19. srpna 2009

Zásady redakční politiky

Mým cílem je, aby Lucerna wikipedie měla jistou úroveň. K tomu patří nejen kvalitní obsah, ale i kvalitní forma. Pro články tedy stanovím jisté zásady, abych předešel zbytečným konfliktům a nedorozuměním:
  1. Na LW je možno přispívat v libovolném jazyce, pokud ten jazyk dostatečně ovládáte. Každý jazyk má pravidla, pravopisná či jiná. Ta je nutno dodržovat. V češtině k nim patří používání diakritických znamének (háčků a čárek). Pokud z nějakého neznámého důvodu si odmítáte nainstallovat českou klávesnici (návod pro Windows XP), tak laskavě doplňte háčky a čárky automatem.
  2. K elementárním znalostem práce s počítačem patří rozlišování mezi měkkým a tvrdým koncem řádku. Zdá-li se Vám, že řádek končí divně uprostřed, je to proto, že tam někdo vložil konec odstavce. Ten ručně odstraňte a řádek se pak automaticky zarovná sám.
  3. Internet se postaven na hypertextu. To znamená, že klíčová slova můžete vysvětlit hlubokým odkazem na jiný text, jako jsem zde udělal u hypertextu.
  4. Ač se to někomu nemusí líbit, i na Internetu platí autorské právo. To znamená, že není přípustné krást cizí texty. Je přípustné je jen v rozumné míře citovat.
  5. Na rozdíl od psaní kommentářů má Blogger velice sofistikovaný formulář pro psaní článků, včetně náhledu. Tak ho laskavě používejte.
Věřím, že tato pravidla pro Vás nebudou příliš obtížná, takže nebudu muset odstraňovat texty, které je splňovat nebudou.

7 komentářů:

  1. Obecně platí, že důraz na formální stránku textu, ať je publikován kdekoli, bývá symptomem krise media, pokud jde o stránku obsahovou.

    Domnívám se, že Lucerna wikipedie není výjimkou, zrušení kolaborativní povahy tohoto blogu nyní přineslo své plody v podobě monothematičnosti přerůstající občas v názorovou monokulturu.

    LW zatím ještě čtu, ale přestává mě zajímat znepokojivým tempem.

    OdpovědětVymazat
  2. LW zatím ještě čtu, ale přestává mě zajímat znepokojivým tempem.
    Pravil pan Pecina, ze kvalita upada je vec jina:-(

    Jakou podobu by dle Vas by to melo mit, aby Vas LW neprestal "zajímat znepokojivým tempem"?

    GP Vase "Zásady redakční politiky"
    beru i jako odpoved a taktez i coby doplneni k Vasim vyhradam na moje Entrovani navic ze ani diakriticka znamenka nejsou u me k mani:-( A Vase vyhrady beru tentokrat vazne, ne pro zasmani. Budu se snazit splnit FSECHNA Vase prani. Budou li jeste dalsi vyhrady, zmizim bez vyzvani.

    Slovni klani, Vase prani, krise v psani, moudre lhani, dopad dani, spravny pocit nejen zdani ze důraz na formální stránku textu je symptomem krise media upadani. A tak dal a stale dal, az nejdal, za uroven nejvyssi, to bych bral, jen jak aby FSICNI byli spokojeni a hlavne aby Pan Blogu to tak vzal, ne aby z Blogu hnal, kdo vyznas se, bys radu dal.
    Vzdy kupredu prava, dal a dal :-)

    OdpovědětVymazat
  3. zrušení kolaborativní povahy tohoto blogu
    Ty už sem nemůžeš psát? Nebo máš na mysli administraci? Inu, mně taky vadí, že to trvá dýl než Petersovi dojde, že troll je troll a vyhodí ho (a že je sem pak zase pouští zpátky), ale nakonec na to nejvíc doplácí on sám - už mu zas psychopat vyhrožoval udáním v práci.

    Jak jsi došel k té názorové monokultuře? Zde není nikdo s kým se názorově shodnu na všem. Je pravda, že s každým mám názorovou shodu v tom či onom - s Petersem, s cnemem, s těmi mladými s Délského potápěče, s Kreutzfeldem - ale s každým z nich mám zároveň zcela nepřekonatelné rozpory.

    Na Délského potápěče by text v takové formě, jako byl ten Jerryho, taky nevzali. Naprosto nemám pocit, že by tam probíhala obsahová krise nebo že by tomu mediu hrozila nuda skrze názorovou monokulturu. A to se tam disskutuje minimálně!

    OdpovědětVymazat
  4. kozmeek bro, u smoke some good shit dontcha dare 2 u say u don't. pees&granola brother.
    other kozmeek bro out 4 naw...

    OdpovědětVymazat
  5. z kouření mě podezírá,
    podezřelé na mě zírá
    že prý nevím kde je míra
    sakra sakra, kýho víra
    na kus sýra chytil výra

    gramaticky produkovat
    vohačkovat vočarkovat
    kdo řeč neznáš
    bež se schovat

    s entrem stále entruji
    v entrech v těch si libuji
    krásně řádky centruji
    nechápu v čem chybuji

    OdpovědětVymazat
  6. Působivé, Astře. Peters sice není jako Děd Vševěd, se kterým se musí mluvit ve verších, ale rozhodně to neuškodí. Jen vytrvat!

    OdpovědětVymazat
  7. dik TP, to jsem neznal, vlastne toho vic nevim nez vim o tom co se DOMA deje. Nejen ze Vasi politici vymysli finty jak na Vas, jak s Vami vyjebat, i na prknech co znamenaj svet kumstyri vymejslej co noveho Vam dat, jak Vas zabavit, jak rozesmat :-)

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>