29. května 2009

Vajíčková válka II

Musím říci, že diskusse k článku Vajíčková válka I bylo jedním z největších zklamání, které se mi v poslední době dostalo. Většinou články píšu jako mírné provokace. Domnívám se, že jemným přetažením čtenáře nejvíce přiměji o věci přemýšlet. Článek Vajíčková válka jsem ale psal s jiným úmyslem. Myslel jsem, že jím dosáhnu všeobecného konsensu. Stal se však pravý opak. Diskutéři se vyhranili na 2 skupiny:
  1. modří = zastánci bránící se demokracie. Svůj boj s neonacisty dotáhli do takových dimensí, že bojují dokonce i s Paroubkem: "Paroubek je pro mě ztělesněním normalizačního šíbra. Plus hnusně mluví, lže, používá nátlakový metody, nemá smysl pro humor, je vychytralej, hulvátskej ..."
  2. rudí = zastánci názoru, že politika je svinstvo a že všechny politiky bez výjimky, od Havla, přes Topolánka a Bursíka až po Filipa je třeba po sládkovsku nahnat do Vltavy.
Je mi líto, ale oba tyto názory jsou pravým opakem demokracie. Pokud v ČR nejsou demokraté v množství větším než malém, demokracie dříve nebo později skončí.

V analyse problému tentokrát selhal i Bohumil Doležal; naopak překvapil často podceňovaný Zdeněk Škromach: "Je potřeba rozlišovat. Je tady skupina mladých studentů a lidí, kteří mají různé názory a pokusili se o recesi. Proč ne. Dá se s nimi mluvit a nejsou hloupí. Jen mají své názory. Na to mají právo. Na ně se ale přilepily skupiny extrémistů s násilnickými sklony. Ty nejsou ochotny o ničem diskutovat a jdou se na naše mítinky jen vyřádit jako rowdies na fotbal."

Radek Mikula upozornil na to, že pořadatelé meetingů ze strany ČSSD občas porušují zákon. Ano, to je pravda. Ale je nutné připomenout, že jsou vyprovokováni, což je polehčující okolnost.

Násilí není legitimním občanským protestem. To je jasné už od Gándhího. Jinak není třeba alarmism. Nesouhlas s ČSSD lze vyjádřit ve volbách. O vytlačení politiky z ulice usiluje každý régime. A v případě demokracie je to legitimní.

P. S. Když si čtu některé články, tak mám zřetelný pocit déjà vu:
"Mladý je básník, jenž zpívá pro mladé,
mladá je píseň, holubička čistá.
My všichni jsme mladí, měšťácký západe,
mladý je každý kommunista."

29 komentářů:

  1. Myslím, že byste mne řadil mezi ty rudé, a v tom případě je ten názor hrubě zkreslen. Nechci, aby byla politika svinstvo, nechci, aby se snažili stoupenci jednotlivých názorů vzájemně nahánět do Vltavy.

    OdpovědětVymazat
  2. A jinak co říkáte té místopředsedkyni Mladých konzervativců a jejímu boji proti starým strukturám.

    OdpovědětVymazat
  3. Ti "rudí" jsou jen ideální typ. Pokud to tak necítíte, nikdo Vás tam nezařazuje.

    Nevěřím tomu, že je to ona. Vypadá úplně jinak.

    OdpovědětVymazat
  4. Já mám zase deja vu, když čtu věty: GP:"I když ty mládežníky zblbla média, měla by si položit otázku: Jak to ta media dokázala?", Jan:"... je to tupé stádo schopné čehokoli a k čemukoli je také média mohou přimět"...

    Ale není to úplně správné deja vu, protože vím úplně přesně, kdy jsem takové totalitní žvásty slyšela naposledy. Kladla nám to na srdce komunistická ministryně školství na sklonku roku 1989. Prý že jsme mladí, necháme se lehce strhnout a raději se máme učit. Skutečně si myslíte, že mládež typu, která se nejvíc angažovala ve bajíčkovém prostestu je tak snadno manipulovatelná médii? Ach to je taková neznalost, nebojím se to nazvat mimoňstvím a odtržením od reality.

