11. dubna 2009

Pohladil jsem Obamu po hlavě. Jsem celebrita.

Dnešní doba evidentně přeje zviditelnění nesmyslných kašparů a totálně extravagantních lidí, inu, asi je taková poptávka. Zatímco jména osobností, která dle mého názoru představují skutečné celebrity, jako Koukolík, Holý, nebo Šimůnek, zůstávají většině společnosti neznáma, obskurní figurky, jaké tráví čas frenetickým exhibováním na akcích, které jsou nějakým způsobem spojeny s americkou politikou, se ze dne na den stávají mediálními hvězdami a to dokonce tak, že předním internetovým médiím stojí za to, zabývat se jejich zjevnou psychickou narušeností.

11 komentářů:

  1. No ale musíte uznat, že kdyby mu nějaký odvážlivec zkusil přednést rasistický vtip, tak by to za pozornost stálo. Například tenhle: "Víte co dostanete, když zkřížíte černocha a chobotnici? Ne? No my taky ne, ale určitě by to velice dobře sklízelo bavlnu."

    Byl by to dobrý test, jestli je dostatečně emancipovaný.

    OdpovědětVymazat
  2. Tenhle má aspoň omluvu, že je z pomology. Ale včera jsem se dozvěděl o jednom významném a dobře známém pražském intellektuálovi, že když slyšel Obamův projev, tak plakal. Neumím si to vysvětlit...

    OdpovědětVymazat
  3. Vodník: podle mě trapná intelektuálská póza...

    OdpovědětVymazat
  4. To bylo v naprostém soukromí...

    OdpovědětVymazat
  5. Koukolík je rozhodně známější než si zaslouží.

    OdpovědětVymazat
  6. že když slyšel Obamův projev, tak plakal. Neumím si to vysvětlit...

    podle mě trapná intelektuálská póza...

    Mně přijde přirozené, že v Obamovi vidí mnozí lidé naději, tak proč ne i intelektuálové? Zvláště pak ti, kteří nerozumí politice a věří v možnost světa "kde uléhá vlk s jehnětem", nebo, v Obamově verzi, kde je zapomenuta existence atomových zbraní?

    Když jsme hluboko ponořeni v tržním fundamentalismu, rozpadu kultur a šíleném prouděním všeho od vykořeněných lidí po kapitál, nelze se divit, že jsou lidé nadšeni, když někdo slibuje nenadálý obrat o 180. I "osvícený centralizátor" Obama, zvláště když je rétoricky dobře nadaný a obratně využívá médii, se tak může jevit jako naděje a nejrůznější konservativci, kteří na něj dští síru za každý jeho krok, jako nemístní zpátečníci. Myslím, že je tedy nutné podtrhnout touhu lidí po změně, ale zároveň zdůraznit, že Obama, tedy změna pramenící z centra namísto od osobní zodpovědnosti každého jednotlivce a jeho aktivitách ve svých místních komunitách, takovou změnu nabídnout nedokáže.

    Jinou otázkou je, jestli je reálné doufat, že Američané, z nichž každý člen domácnosti vlastní auto, kde neexistují prakticky žádné chodníky, a kde většina žije na předměstích, kde neexistují žádná veřejná prostranství pro společenský kontakt a udržení "společenského já", taková lokální změna vůbec může nastat. Pak by platilo Heideggerovo povzdechnutí z interview pro Der Spiegel z roku 1966: "nyní nás může zachránit jen bůh". Tím samozřejmě Heidegger nemyslel žádného boha-Obamu, ale prostou (a neočekávanou) kolektivní změnu lidského myšlení.

    OdpovědětVymazat
  7. ad Alkibiades:
    souhlas s Vasim commentem, jen ten zaver:
    Pak by platilo Heideggerovo povzdechnutí z interview pro Der Spiegel z roku 1966: "nyní nás může zachránit jen bůh". Tím samozřejmě Heidegger nemyslel žádného boha-Obamu, ale prostou (a neočekávanou) kolektivní změnu lidského myšlení.
    -----------------------
    zmenu lidskeho mysleni, na tu verite?
    Co by se muselo stat az tak zasadne jineho ve svete TRHu a dnesnich trznich vztahu, aby k necemu takovemu doslo?
    Stejne jako je nemozne aby ti kteri krisi zpusobili, ji sami vyresili. Jaky druh "poradcu" obklopuje Obamu,? Experti z "Wolstrytu", kategorie ktera to cele posrala, to ma vyresit?

