12. února 2009

Teď to máme

Když jsem napsal článek Česká zahraniční politika spí, tak to nikdo nevzal vážně. Teď to máme: Lavrov zesměšnil našeho ministra zahraničí: "Lavrov mluvil o projektu protiraketového štítu ve východní Evropě, Schwarzenberg se ohradil s tím, že Polsko a ČR leží ve střední Evropě. Nato, jak Právo vítězně konstatuje, Lavrov „s jistou ironií“ vmetl českému ministru do tváře, že v OSN, kde jsou státy pro potřeby kandidatury do orgánů světové organizace rozděleny do zeměpisných skupin, figurují ČR i Polsko ve východoevropské skupině." A za toto ponížení si můžeme sami, nelze se do nekonečna vymlouvat na SSSR.

53 komentářů:

  1. Lavrov Vám dal okusit Vaší vlastní medicíny: Vy byste si politicky výhodně chtěl řadit Srbsko, Chorvatsko, Gruzii, Osetii, Severní Koreu, Jižní Koreu k Západu nebo Východu, kam Vám se to hodí. Lavrov Vám cynicky předvedl, že Vy (ani celá česká proradarová klika) o tom nerozhodujete.

    OdpovědětVymazat
  2. Mýlíte se. Lavrov nezesměšnil Schwarzenberga, Schwarzenberg se zesměšnil sám.

    OdpovědětVymazat
  3. Lavrov je sympaťák. Dokonce snad žid, jestli si dobře pamatuji z doslechu. Pokud je to pravda, tak mu chválím, že je diplomatem ve službách především své vlastní země, a nepodporuje aktivně zároveň nějakou nadnárodní ideu, k jejímuž umělému udržování je zapotřebí se neustále uchylovat k násilí...

    Takoví moderní diplomaté ČR bohužel chybí.

    OdpovědětVymazat
  4. "Takoví moderní diplomaté ČR bohužel chybí."

    A USA samozřejmě ještě více!

    OdpovědětVymazat
  5. Spíše bych řekl, že Schwarzenberg svými výroky zesměšňuje svůj vlastní úřad a tím i ČR jako takovou... Zaručeně je prvním ministrem zahraničí na světě, který svou profesi srovnává s nejstarším lidským řemeslem.

    OdpovědětVymazat
  6. No tak zrovna v Alkibiadově příkladě ho lze hodnotit spíše kladně za pravdomluvnost ...

    OdpovědětVymazat
  7. Ad Alkibiades: rovněž si myslím, že to je jeho doposud nejlepší výkon, vedle už staršího, kdy odmítl jakékoli trestní stíhání pro ty, kteří ho dali na billboardy spícího. Vším ostatním nám dělá ostudu, zde zabodoval!

    OdpovědětVymazat
  8. ad Vodník: Nesmysl. Schwarzenberg má pravdu: Jsme integrální součástí Střední Evropy. Lavrov má také pravdu: Jsme součástí Eastern European Group. Lavrov zlomyslně zneužil neschopnosti české zahraniční politiky, která se stará o kde koho, místo toho, aby se starala o ČR.

    ad Alkibiades. Zdá se, že postrádáte smysl pro humor.

    ad Vodník. Tím, že Schwarzenberg podporuje radar, tak tím na rozdíl od ruských agentů ukazuje, kde jsou české národní zájmy. Tím je nepatřit pod ruskou knutu, ale na Západ.

    OdpovědětVymazat
  9. Jistěže jsme součástí Střední Evropy, na tom politické rozdělování Evropy v uplynulých +60 letech nemůže nic změnit. Zrovna tak je Gruzie Orient, bez ohledu na to, jestli tam Američané nasadí svou kukačku coby diktátora, který zahájí jejich proxy válku proti Rusku.

    OdpovědětVymazat
  10. "Jsme integrální součástí Střední Evropy."

    Až na to, že nás všude v Západní Evropě mají za Východoevropany. A v USA si téměř všichni myslí (pokud si o nás vůbec něco myslí), že jsme součástí Ruska nebo Sovětského svazu (nebo taky Jugoslávie, no). Každopádně ale, že jsme tam někde, kde se Evropa stýká s Asií. Váš názor je tam vůbec nezajímá.

