22. srpna 2009

Dekonstrukce médií

motto: "článek v Reflexu svou povahou také nepřímo ukazuje na to, že stále žijeme chyceni v jakémsi semi-civilizovaném či rádoby civilizovaném kulturním okruhu východní Evropy" Jan Matonoha

V dobách, kdy Britské listy, nebyly pouhým věstníkem (jejich současnou primitivní úroveň lze demonstrovat na textech sv. Trojice KotrbaDolejšíČulík k 21. srpnu 1968), uveřejňovaly též pozoruhodné články. Jedním z nich je Matonohův rozbor pojednání Reflexu o gender studies.

Reflex si své nynější privilegované postavení v české mediální sféře vydobyl tím, že v první polovině 90. let byl tribunou nonkonformistů. Proti postkommunistické zaprděnosti podporoval svobodu – lehké drogy. Proti vládnoucímu karatelskému levicově liberálnímu discoursu představitelů Charty 77 nabízel pravicový éthos podnikání. Časem však zákonitě ustrnul. Matonoha to skvěle analysuje: kritisovaný článek má bombastistický slovník, je konvenční a za každou cenu ironisující. Postavy, které text zalidňují, obdařuje trivialisujícími charakteristikami: "půvabná dívka", "rebelka s dready", "milá dívka" apod.

Na druhou stranu, i Matonoha se dostává do poloh, které nemůže myslet zcela vážně: "Nevím, proč nemohla věcně konstatovat například, že feminismus podrobil učení Sigmunda Freuda kritice z hlediska jeho jednostranné androcentrické perspektivy a nevyváženosti způsobu, jakým popisuje konstituování a fungování lidské sexuality." Přesto jeho analysu příčin nezbývá než podepsat: "Svým vyzněním a celkovým přístupem autorky tento článek poukazuje na to, že znova a znova narážíme na propast mezi akademickou a žurnalistickou obcí. Bohužel způsob, jak se na tuto propast reaguje, je stále stejný. Od akademie se očekává, že se přizpůsobí lidu, masám, oprostí se od své terminologie, bude mluvit tak, aby i lidové vrstvy porozuměly… Ozvěnu komunistického diktátu po služebnosti a zprůměrňování akademické činnosti můžeme v takových požadavcích slyšet jasně, bez ohledu na to, že dnes je nahrazováno slovo ”lid” výrazem ”veřejnost” atp. Logika a půdorys takového uvažování zůstávají stejné. Avšak v současné informační společnosti by myslím měl působit tlak právě opačný, tedy tlak na to, aby novináři byli více právi svému předmětu, sledovali jej dlouhodoběji, aby k němu byli kritičtí na základě poučené znalosti a aby tudíž taková kritika posouvala věc dále, a ne ji vracela zpět k počátečnímu bodu, který je třeba znova a znova vysvětlovat a obhajovat."

12 komentářů:

  1. Co není úplně primitivní, to u vás neobstojí

    OdpovědětVymazat
  2. Nezměnil se ani tak Reflex jako česká společnost. První polovina 90. let byla charakterisována velmi rychlým rozpadem společenského řádu, k čemuž se tento časopis stavěl positivně až obdivně, čímž si vymezil thematiku i publikum. Poté, co byl rozklad dovršen (cca 1996–8), začal logicky stagnovat i Reflex, který se tak najednou ocitl v hodnotovéḿ vakuu: mladí by rebelovali, ale nebylo proti čemu, staří by rádi budovali, ale nevěděli jak a vlastně ani dost přesně co.

    Jene, primitivismem se tu vyznačujete v prvé řadě vy sám, a po vás, buďte ubezpečen, následuje dlouhá, velmi dlouhá pausa.

    OdpovědětVymazat
  3. A co vám mám povídat, když vás jste schopen se nechat zblbnout propagandou až tak, že nejste schopen se sám o sobe postarat a necháte se vlákat do zoufalé pasti nájemního bydlení v současném českém kapitalismu.

    OdpovědětVymazat
  4. Ubezpečuji vás, a nikoli poprvé, že se svým bydlením jsem spokojen a nebudu na něm nic měnit. Vyšší cenou, kterou dotuji "sociální" nájemce v regulovaných bytech, vyvažuji možnost kdykoli tuto zemi opustit, což může být při mém nonkonformismu potřeba celkem aktuální.

    OdpovědětVymazat
  5. Formulace, že "nejsem schopen se o sebe postarat", je urážlivá: kdyby se každý byl schopen o sebe postarat aspoň tak, jako já, tato země vzkvete.

    OdpovědětVymazat
  6. Vyšší cenou nedotujete nájemníky, nýbrž svého pana domácího. Žádného nonkonformismu jsem si nevšiml, takže si můžete být jist, že zde můžete zůstat, tak dokonalého sluhu státní moc může jedině pochválit. Na tom, že se o sebe neumíte postarat trvám, ať se vám to líbí nebo ne, protože takto idiotská strategie může vést z dlouhodobého hlediska jen do průšvihu.

    OdpovědětVymazat
  7. Leon Kreutzfeld22. srpna 2009 v 18:37

    To vite Jene, ne kazdy mel zaludek na to aby byl aktivnim komunistou a dostal za to od bytoveho uradu pekny byt za hubicku. Ne kazdy ma dnes zaludek na to bydlet v nem za hubicku i dal, tak holt musi nedostatek sve mravni a moralni flexibility nahrazovat praci a bydlet za najemne svobodne dohodnute s majitelem.

    To ale neznamena, ze se o sebe neumi postarat, pouze se stara jinak, nez se o sebe postarali komuniste.

    OdpovědětVymazat
  8. Když se propaguje lidská blbost jako morálka a když se hyeny stále těší na to, jak si budou volně konkurovat s babičkami, potom asi není pomoci. Samozřejmě za to můžou komunisté.

    OdpovědětVymazat
  9. Leon Kreutzfeld22. srpna 2009 v 18:49

    Vy jste proste nenapravitelny demagog a komunista. :-))

    Nikdo Vas nenuti obchodovat s hyenami, trh je dost velky na to, aby si vybral kazdy. Treba v Severnich Cechach je dost peknych bytu za velice priznive ceny.

    OdpovědětVymazat
  10. Vy vůbec nevíte o čem mluvím. Naivkové typu pana Peciny se totiž nechali zblbnout, že není důvod se příliš starat co bude, protože trh všechno vyřeší a stačí volit pravici, ta "zliberalizuje" nájemné, a všechno bude vyřešeno. Odpadá nutnost šetřit, vyřizovat hypotéku, prostě ideál. No a teď už v hloubi duše vědí, že to byla kravina, ale stále ještě tak trochu doufají, že se to nějak vyřeší samo.

    OdpovědětVymazat
  11. Velkolepý článek na Britských listech. Lahůdka a pochoutka. To je počtečníčko.

    Něco naprosto jiného než nějaký umrněný blog.

    OdpovědětVymazat
  12. Připomínáte mi jisté individuum, které se mě na mém blogu už nejméně pěti komentáři pokouší přesvědčit, že jsem udělal špatně, když jsem si koupil LED žárovky, aniž by bralo nejmenší ohled na to, že mně toto řešení naprosto vyhovuje. Stejně tak mi vyhovuje nájemní bydlení, a troufám si tvrdit, že bych měl být tím hlavním, kdo o tom, co je pro mě dobré, rozhoduje.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>