    Kdyz predchozi "poradci" kteri maji na svedomi valecna tazeni a smrt tolika lidi a patri do kriminalu, jsou nedotknutelni:-(
    vlci smecka
    Co lze ocekavat od takto fungujici ci nefungujici struktury spolecnosti?
    Ze Obama Zlatousty neco vyresi, kdyz je obklopen a radi mu experti z Wall street ?
    Opet nic, jen dalsi loutka v rade predeslych:-(

    Ale trefil jste hlavicku na hrebicek:-)
    Chtelo by to "změnu" ! Jestli to pujde stale vic do prdele, pak by si ji Lid mel vynutit. Ne vsak Lid podle rad expertu kteri to posrali, ne "poradcu" podobnych tem co obklopuji posledni emericke presidenty.

    OdpovědětVymazat
  8. Zvláště pak ti, kteří nerozumí politice a věří...
    Ano. To je jediné přijatelné vysvětlení. Někteří lidé, kteří jsou až nadpřirozeně nadaní v jednom nebo ve dvou směrech, vykazují úroveň předškolního dítěte nebo oligofrenika ve věcech jiných. Ve své nepoučitelnosti jsem tímto poznáním opakovaně konsternován. Problém je, že tato lumina mají nezřídka tendenci považovat se za autoritu ve všech oblastech, tedy i v těch, v nichž je jejich naivita zcela ohromující.

    Že je změna - zcela zásadní! - naprosto nutná (a téměř stejně naprosto málo pravděpodobná) je nabíledni stejně jako to, že tuto změnu nemůže přinést žádný Obama. A ani Heidegger, dodávám já. On si Boha (hlavně s tím malým b-) v posledních desetiletích bral do huby kdekdo, kdo o něm věděl prd, počínaje Heideggerem a konče Bondym.

    OdpovědětVymazat
  9. Ad Astr:

    Stejne jako je nemozne aby ti kteri krisi zpusobili, ji sami vyresili.

    To ovšem vycházíš z toho, že ji nezpůsobili záměrně...;-) Protože v opačném případě jsou to oni, co ji vyřeší: počkají, až se to sesype, a koupí to všechno za babku.

    OdpovědětVymazat
  10. Úcta k osobnostem, často fanatická, provázela lidstvo odnepaměti, naopak je anomálií, že byla v posledních staletích nahrazena uctíváním institucí, což je v zásadě produkt osvícenství. Ale přesto se tento trend manifestoval např. v Hitlerově nebo Stalinově kultu osobnosti, takže ani osvícenské totalitní ideologie ho nedokázaly úplně potlačit.

    Kdyby se někdo tímto způsobem zachoval k hollywoodské hvězdě, stěží by se to dostalo do novin, ani do bulvárních zřejmě ne. Proč se tedy divíme a pohoršujeme, že se takto lidé chovají k politické celebritě?

    OdpovědětVymazat
  11. jsou to oni, co ji vyřeší: počkají, až se to sesype, a koupí to všechno za babku.

    Ze valkami a krizemi bohati neschudou dejiny ukazuji jednoznacne, od Jihu proti Sevru pres obe Svetove az po tekouci milliardy do a z Iraku,
    ale
    pokud to zorganisovali sami tak sikovne aby se to sesypalo, aby si svet koupili co nejlevneji, pak by meli stanout pred soudem jeste za ziva, ne az pred Bohem!

    Ale aby to souzi financni vrahouni z Wolstrytu, Londonu, Federalnich reserv a dalsich derivatu s temi financnimi derivaty a kolapsy neprehnali, aby Lid predcasne nedosel k zaveru, ze likvidovat drive nez jaderne reaktory je treba likvidovat zlodejske bankovni domy a bankere:-(

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>