    OdpovědětVymazat
  11. "na tom politické rozdělování Evropy v uplynulých +60 letech nemůže nic změnit." v. "Až na to, že nás všude v Západní Evropě mají za Východoevropany."

    O to jde a to je právě ten hlavní problém.

    Zrovna tak je Gruzie Orient
    Je Řecko Orient? Israel? Jihoafrická republika?

    který zahájí jejich proxy válku proti Rusku.
    USA jsou ty poslední, které by chtěly s Ruskem válčit. Saakašvili se USA vymknul, stejně jako se vymknulo Srbsko Rusku v roce 1914.

    OdpovědětVymazat
  12. Jsme integrální součástí Střední Evropy.

    Komická představa. Pánové, pokud vám to ušlo, výsledkem 2. světové války je, že střední Evropa zanikla.

    OdpovědětVymazat
  13. To sice ano, ale je možné ji obnovit.

    Východní Střední Evropa existuje: Máme mnoho společného s Polskem a Maďarskem, ale skoro nic s Rumunskem, Bulharskem či Litvou.

    Teď je úkolem sjednotit Východní a Západní (Rakousko, Německo; Švýcarsko a severní Itálie) Střední Evropu.

    OdpovědětVymazat
  14. Střední Evropu by bylo možné obnovit, ale nedovedu si to reálně představit: zejména ne, že by to byla střední Evropa bez Německa. To k tomu nemá příliš ochoty a ani důvod: zatímco ostatní státy tohoto prostoru (vyjma AT) upadly do bezvýznamu, Německo se stalo západoevropskou velmocí.

    OdpovědětVymazat
  15. Ano, je otázka, zda je to možné.

    OdpovědětVymazat
  16. Zdá se, že postrádáte smysl pro humor.

    A jak jste to myslel? Politika většinou místem pro mnoho humoru není. Chcete říct, že se máme vesele plácnout do kolen a u půl litru si dobře zanotovat o tom, jaký je ten "starej Schwarzi" dobrý šprýmař? Co naplat, že o Gaze říkál, že je to "obranná akce", co na tom, že vedl pokryteckou politiku v poměru Kosovo-Gruzie, co na tom, že se jako věrný neoliberál pravidelně účastní setkání Trilaterální komise a sešlosti Bilderberg bez toho, aniž by jakkoli informoval širší politickou veřejnost. Nic, hlavně, že je to takový komediant, co si občas něco potutelně zamumlá pod fousky a bere fakt, že náš úřad se skutečně chová jak prodejná děvka, se špetkou aristokratického nadhledu... tak jste to myslel?

    OdpovědětVymazat
  17. Chcete říct, že se máme vesele plácnout do kolen a u půl litru si dobře zanotovat o tom, jaký je ten "starej Schwarzi" dobrý šprýmař?
    Proč ne?

    Co naplat, že o Gaze říkál, že je to "obranná akce", co na tom, že vedl pokryteckou politiku v poměru Kosovo-Gruzie, co na tom, že se jako věrný neoliberál pravidelně účastní setkání Trilaterální komise a sešlosti Bilderberg bez toho, aniž by jakkoli informoval širší politickou veřejnost
    To s tím nijak nesouvisí.

    Nic, hlavně, že je to takový komediant, co si občas něco potutelně zamumlá pod fousky a bere fakt, že náš úřad se skutečně chová jak prodejná děvka, se špetkou aristokratického nadhledu... tak jste to myslel?
    Ne. Myslel jsem to tak, že když Schwarzenberg statečně hájí české národní zájmy proti ruským agentům, že si může občas i zavtipkovat. Není to žádný suchar typu Savonaroly či Calvina.

    OdpovědětVymazat
  18. "Máme mnoho společného s Polskem a Maďarskem"

    Doufám, že Vaše vize se neuskuteční, protože s Polskem rozhodně mít nic společného nechci. Ideální by byla železná opona na našich hranicích.

    OdpovědětVymazat
  19. Knížepán vůbec nehájí české zájmy proti Rusům, nýbrž zájmy, které se projednávají na setkání Bilderbergu a Trilateral Commission. Možná jsou momentálně protiruské, v žádném případě to ale nejsou české zájmy!

