2. září 2009

Dělnická strana je poněkud sebestředná

Dělnická strana je poněkud sebestředná, když se domnívá (či aspoň deklaruje), že ústavní soud ohrožuje konání voleb kvůli ní.

Ne, zde nejde o touhu vypořádat se s nepohodlnou politickou opozicí, ale o touhu Ústavního soudu ČR rozhodovat i o obsahu samotných ústavních zákonů. Co by politici měli udělat popsal na Jiném právu ve svém prvním komentáři trefně Libor Václavík.

11 komentářů:

  1. Já opravdu zírám, jak všichni spekulují o tom, co určitě chce Ústavní soud dělat a po čem touží. Ten při tom neudělal nic jiného, než že si vyhradil čas na projednání věci, na které se sice významní politici shodli, že Ústavnímu soudu nepřísluší, ale odborníci na ústavní právo tak jednotní nejsou. Jestli přitom Ústavní soud musel, nebo nemusel pozastavit platnost toho rozhodnutí, to nevím, ale na věci to mění málo. Počkejme s hodnocením motivů ÚS na jeho rozhodnutí na 10. září.

    Osobně odhaduji, že rozhodnutí povolí předčasné volby ve veřejném zájmu, ale naznačí, že ÚS není spokojený s jednorázovými změnami Ústavy. Ale jistotu mám ještě menší než u odhadu výsledku předčasných voleb a může to dopadnout úplně jinak.

    A tak všichni útočí na Ústavní soud, zatímco na podivína Melčáka (končícího ..politika..!, nikoli soudce) a jeho advokáta Kalvodu, kteří podle všeho záměrně podali žádost na poslední chvíli a tím přivedli Ústavní soud do této obtížné situace, skoro nikdo. Tuhle situaci nevyvolal Ústavní soud, ale poslanci a senátoři svým sporným způsobem řešení vládní krize a pak především Melčák, jehož vysvětlení, že brání demokracii a názor lidí je pusté tlachání poté, co on sám nerespektoval názor svých voličů a hlasoval mnohokrát naprosto otevřeně proti svému vlastnímu volebnímu programu.

    Mimochodem - proč byli dnes na Hradě u Klause představitelé sněmovních stran ..a Schwarzenberg..? Že takto jednají média při výběru hostů do debat, to je jedna věc, ale že takhle bude jednat prezident a tímto způsobem nechá výzkumy veřejného mínění ovlivňovat řešení aktuálních politických problémů, to je zarážející...

    OdpovědětVymazat
  2. Myslím, že je to nesmírně nebezpečné. Nad Ústavním soudem není institucionálně vůbec nic, a výklad, že si může v rámci ústavních norem vybírat mezi materiálním jádrem a nepodstatným zbytkem má za důsledek, že by nad ním nebylo Boha ani normativně. Uvědomujete si vůbec jak absolutní moc si přesvojují?

    OdpovědětVymazat
  3. A už si něco přisvojili? Už posuzovali ten ústavní zákon a jak ho posoudili? Četl jste zdůvodnění? Nemohl jste ho číst, protože nic takového ještě neexistuje, ÚS zatím jen posoudil, že nemá důvody zamítnout Melčákovu žádost z formálních důvodů nebo pro zjevnou neopodstatněnost. To je možná sporné, ještě spornější je neuplatnění par. 79 odst. 2 zákona o ÚS, ale obecně nebezpečné to jistě není.

    OdpovědětVymazat
  4. No on byl tehdy stejně sebestřednej jistej Sládek u prezidentských voleb, co u nich nebyl .. stejnej rukopis.

    OdpovědětVymazat
  5. Ano, už si přisvojují pravomoc, která jim nenáleží, když chtějí posuzovat ústavnost ústavního zákona.

    OdpovědětVymazat
  6. Jan: V zásadě souhlas.

    jonáš: Sládek se tím zviditelňoval, ale to nic nemění na účelovosti postupu proti němu. Především však šlo o postup vůči němu, ne vůči všem kandidátům a poslancům.

    OdpovědětVymazat
  7. ad Jan: Tuto pravomoc má ústavní soud v řadě okolních zemí, třeba v Rakousku nebo v Německu.

    OdpovědětVymazat
  8. Jenomže tady ji podle zákona o ústavním soudu nemá a svévolně si ji přisvojuje. To je drobný rozdíl.

    OdpovědětVymazat
  9. tak vo co gou doopravdy v CR ?

    ...ale o touhu Ústavního soudu ČR rozhodovat i o obsahu samotných ústavních zákonů.
    opravdu ?

    Neni to tak ze si kazda strana kdyz se dostane k moci dela co chce ? Jedna velka cochcarna :-(
    Vyhazi ouredniky co sedi u nejtucnejsich korytek a obsadi svymi?
    Z tohoto pohledu by snad bylo zapotrebi jeste dalsi Nejvyssi Nejustavnejsi, co by dohlizel na ten obycejny "Ústavní".
    Ze prehanim? Hovno!
    Vzpominam zive na dobu nedavnou kdy na dvorku korhal Mr.Paroubek a do sveta vykrikoval ze se mu bude president Klaus hlasit a ON ze bude rozhodovat kam a kdy vycestuje ci nevycestuje. Muzete rici prkotina, ale jako ukazka typicka:-(
    Zase jsem pomlouval svou milovanou VLAST ?
    Ne! Jen me docela stve, ze nekteri Vasi "predstavitele" maji chovani reznickeho psa :-(
    Dohled nejvyssiho soudu? Kdyby jen toto pomohlo a pohlidalo, k lepsimu to obrat vzalo, tak hosana :-)

    OdpovědětVymazat
  10. "Osobně odhaduji, že rozhodnutí povolí předčasné volby ve veřejném zájmu, ale naznačí, že ÚS není spokojený s jednorázovými změnami Ústavy. Ale jistotu mám ještě menší než u odhadu výsledku předčasných voleb a může to dopadnout úplně jinak."

    Tak jsem to tedy, přiznávám, neuhodl. Trochu mne rozhodnutí překvapilo, mnohem víc mne překvapila většina, jakou mezi soudci ÚS prošlo.

    OdpovědětVymazat
  11. No vidíte, a já očekával přesně tohle. Pan Peters si myslel, že nežije v Persii. Jaképak civilizace, lidé jsou všude stejní, civilizace jako šafránu.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>