2. června 2009

Nejslavnější židovský fascista

Byl jím Abba Ahimeir (אב"א אחימאיר‎ 1897–1962). Narodil se v Rusku (symptomatické) a dissertaci psal o Spenglerově Zániku západu (rovněž symptomatické).

Svou kariéru začal jako bolševik, ale odvrátil se od kommunismu, jakmile poznal, že bolševism není nic jiného než ruské nacionalistické hnutí. Ostře kritisoval dohodu sionistů s nacisty ze srpna 1933.

7 komentářů:

  1. Uf, tak nevím, co je symptomatického na disertaci o Der Untergang des Abendlandes, resp. jak se ("symptomaticky") lisi napriklad od disertace o cemkoli jinem??

    OdpovědětVymazat
  2. Podle mého názoru je to seminální dílo fascismu.

    OdpovědětVymazat
  3. To bych nerekl, Spengler pouze romantizoval, popripade lehce zvulgarizoval to, o cem se pise v indickych vedach v kapitolach o "Kali Yuze", napr.

    OdpovědětVymazat
  4. Souhlasím s Ondřejem. To by podle Vás, Petersi, musela být fašistická celá ta parta kolem René Guénona, která hlásá věci ne nepodobné Spenglerovi, ovšem fundovaněji, bez romantisování a v metafysické perspektivě v každém odstavci.

    OdpovědětVymazat
  5. "Podle mého názoru je to seminální dílo fascismu."

    To je sice zajisté pěkné, ale měl byste to podložit ne názorem, ale analýzou. Spengler nebyl rasista, neuznával žádný koncept aryanismu (tvrdě se vyslovil proti rasovým teoriím Houstona Stewarta Chamberlaina, oblíbeného Hitlerova autora), a co především, jeho dílo Jahre der Entscheidung ("The Hour of Decision") je nejucelenějším protinacistickým textem, který se objevil před rokem 1945. Nacisté viděli Spenglera jako svého předchůdce, protože jej (ne)četli asi stejně tak pozorně jako Nietzscheho. Nicméně jak OS správně uvedl, srovnávat psaní eseje-disertace o konservativním revolucionáři se "symptomatickým" chovaním fašistů je naprosto zcestné. Chantal Mouffe, řazená mezi novou levici, se po celou svou akademickou kariéru zabývá dílem Carla Schmitta, velmi se jím inspirovala a založila na něm svou tezi o "agonistickém pluralismu"; dělá ji to snad ve Vašich očích jakousi kryptofašistkou?

    Stejně tak jste ještě neuvedl, co je dle Vás onen fašismus. Pokud jej minimalizujete na extrémismus, popř. odpor k liberalismu a demokracii, je fašismem i íránská teokracie, nebo, naprosto ahistoricky, většina sociálních režimů před 19. stoletím. Fašismů není 5, 10, nebo tolik kolik si jich určíte, ale historicky pouze jeden, pokud se mluví o Fašismu (tedy italský fenomén), nebo druhý obecný fašismus (pokud se mluví o "fašistickém genu", což tvdí autoři jako Zeev Sternhell, Roger Griffin, George Mosse, Stanley G. Payne). Z toho vyplývá, že pokud o něčem či někom hodláte tvrdit že je fašista (ne Fašista, ti jsou již po smrti), tak musíte jasně ukázat, jaký je vztah mezi jeho domnělou současnou manifestací (neo-fašismem) a jeho historickým obrazem (Fašismem či jinými historickými fašismy, pokud tvrdíte, že "fašistický genus" existoval například v Nacismu, Rexismu, nebo v Železné gardě).

    OdpovědětVymazat
  6. Však také Spenglera ani Nietzscheho za nacisty neoznačuji.

    OdpovědětVymazat
  7. Carl Schmitt je naproti tomu nacistou mimo vší pochybnost.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>