    Řecko je Balkán, to je pojem sám o sobě. Israel je v podstatě Orient; jakýsi "neo-orient", nasazující utilitárně Západní mimikry. Jižní Afrika - koloniální stát, kde bílá okcidentální menšina ovládla a (dříve) utiskovala nezápadní domorodce, takže vtiskla státu západní charakter. Konkrétně budoucnost JAR nevidím růžově.

    Ad TP: jsme kulturně a historicky Střední Evropa. To, že nás blbí Holanďané považují za "Východ", ačkoli Vídeň leží východněji než Praha, na tom nic nemění. Politické rozdělování je to, co tu presentuje paradoxně právě Peters, a to pochopitelně nemůže zvrátit staletý vývoj. Co je to AT?

    OdpovědětVymazat
  20. USA jsou ty poslední, které by chtěly s Ruskem válčit.
    :-)))))) Ale samozřejmě!! Oni právě místo sebe pošlou Saakašviliho!! :-))
    Nebo proč myslíte, že poslední roky Západ, včetně Israele, vyzbrojoval Gruzii (téměř zadarmo), školil vojsko a posílal poradce? Aby tam bránil demokracii??

    OdpovědětVymazat
  21. Nebo proč myslíte, že poslední roky Západ, včetně Israele, vyzbrojoval Gruzii (téměř zadarmo), školil vojsko a posílal poradce? Aby tam bránil demokracii??
    Musíte to postavit z hlavy na nohy, z konspirační theorie na nacionalism. Saakašvili je lokální pošuk, který udělal kariéru tím, že se přidal k Západu. Své neuvěřitelné zbrojení samozřejmě platil, ale přirozeně dostával množstevní slevy a různé jiné výhody.

    Je velkou morální otázkou, co dělat, když se k nám chce přidat grasel. Máme ho vyhnat jako Castra? Máme ho podporovat jako Olmerta? Na tuto otázku nemám odpověď.

    OdpovědětVymazat
  22. Tak také přispěji svou troškou do mlýna. Dospěl jsem k tomu, že pojmy jako Západ a Východ jsou pouhé fráze sloužící utilitárním potřebám. Dějiny ukazují, že civilisační linie není zásadní štěpná linie. Viz debata minule.

    Mám dojem, že náš národní zájmem naopak vychází z reality střední Evropy a myslím jí v geografickém smyslu slova. Z toho vyplývá že naším zájmem jsou korektní vztahy s Německem, ale i Ruskem a jeho akceptace coby světové mocnosti, jejíž námitky (radar, odpor k členství států východní Evropy v atlantických strukturách) je třeba brát reálně v úvahu a nestavět se k nim z pozice studenoválečnických pouček.

    Jedna věc je také přát si, jak by měla energetická situace vypadat a druhá věc vycházet z toho, jaká ve skutečnosti je. Debata o vymanění se z energetické závislosti na Rusku je bezpředmětná, protože závislost vždy bude. I kdybychom zavrhli plyn a ropu a přešli na jaderné palivo, odkud bychom ten uran asi brali? Je také otázka, zda využívat lacinější a ekonomicky výhodnější ruské zdroje, nebo dávat přednost dražším energetickým řešením, která jsou motivována složitými geopolitickými konstrukty s primárním politickým kalkulem, kterým je omezovat prvně jmenované a to se všemi důsledky. To je legitimní otázka pro každou vládu a každá se dvou odpovědí je naprosto opodstatněná, když zváží a přijme všechny možné důsledky. Já jako politik bych dal přednost zachování současného stavu, před nejistotou a nestabilitou, vyplývající z přijetí varianty 2.

    Jinak s Rusy nemusíme mít vůbec nic společného a osobně jsem proti jakémukoli posilování vlivu ruských státem řízených firem na politický chod Česka. Pak se ale nabízí otázka, proč mám být za to, že nepodporuji radar a jsem pro zachování energetických zdrojů z Ruska nazýván "rusofilem", když je to právě "prozápadní" vláda České republiky, která nechce prodat ČSA nikomu jinému, než ruskému Aeroflotu.

    OdpovědětVymazat
  23. Díky, to je seriosní úvaha. Ale bohužel s ní nesouhlasím.

