23. května 2009

Historie Velkého Srbska II - Annexe Černé Hory

Málo známou událostí z dějin Velkého Srbska je annexe Černé Hory v roce 1918.

Když jsme v roce 1916 porazili Srbsko a Černou Horu na hlavu, uprchl černohorský král do exilu v Itálii a později ve Francii. V roce 1918 dobyla Dohoda tato území zpět pod svou kontrolu. Ve zjevné inspiraci pro ruské zásahy ve 40. letech: "Montenegro's entry into Yugoslavia was forced and illegitimate, in a fashion similar to the Soviet annexation of the three Baltic states" dne 15. října 1918 srbská vláda vytvořila v Černé Hoře čtyřčlenný velkosrbský Ústřední výkonný výbor pro unifikaci Srbska a Černé Hory. Zároveň srbská vláda zrušila černohorský parlament. Výbor připravil nedemokratický volební zákon a zmanipuloval volby, které se konaly dne 19. listopadu 1918. Zelení (stoupenci nezávislosti Černé Hory) drtivě prohráli a bílým (Velkosrbům) ve Velkém národním shromáždění srbského národa v Černé Hoře nic nebránilo vyhlásit dethronisaci krále Nikoly I. a annexi Černé Hory v budově tabákového monopolu obklíčeného srbskou armádou, tedy nikoliv ve hlavním městě Cetinje.

Neblahá historie Velkého Srbska (Království SHS, později Jugoslávie) začala. Dne 7. ledna 1919 Černohorci na protest proti annexi povstali ve vánočním povstání. Bylo brutálně potlačeno a celkem bylo zmassakrováno 3 000 Černohorců. Protest narazil na hluché uši.

22 komentářů:

  1. Koukám, že pan Peters pokračuje ve svém seriálu tak, jak začal. Základní teze, že se nějak Srbové liší od "křesťansko-židovské" civilizace NAT0, je předem odsouzena k propadáku. V první části nedodal zločin, v druhé sice nějaký ten zločin byl, ale vražedné komando jako na potvoru vedl český dobrodruh, ve třetím uvádí něco, čím se Srbsko, balkánský Piemont, nijak neliší od ostatních zemí, které usilovaly o sjednocení širšího území, jako bylo Německo nebo Itálie.

    OdpovědětVymazat
  2. Až na to, že Němcům a Italům se to povedlo, zatímco srbský experiment skončil neuvěřitelným krveprolitím na konci 20. století.

    OdpovědětVymazat
  3. Nikola Pašič to chtěl celé dělat jinak. Byl proti vytvoření mnohonárodního státu a požadoval Velké Srbsko (odtud to má také ta propaganda), samozřejmě s klasickým balkánským řešením otázky menšin. Zvítězil jiný názor.

    OdpovědětVymazat
  4. Ovšem Jugoslávii v druhé polovině dvacátého století rozhodně není možné považovat za výhradně srbský stát.

    OdpovědětVymazat
  5. Promiňte pane Petersi, ale nějak nemůžu najít předcházející díl, článek Historie Velkého Srbska I.

    OdpovědětVymazat
  6. Tím byl ten ne zcela povedený článek o utrpení Slovinců.

    OdpovědětVymazat
  7. Stejně jako federalisace Ruska v roce 1918, tak i federalisace Jugoslávie bylo pouhé mimikry, které na podstatě věci nic nezměnilo.

    OdpovědětVymazat
  8. A je to pravda i po druhé světové válce?

    A mimochodem, platí to o Československu po federalizaci?

    OdpovědětVymazat
  9. Je to pravda i po WW II.

    O ČSSR těžko soudit, protože náš pohled je ovlivněn tím, že jsme Češi a institucí pražských Slováků.

    OdpovědětVymazat
  10. Mimikry? Ale notak, od Vás bych čekal promyšlenější argumentaci a ne teze ve stylu "něco tak nebylo, ale vlastně to tak bylo, protože to bylo určitě skryto." To je styl Bretschneidrů ;-)

    OdpovědětVymazat
  11. Národnostní útlak Chorvatů je zřejmý každému, kdo se s poválečnými dějinami Velkého Srbska seznámí. Koneckonců ústava z roku 1974 je jisté přiznání.

    OdpovědětVymazat
  12. Jinak mne překvapuje, jak někdo může kommunistickou Jugoslávii vydávat za jakýsi ideál.