    Ad Jan. Dala jsem si tu práci a našla jsem si mnohem kvalitnější fotky té dotyčné modré svazačky a porovnala s tou bláznivkou vejcařskou. Téměř s jistotou vám tvrdím, že to není ona. Vypadá to spíš, že jste se nechal nachytat ...příslušník stáda bez mozečku?

    OdpovědětVymazat
  5. A co tyhle dvě fotečky

    http://www.svobodni.cz/sekce.aspx?id=22

    ksicht vpravo dole

    http://img.aktualne.centrum.cz/235/61/2356185-cssd-andel.jpg

    OdpovědětVymazat
  6. Nevím, ale byl s ní v jedné partě

    OdpovědětVymazat
  7. ad Michaela. Měla byste si (20 let po pádu kommunismu) uvědomit, ne vše, co kommunisté dělali a hlásali, bylo od Ďábla. Tohle černobílé pojetí mohlo mít své místo v revoluci, ale 20 let po ní je třeba mít strukturovanější postoj.

    Jestli si myslíte, že adolescenti mají životní zkušenosti a že jsou nějak strukturovaně schopni Paroubka hodnotit, tak jste na omylu. Jejich "názor" na Paroubka jen papouškuje mediální frase, nic objevného v tom není. Ani být nemůže; teprve životní zkušenost dává odstup. Volební právo by mělo být až od 21.

    Podívejte, naprosto stejní adolescenti jako v téhle modré SA jsou v Ne základnám. Také máte úctu k jejich postojům? Hic Rhodus, hic salta.

    OdpovědětVymazat
  8. Držte se prosím tématu. A tím je, že jste směšný, když o dvaceti, pětadvacetiletých vysokoškolácích mluvíte jako zmanipulovaném stádu tupců. Vám je pokud vím pětatřicet a že byste byl schopen nějak výrazně strukturovaně hodnotit dění kolem vás jsem nezaznamenala. Mluvíte, jako kmet, co má životní zkušenosti na rozdávání,nevidím vás tak.

    Mluvit o úctě vzhledem k názorům této skupiny lidí je hodně přehnané slovo. Vůbec nemáte cit pro to pojmenovávat věci pravými jmény. Mám pro ně porozumění a nemám porozumění pro ty, kteří se řadí k NE základnám.
    Ale ani těm jsem nikdy nevyčítala to, že jsou mladí a blbí.

    Volební právo od 21 let je pěkná blbost. Lecjaký 18 letý člověk má více rozumu a "materiálu" k příčetnému rozhodování než jiný, kterému je třeba 40.

    OdpovědětVymazat
  9. Děkuji Petersovi za to, že umožnil sledovat "debatu" Michaely a Jana. Bavím se.

    OdpovědětVymazat
  10. Na mou otázku jste pořádně neodpověděla a místo toho jste se uchýlila k osobním útokům. Odpověď je totiž jasná: Kdo tvoří drtivou většinou neonacistů? Adolescenti. Kdo jsou rváči z Antify? Adolescenti. A jaký je důvod? Tentokrát odpovím za Vás: Nezralost.Jak napsal Jan Štern: "To není nic jiného než sprosté narušení demokratických práv, proti němuž se musí každý slušný člověk postavit." Vy, Michaelo, v pojetí Šterna nejste slušný člověk.

    OdpovědětVymazat
  11. Skoro si myslím, že by do ní neměl ani příliš zasahovat svými komentáři.

    OdpovědětVymazat
  12. Tak jsem se Petersi podívala, na jakouže otázku jsem vám to neodpověděla. A ejhle, ve vašem komentáři kromě přednášky, (kterou mohu taky nazvat osobním útokem) jsem našla jednu řečnickou. "Také máte úctu k jejich postojům?" A na tu odpověď už dávno máte. Najděte si ji tam, prosím.

