31. května 2009

CNN a "evropský superstát"

Následující video obsahuje vysoce zajímavý výňatek ze starší (červen 2007) reportáže CNN, kde moderátorka varuje mírumilovné, hamburgery-pojídající americké diváky před vzestupem ďábelského, proti-amerického evropského superstátu. Přesvědčení eurofederalisté si mohou jen povzdechnout, že evropská realita není ve skutečnosti tak růžová, jak se jí americká propaganda snažila vylíčit. Zároveň to však ukazuje, co je opravdovou obavou americké hegemonie a tak i dává za pravdu tvrzení, že silné evropské společenství nebude možné vybudovat nežli vymezením se proti Spojeným státům.

4 komentáře:

  1. Ještě bych připomenul, že ona slečna, která tam tak dychtivě hovoří oproti evropskému nebezpečí je z thinktanku Heritage Foundation, který dlouho bojuje za co nejslabší Evropu. V tomto duchu již jistou dobu podporuje britské Konzervativce, kteří se pod Cameronem vydali cestou tržní-neoliberální Evropy. V jednom z nedávných komentářů na jejich blogu například stojí:

    'The Lisbon Treaty is an affront to democracy that lacks any semblance of popular support or legitimacy. It also threatens the transatlantic relationship, and underscores the EU’s ambi­tions to become a global power and challenge Ameri­can leadership on the world stage. If the Conservative’s make good on their pledge to take the Treaty to the British public, it will almost certainly be rejected and hopefully save Europe from itself [sic!]'.

    OdpovědětVymazat
  2. Tohle je dost běžný způsob amerického pojetí reportáží o Evropě, nic tak dramatického bych v tom nehledal.

    OdpovědětVymazat
  3. T.P.: To si myslím také, jen se nejspíše neshodneme na závěrech. Kdybych zde publikoval video vedené rétorikou stejného kalibru, ale z Russia Today, slyšel bych ze strany Peterse slova o tom, že je plno "nekritické rusofilie". Ostatně naposled to již tak udělal a to bez toho, aniž by v daném snímku moderátoři RT stihli vyslovit byť jediné slovo. Zde to ale zřejmě přejde mlčením, namísto toho, aby proběhla diskuse o tom jak je možné, že privátně vlastněný kanál předčí ve své agitátorské rétorice a obraně amerických zájmů státně vlastněnou RT. To mi nepřijde jako objektivní náhled na problematiku.

    OdpovědětVymazat
  4. prosim vemte muj comment jemne ironicky:-)Zatim co v USA muzete rikat a hlasat FSECHNO (skoro), v CR nemuzzete (skoro) NIC. Mate uz tolik omezeni co smite a co nesmite rikat, ze Vam mozna ta nadmerna (pro Vas) sire nazoru pripada az nebezpecna:-)
    Ja bych to vzal tak, ze jako v CR existuji Rusofilove ale bouri hlasiteji anti-Rusofilove, tak v USA podobne. Anti-Evropane si mohou rikat co chteji a melo by tak byt i u Vas. Pokud nekdo hlasa treba i nesmyslny nazor, tak OK, pokud prikroci k cinu a prestoupi zakon pak v USA tasi colty :-)
    U Vas se jeci pri prvnim "nekorektnim" slove:-(
    Ale proti Vasemu clanku jinak bez vyhrad.
    Asi jako ve FSEM nepujde o to co si o silne ci slabe Evrope mysli obycejny obcan, ale ti co tam delaji politiku. Signalu ze silna Evropa jim dnesnim svetovladcum neni po chuti je vice, nejen tento clanek.
    Ale jsou dnes i jine veci, ktere je nenaplnuji nadsenim, ktere se na ne ze sveta vali, nejen sjednocujici se Evropa!
    Budou si muset uvedomit, ze coby svetova jednicka nebudou navzdy!
    Otazka je jak to vezmou.
    howk

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>