14. listopadu 2009

Malý čtenář et al: Gaychat

Gaychat je výraz používaný v některých českých internetových, zvláště webových diskusních fórech pro prázdné tlachání mimo téma.

Vznikl v diskusním fóru příznivců serveru Kompost.cz přibližně v polovině roku 2003, době výraznějších změn v principech fungování klubu a částečné obměny, resp. doplnění původního osazenstva novými příchozími. Název slučuje anglické chat (původně debata, kecání, nyní v českém prostředí též převzaté označení internetových služeb pro konverzaci v reálném čase) a gay (homosexuál); v tomto smyslu je také používán ve světě.

V klubu Kompost tehdy došlo k (poměrně často se vyskytujícímu) konfliktu mezi zkušenými účastníky, zvyklými na specifika komunikace v „pomalých“ webových diskusních fórech, a nováčky, zavlékajícími do nich postupy z prostředí komunikačních služeb pro konverzaci v reálném čase se stručnými bezprostředními odpověďmi (to je všeobecně označováno termínem „chatování“, který je nasnadě). Malá, ale značně militantní část diskutérů je přijímala velmi negativně a často napadala mj. i hanlivým výrazem „gay chat“. Jakožto užitečné označení pro „mluvit zbytečně moc“ byl za krátkou dobu vstřebán i většinovým osazenstvem a transformoval se do dnešní univerzální podoby, bez návaznosti na původní antipatie a osobní spory, ktere vedly k jeho původnímu zavedení.

V klubu Kompost dnes gaychat primárně označuje dlouhou, cílenou a intenzivní, přesto však pro většinu návštěvníků výrazně zbytečnou a neplodnou debatu určitého omezeného počtu identit.

V listopadu 2004 se v záhlaví klubu objevil ukazatel, měřící „(Realtime) Gaychat index“ jako přirozené číslo, obvykle jedno- nebo dvojciferné, které ukazuje počet příspěvků za poslední hodinu.

Malý čtenář, pod licencí CC BY–SA 3.0

2 komentáře:

  1. Musím říct, že vidět ten titulek je skoro stejně dobré jako příslovečné "F. M. Dostojevskij: Idiot."

    Nicméně tohle bude nějaká pozdní verze se signifikantními cizími příspěvky (a ostatně nebyl i na začátku nějaký substrát, z nějž jsem vyšel?) - rozhodně jsem třeba nenapsal ten předposlední odstavec o aktuálním stavu v klubu Kompost, zkušeností z první ruky nemaje. Co třeba přidat do titulku "... a kol."?

    OdpovědětVymazat
  2. Podařilo se mi nemožné a Váš článek byl obnoven. Na druhou stranu, každá akce vyvolává protiakci: AfD vypadá jasně.

    Tak mi prosím dejte vědět, kterou versi sem mám dát a zálohujte si potřebné.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>