    Vaše jednoduchá a zavádějící odpověď (viz nezralost) na otázku kterou si kladete je špatná (dokonce si i tu otázku kladete špatně!!!)

    A že se musíte uchylovat k hodnocení slušnosti či neslušnosti člověka k citátům z článku nějakého připitomnělého kolbidla ze "šoubyznysu", tak to jste teda klesl hoooodně hluboko. To jste mne docela i rozesmál.

    OdpovědětVymazat
  13. Hahaha ... snad to není ten místní ad hominem diskutér??? Skoro se mi zdá že jo.

    OdpovědětVymazat
  14. Volební právo by mělo být až od 21.
    Především by nemělo být vůbec všeobecné. A když zvolení politici nemají mandát (jako právě odešlá vláda) a přesto dělají osudová rozhodnutí pro tuto zemi, pak jsou i vajíčka málo, protože to už není žádná demokracie.

    Pokud se pupkatí paďouři nezvednou od TV Nova, pak zaplať Pán Bůh za ty adolescenty, protože to nikdo za ně neudělá. A lepší ti od Anděla než Antifa nebo ti z Janova! Srovnávat vejcomety s SA je za vlasy přitažené, ale jestli se z toho papaláši nepoučí, tak se těch opravdových SA ještě dočkáme.

    OdpovědětVymazat
  15. ad Michaela. Napsal jsem "pořádně neodpověděla" s důrazem na to "pořádně". Vaše odpověď byla odbytá.

    Se Šternem do značné míry souhlasím. Jen si myslím, že to není otázka morálky, ale práva. Vy schvalujete a podporuje nezákonnost (rozbíjení meetingů sociálních demokratů po vzoru SA).

    OdpovědětVymazat
  16. ad Vodník. Já vím, že Vám demokracie (= všeobecné volební právo) nesedí, ale to neznamená, že je orientální despocie byzantského typu nějaké řešení. Jak to fungovalo ještě ve 20. století, víme: Krvavá neděle, rozpoutání WW 1 a po zhroucení rasputinského régimu zrůdný kommunism, který byť není přímým dědictvím carství, tak od něj alespoň převzal ty nejvíce odpudivé rysy.

    Vaším problém je, že netušíte, co je to demokracie, ba se ani nechcete namáhat to nastudovat. V zastupitelské demokracii vláda bez důvěry parlamentu může vládnout leda dočasně. Proto každá vláda s důvěrou parlamentu mandát má přímo z podstaty věci.

    Demokracie je to, když rozhodnutí dělá většina (při respektování práv menšiny). Co je většina, se zjišťuje ve volbách, nikoliv v průzkumech veřejného mínění. Pokud lid zvolí své zástupce, tak ti mohou 4 roky vládnout, aniž by k tomu potřebovali průzkumy veřejného mínění. Volební program je pouze vodítko. Jeho hlavní význam je takový, že v příštích volbách lid zhodnotí, jak byl naplněn + celkový dojem z vlády. Tím za plnění volebního programu vystaví účet a starý volební program ztratí jakýkoliv význam.

    Hlásat antidemokratickou revoluci po vzoru Röhmových SA je sice možné, ale považuji to za krajně neblahé. Polika se nedělá na náměstích, ale v parlamentu.

    Modří fašisté, Antifa i Národní odpor jsou všechno jedna antidemokratická verbež.

    OdpovědětVymazat
  17. GP: jsem rád, že jste mne poučil o tom, co je to demokracie! :-)

    Jste-li takovým znalcem politické theorie, je o to smutnější pozorovat, jako Vám realita věcí zcela očividně protéká mezi prsty. V ČR jsou nedostatky papalášské "demokracie" natolik závažně, že hlas ulice je (už dávno!) namístě. Nebo zařazujete mezi Antifu, NS, SA i studenty z Albertova a ty lidi, co zvonili před 20 lety klíčema? Asi ano, politika podle Vás přece na ulici nepatří.

