15. srpna 2009

Každý to jednou pochopí

Filip napsal zajímavou úvahu o fenoménu, kterému velice nepřesně říká veřejné blogy, nicméně přesnější označení to nemá. Já bych jim říkal novinové blogy. V československém prostoru bylo na počátku SME, slovenská Mladá fronta. Ta prakticky beze změny přejala její engine a už to jelo. V ČR jí může konkurovat jen Respekt a Aktuálně, nicméně na ten druhý lze psát jen na pozvání. Jinak ale vlastní blogy mají prakticky každé noviny či časopis: Právo, Lidové noviny, Hospodářské noviny (stejný princip jako Aktuálně), Týden a další.

Psát na novinový blog znamená vyměnit něco za něco: 10x větší čtenost za povinné pravé jméno a podobenku (ÚOOÚ na to dokonce řešil stížnost), zákaz sprostých slov jako je píča, čurák, mrdat apod., neustálý dozor censora (pro šťouraly: v přeneseném smyslu slova, censura ve vlastním slova smyslu v českých zemích neexistuje od roku 1848) vznešeně označovaného jako administrátor a nemožnost spravovat diskusse (přesněji řečeno: mazat idioty). Přidruženým fenoménem je posedlost "karmou" a titulkou. Na rozdíl od Filipa bych však SEO novinových blogů nepřeceňoval. Blogy mají nahodnocené umístění ve vyhledávačích obecně a porazit iDNES není nic obtížného.

Proto bych na novinový blog nikdy nepsal (leda snad na pozvání). To, že to nestojí za to, mi bylo jasné vždycky, ačkoliv nepatřím k první generaci českých bloggerů z října 2002 jako Filip Rožánek, Pixy, Lukáš Oborský a další. Lucerna wikipedie, která existuje od srpna 2005, tedy právě 4 roky, má čtenost 200–300 čtenářů denně, což není tak málo a pro uspokojení ega to stačí.

Blogger není špatný blogovací systém. Subjektivně mi přijde lepší než WordPress, kde je odporné vyskakovací okno u odkazů. Z českých systémů jasně vede eBlog; jak někdo může používat příšernost Bloguje, nikdy nepochopím.

7 komentářů:

  1. Výjimečně s Vámi souhlasím! :-) Publikovat pod dohledem censora, to je pro egomaniaky, kteří rádi upraví své texty (ba i myšlenky), jen aby je co nejvíc lidí četlo.

    OdpovědětVymazat
  2. Když si vzpomenu, jak nedávno udělali zátah na emigranty a "jedním vrzem" zrušili asi tři blogy, nedotkl bych se českého novinového blogu ani špičkou klávesnice.

    OdpovědětVymazat
  3. Je otázka cíle. Někomu masíruje ego, že ho čte velké množství lidí a je velice nešťastný, pokud mu v tom někdo brání. To je případ Rosse Hedvíčka či Filipa. Nechápu ale, proč se nestali novináři, to by je nesledovalo 10x, ale 100x více lidí.

    Můj cíl je zcela odlišný. Mé texty mají podnítit chytřejší lidi než jsem já, aby napsali něco lepšího, než jsem napsal já.

    Mým cílem je Pravda, a proto nesnáším mýthy všeho druhu. Musím tedy dekonstruovat rovněž hedvíčkovský mýthus zátahu na emigranty. Ve skutečnosti iDNES zrušila ty blogy, kam texty umísťoval Ross Hedvíček, protože měla podezření z podvodu.

    Omlouvám se za své ad hominem vyjádření, ale stejně mne vždycky překvapí, když tak bystrá hlava, jako je Tomáš Pecina, skočí na špek Hedvíčkově, Berwid-Buquoyově či Krystlíkově mythologii. Vystřízlivění je pak krušné jako u Uzunoglua.

    OdpovědětVymazat
  4. Jsem vlastně ani netušil, že mají tyto novinové blogy až tolik omezení. Nikdy mě nelákalo psát pod něčím křídlem...

    OdpovědětVymazat
  5. Ale nesmysl, všichni tři jmenovaní píšou velmi zajímavé věci, i když ne příliš často. Pokud jim někdo v publikaci brání, hájím je – to je všechno.

    OdpovědětVymazat
  6. Milej Guyi. Nesmírně mi lichotí, že mě přirovnáváte k takovému intelektuálnímu velikánovi, jako je Rosťa Hedvíček a tážete se, proč nenovinařím.

    1. Nejsem novinář.
    2. Nejsem voják.
    3. Mým primárním cílem je - ehm, spása mojí duše.

    Málem už jsem novinařit začal, ale utekl jsem od toho jako od každého karmického pouta. :-) Já jsem nekompromisní a nekompromisně svobodný. Pokud by moje svoboda musela být za cenu putování o bezdomovecké skývě, zaplatil bych ji. Hluboce lituju každého kompromisu, který jsem se světem uzavřel. V této oblasti je to tak, že mi psaní do novin a blogů jako Blisty úplně zkazilo styl a málem i charakter. Teprve teď se - po dvou letech přestávky - dostávám zpět do formy.

    OdpovědětVymazat
  7. eBlog nejlepší? Hmm, jako instalace Wordpressu možná i jo. Nevíte, jde-li tam editovat šablonu, nebo je jen výběr z hotových? Skoupý "Přehled funkcí" naznačuje spíš to druhé, podoba Šulova blogu to druhé.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>