4. října 2009

Zamyšlení nad schopnostmi vědy

Tomáš Sedláček.

4 komentáře:

  1. Připadá vám býti ekonomie vědou? Hm...

    OdpovědětVymazat
  2. >Kdykoli se bavím s teoretickými fyziky, říkal, ptám se, kolik procent skutečných fyzikálních jevů (tedy nikoli v pečlivě umělých laboratorně vykastrovaných situacích), je fyzika schopna uspokojivě vysvětlit. Jejich odpověď bývá mezi 5 - 7%.

    Co je za hloupost? Je-li počet všech možných existujících fyzikálních jevů N a poznaných n, pak procento vysvětlených jevů je vždy nula protože lim (N->nekonečno) n/N=0. Poměr poznaných jevů k existujícím je vždy nula, bez ohledu na stupeň poznání, protože vesmír je patrně nekonečně složitý. Autor má asi na mysli n/Np, kde Np jsou jen jevy, které můžete pozorovat a jsme si jich vědomi. To samozřejmě závisí na intenzitě pozorování. Když půjdete svým bytem a budete hledat prostým okem, dodážete pravděpodobně vysvětlit základní fyzikou téměř všechny, jejichž přítomnost si uvědomíte.

    >Vlastně se divím, že po nás někdo ještě stále chce slyšet odhady růstu, inflace a nezaměstnanosti na další roky.

    Vztah k ekonomům je podobný, jako ke kartářkám a jasnovidcům. Vždyť ve svých předpovědích mají ekonomové velmi podobný, rozmazaný slovník. Většina sice ví, že je to pitomost, ale co kdyby...:)

    >Buďme rádi, když nám (nemodelovatelná a nemodlovatelná) realita dá facku.


    Nebezpečí ekonomů, vybavených mocí (dnes běžný standard) je, že se snaží mocensky změnit lidskou společnost tak, aby splňovala okrajové podmínky jím zkoumaného modelu. Nejsou ochotni akceptovat ty přitozené, které si lidská rase s sebou nese po staletí. Nikoho nezajímá, jestli tyto okrajové podmínky může lidská společnost biologicky a sociálně vůbec přežít. Hospodářské katastrofy, revoluce, terorismus, náboženský fanatismus, demografická katastrofa nebo zločinnost jsou pak jen obrannou reakcí lidského superorganismu proti invazívnímu zásahu.

    OdpovědětVymazat
  3. Hospodářské katastrofy, revoluce, terorismus, náboženský fanatismus, demografická katastrofa nebo zločinnost jsou pak jen obrannou reakcí lidského superorganismu proti invazívnímu zásahu.

    Sice to mate Capitane spravne ale...
    co ocekavate?
    Ze ti co vladnou Trhu Spotrebe a Nenasytnosti a vubec FSEM nejhorim lidskym vlastnostem, ze od toho sami pujdou?
    Jedine ze by vymysleli nejakou jeste lepsi variantu nez tu trzni, na ktere by jeste vice vydelali a vladnuti meli jeste snadnejsi.

    ..ale pokud jde o
    "Zamyšlení nad schopnostmi vědy" tak ac jsem nekde vypozoroval ze Vy budete asi vice neznaboh nez milovnik viry prave, tak presto Vam musim doporucit navrat k BIBLI.
    Tam to FSECHNO zacalo:-(
    Kdyby Adam s Evou nejedli ze zakazaneho stromu poznani, bylo FSECHNO v pohode:-)
    Takhle jsme s vedou na zacatku veda a poznani ve stavu pocatecniho poznavani a tak pokud se lidstvo samo nevyhubi, tak to budou ne desity ci stovky ale mnohe tisice let nez se nekam lide dopracuji.
    Opakuji"zakazane ovoce ze stromu poznani" byla na startu toho FSEHO bordelu ve kterem zijeme.
    Nekdy pomuze si predstavit jaka by to byla parada si nahatej s Evou v RAJI uzivat,
    ( V POHODE A BEZ POZNANI)
    misto se v 21 stoleti honit a uzirat :-(

    OdpovědětVymazat
  4. No co by to bylo za blbost .. je to něco, co údajně tvrdí Dušan Tříska. Jiný zas věřej na ještírky nebo Aštara Šerana. O Fyzice to neřiká nic.
    Co se týče ekonomů, naprostej souhlas. Tenhle Sedláček je ostatně taky ekonom.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>