    OdpovědětVymazat
  13. Aha, takže jste se vzdal úmyslu zmapovat srbské mezinárodní zločiny v devadesátých letech? Místo toho jste článek o odtržení Slovinska s nepřesným názvem Srbské mezinárodní zločiny - I. díl zařadil jako úvod k cyklu článků na téma historie Velkého Srbska?

    OdpovědětVymazat
  14. Popravdě řečeno, srbské dějiny mne zajímají jen velice málo. Kdyby Vodník Srby vedle Rusů nevydával za nejlepší národ na světě, nevěnoval bych se jim vůbec.

    Ano, je to jen volný cyklus z dějin Srbska. Je otázkou, zda bude mít nějaké pokračování, protože mne nebaví a člověk se nemá do psaní nutit jen proto, že má pocit, že musí něco korrigovat. Vaše názory stejně nezmění.

    OdpovědětVymazat
  15. Ano, je to jen volný cyklus z dějin Srbska. Je otázkou, zda bude mít nějaké pokračování, protože mne nebaví a člověk se nemá do psaní nutit jen proto, že má pocit, že musí něco korrigovat.

    Aha, takže tento článek je jen takové zamlouvání oné slavné blamáže. Hned jsem si myslel.

    Vaše názory stejně nezmění.

    Pravda, spíše jste nám získal nové sympatizanty. Děkuji.

    OdpovědětVymazat
  16. Jinak mne překvapuje, jak někdo může kommunistickou Jugoslávii vydávat za jakýsi ideál.

    Vše je relativní, byla to země, ve které se dalo žít, každopádně to bylo lepší než národnostní a náboženské masakry jež jí předcházely i po ní následovaly.

    OdpovědětVymazat
  17. Nejvyšší úroveň mělo Srbsko za Obrenovićů. Navazuje na to dnes, po svržení Miloševiće.

    OdpovědětVymazat
  18. Zaostalý stát bez vyšší kultury. Fakt je, že se jim dařil export vepřů.

    OdpovědětVymazat
  19. Petersi, Vy už lžete jako AndyO: "Kdyby Vodník Srby vedle Rusů nevydával za nejlepší národ na světě..." - co to melete za kraviny?? Já akceptuju literární nadsázku ve vášni disskuse, o.k. Ale Vy zde uvádíte lež jakožto motivaci ku psaní článků. Já si rád dloubnu v tom smyslu, jak Vy považujete anglosaské národy za nadřazené slovanským (což z Vás čouhá jako sláma z bot), ale nestavím na tom svou argumentaci a nepíši proto články! Jestli s tímhle nepřestanete, přestanu já s návštěvami tohoto blogu, ohne srande!

    Pokud mohu soudit, jste to naopak Vy, kdo je zde se svou ruso- a srbofobií sám jako kůl v plotě.

    OdpovědětVymazat
  20. Vodníku, proč ta hysterie? Pokud nepovažujete Rusy a Srby za nejlepší národ na světě, tak to klidně můžete uvést na pravou míru. Já za nejlepší národ na světě považuji Angličany, Američany, Francouze a Němce. V tomto pořadí.

    Je možné, že má nechuť k Putinově a Miloševićovu régimu není na LW sdílena, ale to mne netrápí. Není na světě člověk ten, aby se líbil lidem všem.

    OdpovědětVymazat
  21. Já za nejlepší národ na světě považuji Angličany, Američany, Francouze a Němce. V tomto pořadí.

    Máte zahradu? Měl bych na prodej čtyři sádrové trpaslíky.

    OdpovědětVymazat
  22. Jaká hysterie? Jak mám uvádět věci na pravou míru, jestliže jsem je už stokrát "uvedl na pravou míru" - žádný národ nepovažuji en bloc za lepší než jiný, ale mám subjektivní sympathie. Pro některé národy víc (Řekové, Slováci, Němci) pro jiné míň (Albánci, Francouzi). Můj vztah k Rusům i Srbům je smíšený, k Rusům asi o fous lepší než k Srbům, v žádném případě to nejsou "moje oblíbené národy" a už vůbec je nepovažuji za "lepší" než jiné. U nich mi jde především o boj proti tomu, jak je media daimonisují, čemuž Vy podléháte s naivitou desetiletého děcka.

    Vám bych pak opravdu doporučoval využít Neználkovy nabídky!...

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>