    Zrušením všeobecného volebního práva bych nezavedl autokracii, ale zkvalitněl poněkud tento systém "parlamentní demokracie", který se skřípěním zubů podporuji jen proto, že ostatní alternativy považuji v tuto chvíli za horší (a v momentě, kdy nějakou tu alternativu shledám lepší, stanu se smrtelným nepřítelem "demokracie").

    OdpovědětVymazat
  18. V boji s diktaturou má přímá akce, např. bří Mašínů či Vladimíra Hučína, své místo. V demokracii nikoliv, tam ke změně vládnoucí garnitury slouží volby.

    OdpovědětVymazat
  19. Kdyby mladí cítili, že volbami něco mohou změnit, neházeli by vajíčka. Copak je Paroubek vládnoucí garnitura? A srovnávat vejcomety s Mašíny - to bych opravdu nezkoušel!...

    Na BL spekulují o tom, že by to mohla být akce Mladých konservativců (IMHO předčasně podle jednoho, dvou ksichtů). Samozřejmě, že pokud by to byla pravda, nešlo by o spontánní odpor pestrobarevné mládeže k papalášům, ale o cílenou antisocdem. akci, což by stavělo věc do jiného světla.

    OdpovědětVymazat
  20. To, že se ta holka porvala na demonstraci s babičkou nedokazuje, že to celé zorganizovala, dokazuje to jenom jak je hloupá.

    To spíš bych za nápadnou považoval reklamu, kterou poskytovala rozbíjení demonstrací ČSSD média.

    OdpovědětVymazat
  21. Petersi, vaše obdivování krvelačného odpadu jménem Mašíni nebo sociopata Hučína opravdu nechápu. Potom je pro mne těžké věřit, že to povídání o demokracii myslíte vážně.

    OdpovědětVymazat
  22. Kommunism byla odporná diktatura, která jen v ČSR stála tisíce životů, takže každý prostředek proti ní byl dobrý.

    OdpovědětVymazat
  23. no jasně, komunismus byl tak hrozný, že si dneska můžou dělat psychopati co chtějí a mají na to freibríf.

    OdpovědětVymazat
  24. A když už jsme u toho kádrování, podařilo se mi najít co formovalo tu dívku, která se na Andělu prala s důchodkyní.

    Její otec se jmenoval Jan Litomiský a byl to dlouholetý poslanec za ODS a nějakou dobu také zmocněnec vlády pro lidská práva, za totality chartistický vyžírka a člen VONS, takže s obranou lidských práv se setkávala od malička furt a pořád, jenže se zdá, že se ta práva netýkají každého.

    OdpovědětVymazat
  25. Ano, komunismus byl odporná diktatura a proto je možné podřezávat zajatce a ohrožovat bezbrané lidi teroristickou činností. Kdyby jste se narodil jako muslim, pravděpodobně byste uctíval tamní podřezávače, prože ten Západ je přece taková hrozná, bezbožná atd. diktatura (nebo jiné vhodné slovo, neumím názvosloví islamistů).

    OdpovědětVymazat
  26. GP
    V demokracii nikoliv, tam ke změně vládnoucí garnitury slouží volby.

