16. května 2009

Srebrenica versus Gaza

AndyO onehdá na Nautilu nad mým srovnáním těchto dvou událostí ztratila sebeovládání a veřejně začala ventilovat směs halucinogenních visí o mém intimním životě, spojených s její paranoiou ohledně horrorů holokaustu. Není k zahození posoudit tyto dvě nesporně ohavné a odsouzeníhodné události ve srovnávacím pohledu, pohledu stručném a mnohdy zjednodušujícím, nicméně otevřeném k další diskussi.

Srebrenice: enkláva pod ochranou Modrých příleb, ze které vrazi pod vedením Nasera Oriće vyrážejí na vražedné výpady do okolních vesnic. Počet srbských obětí je nejistý, odhady se pohybují mezi 1000–3000. Dne 11. 7. 1995 vpadla bosenskosrbská armáda pod vedením Ratko Mladiće do města, odstavila holandské Modré přílby (kterým nikdo z UNPROFOR nepřišel na pomoc), sebrala muslimské muže a mladíky a zlikvidovala; počet obětí je rovněž nejistý, odhady jdou do tisíců (officiální kolem 8000).

Gaza: po odchodu Israelců r. 2005 tzv. „samostatná“ zóna, ve skutečnosti pod kontrolou Israele se všemi toho plynoucími důsledky. Pásmo ovládl Hamás, který ostřeluje israelská města primitivními trubkami, zvanými „rakety Kássám“. Počet obětí se mi nepodařilo spolehlivěji zjistit, palestinské zdroje uvádějí méně než 20. Dne 27. 12. 2008 zahájila jedna z nejlepších a nejlépe vyzbrojených armád na světě bombardování pásma Gazy, které žádné Modré přílby nechránily, 3. 1. 2009 pak přistoupila IDF k pozemní invasi. Počet obětí, mužů, žen i dětí, je rovněž nejistý, podle Palestinců snad kolem 1400, podle Israele 1100 (cituji po paměti).

Jeden podstatný rozdíl tu je: za "právo Srbů na ochranu před terroristy" v Praze nikdo nedemonstroval...

9 komentářů:

  1. Nechápu, proč se před tou megerou obhajujete.

    OdpovědětVymazat
  2. Obhajoba před megerou (či spíše poukaz na tento typ reakcí obecně) není hlavním obsahem tohoto postu; je spíš jakýmsi "literárním úvodem". Obsahem článku je srovnání obou massakrů.

    OdpovědětVymazat
  3. No dobře, ale hysterický jekot je nejlepší ignorovat.

    Navíc musím poznamenat, že vaše hodnocení událostí ve Srebrenici je stále ovlivněno mediální propagandou. Jestli nechal srbský velitel popravit pár hrlořezů, tak to naprosto nebylo nic proti válečnému právu. Vzhledem k tomu, co se tam předtím dělo, se jednalo o zcela pochopitelné opatření.

    OdpovědětVymazat
  4. Re: Srebrenica

    Existují i jiné názory, kupř. zde,
    zejména pasáže '1992 ethnic cleansing campaign' a 'Struggle for Srebrenica'.

    OdpovědětVymazat
  5. To jsem nevěděl, pane Juchelko, že umíte hledat hesla ve wikipedii.

    Začínám vás čím dál tím víc obdivovat.

    OdpovědětVymazat
  6. Re: Neználek

    Šlo mi pouze o to, že existují i jiné názory, než ty vaše.

    Hlavní rozdíl vidím v tom, že pro Vodníka začíná historie s příchodem Nasera Oriće, kdežto článek na Wikipedii jde v historii konfliktu dále do minulosti. To může být IMHO pouze přínosem, nemyslíte?

    OdpovědětVymazat
  7. Nemůže to být přínosem, protože já vaše odkazy nečtu.

    OdpovědětVymazat
  8. Neználek:

    ...já vaše odkazy nečtu.Pravda zvítězí! : )

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>