro to není vždy dostatek času. Příspěvek formou článku musí naplňovat větší obsahový a stylistický standard než příspěvek v diskusi; musí totiž uvádět problematiku v patřičné stylistické formě. Proto jsem vždy vděčný tomu, kdo se tohoto úkolu chopí a nový příspěvek zde publikuje. Nejčastěji je to pochopitelně Guy Peters.

Rozhodně tedy nechci podceňovat nespornou kvalitu mnohých příspěvků co zde publikujete, Petersi, jsou informačně užitečné, nepochybně, ale musím podotknout, že hlavním zdrojem informací jsou pro mě tématicky zaměřené stránky, ať již se věnují EU, nebo třeba Heideggerově filosofii, a ne LW.

Proto navrhuji ke zvážení několik bodů do přispěvatelského a čtenářského kodexu:
  1. Přispěvatelé by měli uvádět nová témata formou článku, ne formou komentářů v diskusích k článkům s odlišnou tématikou. Obsáhlejší polemika s předchozími příspěvky by taktéž měla být vedena článkovou podobou.
  2. Komentáře by měly sloužit k poznámkách a polemice s článkem v krátkém a středním rozsahu. Mohou se odvinout od hlavního tématu, ale jejich vzájemná polemická návaznost musí být čtenáři viditelná. Pokud se tedy článek věnuje zemědělské politice EU, je pochopitelné, že se přispěvatelé mohou dostat např. k otázce, do jaké míry je tato politika demokratická. (Naokraj je vhodné podotknout, že za odvíjení se od tématu v komentářích pod články je částečně zodpovědný i sám Peters - svým častým užíváním nálepek "komunista" a "rusofil" emotivním poznámkám nahrává.)
  3. Komentáře, které nevyjadřují nic než emotivní postoj přispěvatele k tématu či autorovi, budou mazány. Za moderaci je zodpovědný autor článku.

9 komentářů:

  1. Já s tím souhlasím.

    Popravdě moc nechápu Guyovu ideu "informačního blogu". Pro mě byla LW vždy zajímavá primárně diskusí, která zde je většinou kultivovaná a hlavně informačně bohatá. Vůbec tím nechci hanět samotné příspěvky, ostatně hloupé by těžko vzbudili kvalitní diskusi.

    Co já bych za takové diskuse dal!!!

    OdpovědětVymazat
  2. Co já bych za takové diskuse dal!!!
    Tohle je skvělý postřeh! GP si neuvědomuje, že diskussní aktivita nevznikne jen tak sama od sebe - a už vůbec není dána kvalitou článků (Váš blog, Yamato, není špatný a Délský potápěč už vůbec ne, přesto se na něm prakticky nediskutuje). Tady to prostě vzniklo a je nerozum házet tomu klacky pod nohy odstraněním gadgetu s posledními kommentáři.

    OdpovědětVymazat
  3. Alkibiades:

    ad 1: souhlas, ale někdy je i opak vhodnější. Např. jak se objevují nové skutečnosti ohledně Goldstoneovy zprávy, doplňuji tyto informace k tomuto článku z 19. září (naposled včera ;-)). Nepřijde mi šikovné kvůli každému takovému oznámení postovat článek (jedná se mnohdy jen o odkazy). Zrušením posledních kommentářů je toto znemožněno.

    ad 2: na Eretzu.cz řešili odbočování od původního thematu založením nového thematu v diskussích, to je ovšem server, nikoli blog. Jenže tohle je prostě jev, se kterým se (na blogu) nic nedá dělat, to se v diskussích dělo vždy.

    ad 3: souhlas; jen bych připomněl, že i zde nám to Peters neulehčuje tím, že sem pouští notorické trolly (byť se u některých v posledních měsících začala jevit jakási únava, jiní mají asi dost svých starostí)

    OdpovědětVymazat
  4. Vodník:
    re: ad1 - Vůbec nejsem proti, doplňování nových informací do komentářů je dobrá věc, i když, pokud je daný jedinec i autorem článku, je přehlednější je doplnit do updateu přímo pod něj. Poslední komentáře jsou skvělá funkce, rozhodně bych chtěl, aby se vrátila zpět.

    re: ad2 - Pokud se nejedná o příspěvky, které jakýmsi způsobem navazují na publikovaný článek, jsem pro moderaci autorem článku. V tomto jsem plně na straně Peterse.

    re: ad3 - Ano, s militantními trolly je nutné bojovat :-) Ale i ti mnohdy publikují kvalitní příspěvky, takže bych to opět řešil skrze moderaci případ od případu autorem článku.

    OdpovědětVymazat
  5. No ovšem. Výhodou internetového media oproti neinternetovému je, že kolem něj vzniká, díky zpětné vazbě, komunita. Zbavovat se jí je naprostá hloupost, je hodnotou webového media a každý jeho provozovatel by na její kvalitu měl být pyšný. Ano, občas je potřeba trochu do ní "hrábnout" a buď plošným opatřením (dočasná moderace) nebo individuálně (můj nedávný vyhazov Maxe) ji usměrnit.

    Nedělal-li jste to, Guyi, nebo nedělal-li jste to včas a správně, vyčítejte to, prosím, sám sobě a ne té komunitě.

    OdpovědětVymazat
  6. Já si nemyslím, že těch 5 až 7 lidí, kteří zde pravidelně diskutují, tvoří nějakou kommunitu.

    OdpovědětVymazat
  7. Já si nemyslím, že těch 5 až 7 lidí, kteří zde pravidelně diskutují, tvoří nějakou kommunitu.
    To si sice můžete myslet, ale opak je pravdou. Zdá se, že i lidé, kteří sem přispívají spíše sporadicky (TP, JK), zdejší články a diskusse sledují. Nechápu, proč jim (a nám ostatním) házíte saze do polívky tím, že rušíte přehled posledních kommentářů.

    OdpovědětVymazat
  8. Tak kolik jich podle vás musí být, aby vytvořili komunitu? Padesát? Sto? To už téměř žádná komunita nebude, protože se ti lidé (resp. identity) nebudou vzájemně znát a rozlišovat.

    Problémy se svým blogem byste, myslím, měl řešit přiměřenými prostředky, tyhle vaše opakované "tantrums" jsou pro ostatní otravné a pro vás diskreditující.

    OdpovědětVymazat
  9. Mi to připomíná jednu hru od cimrmanovců...strýček byl starý samotář, ale odjakživa chtěl být hostinským, zařídil si tedy hospodu...ale lezli mu tam lidi!

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>