6. června 2009

Masarykova sekta

Při současné adoraci Tomáše Masaryka je tristní, že veřejnost neví prakticky nic o jeho politické činnosti.

V 70. a 80. letech měli Češi v Čechách ideální systém dvou politických stran: konservativní Národní strany (staročeši) a liberální Národní strany svobodomyslné (NSSv; mladočeši). To se však nelíbilo intelektuálům, kteří toto soupeření dvou stran považovali za shnilé. Byli to 3 tzv. realisté: Josef Kaizl (inklinoval ke staročešství), Karel Kramář (inklinoval k mladočešství) a Tomáš Masaryk (byl svůj).

Z obou stran považovali realisté za solidnější Národní stranu. Jenže pak přišly Punktace a Národní strana byla smetena. Realisté volky nevolky vstoupili do NSSv. Zatímco Kaizl i Kramář se jako realističtí politici bez problémů začlenili (dokonce stranu převzali, když extrémisty typu Vašatého postavili na vedlejší kolej), TGM již v roce 1893 stranu opustil (spíše by bylo na místě říci, že byl vyhozen). Wikipedisté k tomu nesmyslně uvádějí: "Jednou z příčin byla skutečnost, že se mu rodina rozrostla o další dvě děti – Jana a Olgu." Ve skutečnosti bylo příčinou Masarykovo nečestné jednání v Šromotově affaiře. Masaryk pak začal kolem sebe budovat hlouček svých, o generaci mladších obdivovatelů, jemuž se říkala Masarykova sekta. Své názory publikovali v novinách Čas (1887–1915).

K předním realistům patřil i Josef Svatopluk Machar. Ten prozřel až v roce 1932, kdy se TGM nepostavil čelem k jeho dopisu o neblahém účinkování Hradu v Stříbrného a Gajdově affaiře. Machar se pak stal kritikem Hradu, o to nebezpečnějším, že viděl dovnitř.

K Zídkově anotaci (nejde o žádnou recensi, jak mlží Slomek) bych dodal, že abdikace je resignace hlavy státu (demisse je resignace ministra). V Macharově případě je proto vhodnější hovořit o resignaci.

8 komentářů:

  1. Ten článek na cs.wiki, to je tedy něco neuvěřitelného. Cinik může být hrdý.

    OdpovědětVymazat
  2. Cynika bych z toho rozhodně nevinil; ten jako katholík s tím nemá nic společného. Stopy spíše ukazují na pilného censora Ioanna Pragensis, který nejen, že vymazal odkaz na jednoho z největších českých historiků 20. století, Bohdana Chudobu (případné nevěřící Tomáše ujišťuji, že je látkou základního kursu na FF UK), ale při editaci se rovněž dopouštěl pikantních hrubek.

    OdpovědětVymazat
  3. Nesouvisí to sice s Masarykem, ale s wikipedií ano. Dlouho jsem totiž nevěřil nebo spíš mě nezajímalo, jak nekvalitní je česká wikipedie. Dokud jsem si nechtěl ušetřit práci a někomu něco vysvětlit pomocí odkazu. S hrůzou jsem narazil na tohle. Domnívám se, že tohle je daleko horší než nějaké trvalé bydliště, protože nejen, že je to nesprávně, ale celé to nějak nedává smysl. Vnitřní logikou to připomíná Jakešův projev. Pokud tedy autora znáte, vyřiďte mu prosím, že je píča.

    OdpovědětVymazat
  4. Starý pane, pro off-topic diskussi tam máme speciální článek. Což si takhle přečíst pravidla blogu, kam přispíváte?

    Hlavním autorem toho článku je jakýsi anonym. Wikipedisté mají na něj jasný názor. Co se týká mé osoby, skutečně neznám každého pejskaře, který kdy něco napsal na wiki.

    Jinak je zajímavé, jak se wikiestablishment usilovně věnuje boji s vnitřním nepřítelem, ale problematičtí editoři tohoto typu je nechávají dokonale klidnými. Adolescentům z wiki totiž chybí potřebné odborné znalosti, aby to mohli posoudit.

    OdpovědětVymazat
  5. Mladý pane Petersi,
    kdybyste se občas obtěžoval tu off-topic diskusi číst, zjistil byste, že ta pravidla znám. Jasně jsem na počátku svého příspěvku deklaroval, že sice není asociován s Masarykem, ale s editací na wikipedii ano. Pokud se tohoto jevu podle Vás Váš článek netýká, neměl jste to do něj propašovávat.

    OdpovědětVymazat
  6. Můj článek byl o TGM. O wiki nebyl, pouze o tom, co wiki píše o TGM. Takže psát o biopsii je zkrátka mimo mísu.

    OdpovědětVymazat
  7. Já nenapsal o biopsii ani slovo. Já jen napsal, co píšou na wikipedii. Tedy to samé, co Vy. Ale chápu, že Vy s Vaším biasem to nepochopíte.

    OdpovědětVymazat
  8. Starý pane, já nekritisoval wiki jako takovou, já kritisoval to, co píše o TGM.

    Vy jste ji kritisoval na půdorysu toho, co píše o biopsii. Je to čistý off-topic. Uvažuji proto o tom, že off-topic budu mazat.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>