30. května 2009

Překvapivý výsledek

Staronovým předsedou KDU-ČSL se stal Cyril Svoboda, který rozdrtil (157 hlasů) zástupce pravice ve straně, Jana Březinu (127). Čunek propadl již v prvním kole: Březina (112), Svoboda (91), Čunek (61) a Šojdrová (33). Svoboda tak získal většinu hlasů levice, která v prvním kole kandidovala roztříštěná, na rozdíl od sjednocené pravice.

Osobně mne výsledek překvapil, protože typičtí katholíci typu Cynika podporovali Čunka. Svoboda je pro ně nepřijatelný, takže KDU-ČSL čekají těžké časy. Z této nyní křesťansko-sociální strany se stane béčko ČSSD, stejně jako již nyní funguje Demokratická strana zelených přes její geniální volební klip.

3 komentáře:

  1. Lidovci končí, Kalousek by od nich neodcházel, kdyby byla ještě nějaká šance.

    OdpovědětVymazat
  2. Aha. Dobrý clip! :-) Pokud bych nevolil blanco, má ta DSZ nejvíc moje sympathie, jistě i kvůli svému zásadnímu antiradarovému postoji.

    OdpovědětVymazat
  3. KDU ČSL má v Česku dlouhodobě větší šanci jako strana křesťansko-sociální než jako strana křesťansko-demokratická. Nicméně ještě nikdy nebyl ten konflikt tak výrazný a oba směry byly schopné uvnitř této strany fungovat společně. Hodně to změnila situace po loňských volbách, kdy zjevně část strany chtěla jít do jedné koalice a druhá část do druhé. I proto se nyní strana částečně rozpadá, a je otázka, jestli se z toho dokáže vzpamatovat. Kalouskův odchod ale přeceňovat nemusíme, myslím, že je politická mrtvola. Tahle země nečekaně rychle směřuje k politice 3,5 strany - ČSSD, KSČM, ODS a nějaké pravostředové hnutí, které nyní zastupuje Bursíkova SZ. Ale uvidíme, co bude dál.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>