12. dubna 2009

Josef Dimnon

Málo známý je příběh jemenského krále Josefa Dimnona, zvaného Kudrnáč. Jemen byl v zájmové sféře křesťanského (miafysitského) ethiopského Aksumského království. V 5. století se v Jemenu dostala k moci místní židovská dynastie. Jejím posledním králem byl právě Josef Dimnon. Ten veřejně vyhlásil, že vzhledem k tomu, že křesťané v Byzanci židy pronásledují, že se jim pomstí ve svém vlastním království.

Jak řekl, tak i učinil. V roce 518 zaútočil na aksumskou posádku v Zafaru. Když ji dobyl, tak vypálil všechny místní kostely. Pak se obrátil na křesťanskou pevnost Nadžran, v dnešním KSA, poblíž Jemenu. Město se vzdalo a Josef Dimnon popravil (upálil za živa) všechny, kteří se nezřekli křesťanství a nepřestoupili na judaism. Bylo jich 2 000, podle židovských pramenů 340; nejvíce pravděpodobné číslo je 700. Tato událost je dokonce odsouzena v Koránu.

Josef Dimnon poté informoval arabského a perského krále o tom, co učinil, a vyzval je, aby vykonali to samé. Arabský král o tom informoval byzantského císaře. Aksum se spojil s Byzancí a v roce 520 Josefa Dimnona rozdrtil. Ten pak spáchal sebevraždu. Jemen byl připojen k Ethiopii a jeho místokrálem se stal křesťan. Podobná genocida se pak opakovala za 100 let.

3 komentáře:

  1. Líbí se mi, že používáte termín "miafysitism". Já sám jsem se dozvěděl, co to znamená, docela náhodou právě dnes, nezávisle na Vašem textu. Zajímalo by mě, zda byste uměl vysvětlit rozdíl oproti monofysitismu.

    Jinak vraždění křesťanů židy je v dnešní době extrémně nežádoucí námět, na pokraji illegality. Myslím, že i zde někdo (Sklenář?) tvrdil, že pronásledování začali křesťané vůči židům. Tak si představuju skupinky-bojůvky apoštolů, jak se ve dvojicích plíží nočním Jerusalémem a podřezávají židy: Filip s Ondřejem, Jakub s Janem, oba Šimonové a Bartoloměj s Matoušem. Chudáci židi pak ukamenovali sv. Štěpána v sebeobraně, pochopitelně...

    OdpovědětVymazat
  2. To je jednoduché. Miafysitism tvrdí, že Kristus má přirozenost smíšenou, monofysitism, že má pouze božskou.

    OdpovědětVymazat
  3. Zajímavé je, že úchylní psychopati přicházejí nezávisle na sobě na podobně hnusné nápady, zde líčený odpudivý způsob popravy je jeden ze základů, na nichž stála autorita anglického krále.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>