    Na toto thema jsme si vymenili nazory jiz pred casem a kdyz jsem Vam rekl ze k volbam v poslednich letech chodi jen tretina lidi, co jste mi tehdy o angazovanosti obcanu a kolika ze procenty jsou to vlastne zvoleni a koho zastupuji"zvoleni" zastupci lidu, pouhych 36% ? co jste na to rekl?
    Pak se nedivte ze muze nastat situace kdy i vajicka letaji, kdyz to v "demokratickych volbach" nejde rozhodnout:-(
    Samozrejme ze Vy mate pravdu a ja to rikam spatne:-(
    Sice jsem daleko a nevidim do toho, ale to co vidim vidi mnohonasobne a vnima mnohonasobne silneji i ta "blba mladez" co se dle nekterych z Vas necha utahnout na vareny nudli. Co Vas obcan vidi a jakou volbu ma ? Vidi HOVNO alias demokraticky seznam nic nerikajicich jmen v nic nerikajicim poradi pod nic nerikajicim "programem" u ktereho je po par volebnich obdobich zcela jasne ze nebude plnen. Neopakuje to i tady vetsina z Vas ze neni koho volit? Ze jedni za 18 a dalsi za 20 bez dvou, jedni jako druzi jako treti, ctvrti, FSICHNI dohromady!
    Pak jsou ty vajicka opravdu projeveny nazor, oproti vhozenemu volebnimu listku ktery se jiz delsi dobu ukazuje jako na HOVNO ! Lidi a mladi lide predevsim nejen ztratili iluze, ty uz asi davno, ztratili viru v politiky. Absolutne.
    Vajicko cosi ukazuji a ze pro nekoho jen to nic nez jen mladez blba a snadno manipulovatelna, hoobeles, tesinska jablicka, to je jen zametani a odsouvani problemu ve kterych zijete. Oni ti mladi cim vice citi platnost stareho"nikomu never, predevsim nikomu komu je pres 30 never". Nedivte se kam se podivaji, zadna radost. Nebo se mate cim chlubit cim je presvedcit o svych kvalitach ?

    OdpovědětVymazat
  27. a jeste dodam, simpletonsky podam,
    tahle nespokojena mladez az Vy zestarnete prevezme vladu:-(
    Jak asi?
    Prikladnu ze kterych by si mohli vzit priklad nevidno :-(
    Ale hlavne ze v demokraticky v demokratickych volbach, jedine tam a tak se to spravne rozhodne:-)
    cha cha cha,
    FSECHNO ostatni jako nedemokraticke odsoudit a ztrestat. To jedine predevsim Vasim zakonodarcum jde nejlepe :-(
    Az se ucho utrhne:-( A uz se i natrhlo, odpoved pres vajicka, ztuhla politikum licka :-(
    A to je diveni, mladi spineni:-(
    Sametem pocinaje od tech casu to v Sametove CR vypada ze vzorove demokracii by mohla vyucovat polovina naroda. Ta druha je bud totalne blba viz to zmanipulovane mladeznictvo navic ta nadpolovicni neucast ve volbach.
    Co by se melo nebo muselo stat aby se ta nadpolovicni vetsina opravdu dostavila k demokratickym volbam ?
    Do ted jste Sametove drzeli hobo a krok, ted uz se nekteri probouzi a hazi vajicka:-) Ze by svetlo na konci tunelu?
    sorry GP ze ani ja jsem se kolem vajec nesjednotil, ale jde predevsim o ty mlade o budocnost, naroda, Evropy, lidstva.
    Studaci pry vzdy byli a stale jsou na startu vsech hnuti. Mozna by stacilo malo, zamyslet se zda nemaji v necem pravdu?
    (misto z nich delat zmanipulovane blby)
    toz tak Ogari moudri zkuseni demokraticti :-)

    a shalom pane Kreutzfeld:-)

    OdpovědětVymazat
  28. Myslím, že očekáváte příliš. Ne, nebude anarchie, nebudeme si vládnout sami, stát tu bude dál. Akorát jde o to, jestli bude trochu víc levicový nebo trochu víc pravicový. Ti studenti z toho nemají pojem, jich se to ještě vůbec netýká. Proto o nich sem tam hovoříme s despektem, přestože v šachách nebo řešení matematických příkladů někteří můžou být chytří a jiní budou blbí i v tom. Zapínají svou snahu a čas ve prospěch jedné z těch alternativ, a přitom to ani neřeší.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>