    Západ je přeci viditelná entita zhmotněná v EU. Nebo EU nic neznamená?

    Střední Evropa nikdy neměla korrektní vztahy s Ruskem. Naopak to byl její nepřítel číslo jedna. Výjimku tvořily napoleonské války, ale to byla situace srovnatelná s WW II. Druhou výjimkou byl 1849, kdy se Rakousko zachovalo jako v roce 1968 Československo. Ostudně.

    Ruské námitky sice musíme brát v úvahu, ale jen potud, abychom věděli, co nás od Ruska čeká. Právo Ruska rozhodovat o naší politice skončilo v roce 1989. Tento geopolitický experiment se nevydařil.

    Debata o vymanění se z energetické závislosti na Rusku je bezpředmětná, protože závislost vždy bude.
    Nemyslím. Jakmile budeme schopni ruský výpadek 100% pokrýt z jiných zdrojů, je závislost na Rusku nullová.

    odkud bychom ten uran asi brali?
    Máme vlastní.

    Je také otázka, zda využívat lacinější a ekonomicky výhodnější ruské zdroje, nebo dávat přednost dražším energetickým řešením
    Pro mne to otázka ani trochu není. Jinak dopadneme jako Ukrajina, u níž je Rusko dokonce schopno vnutit světovému veřejnému mínění roli viníka, jako Hitler Československu v roce 1938.

    když je to právě "prozápadní" vláda České republiky, která nechce prodat ČSA nikomu jinému, než ruskému Aeroflotu.
    ČSA jsou před krachem. Je otázka, co s nimi. Není to strategický podnik. Ruského kapitálu bych se nebál.

    Něco úplně jiného je letiště či jiná infrastruktura.

    OdpovědětVymazat
  24. Ad OS: souhlasím s tím, že politické dělení na "Východ" a "Západ" je nesmysl. Už jsem na to Peterse na jiném místě upozorňoval. V odkazovaném kommentáři je odkaz na mapku, která představuje IMHO reálné dělení na "Západ" a "Východ", dělení kulturně historické na oblast římskokatholicko-protestantskou a pravoslavnou; pouze bych tam doplnil ty přechodné zóny.

    Pak ještě existuje dělení na duchovní "Východ" a "Západ", kde osobně raději používám (byť ne konsekventně) termíny "Okcident" a "Orient".

    OdpovědětVymazat
  25. Víte, Vodníku, Vy máte příliš rád škatulky. Což o to, já je taky mám rád, ale nesnažím se usekávat to, co přečuhuje.

    OdpovědětVymazat
  26. odkud bychom ten uran asi brali?
    Máme vlastní.

    To jo, ale těžba uranu se v ČR za současných podmínek nevyplatí (což se samozřejmě může časem změnit) a především nemáme a nebudeme mít vlastní závod na výrobu jaderného paliva, to jsme (nekvalitní) dosud odebírali z USA, nyní se vracíme k osvědčenému standardu, protože s americkým jsou vážné technologické problémy.

    OdpovědětVymazat
  27. Mě to rozhodně nepřipadá jako ponížení, kdybychom měli takové kulturní tradice jako Rusko mohli bychom si gratulovat. Jinak samozřejmě politicky a hospodářsky do Východní Evropy bezpochyby patříme, je tu privatizací vzniklá věrchuška, opovrhovaná dělnická třída, rovná daň, očividné volební manipulace, odmítání sociálního státu etc. atp.

    OdpovědětVymazat
  28. to jsme (nekvalitní) dosud odebírali z USA, nyní se vracíme k osvědčenému standardu, protože s americkým jsou vážné technologické problémy

    Západní zboží je tradičně nekvalitní, a ruskému se nemůže vyrovnat vůbec. Vždyť porovnejte třeba zaostalé mercedesy s elegantními, výkonnými a přitom levnými žigulíky nebo volhami!

    OdpovědětVymazat
  29. Jsme kulturně a historicky Střední Evropa.

    Nejsme. Střední Evropa zanikla, když ji rozdělila Železná opona. Nyní se snažíme hledat svou západní identitu, ale zdá se, že marně. Ke středoevropské se hlásit nemůžeme, k východoevropské nechceme, a Západ nás odmítá.

    Co je to AT?

    Rakousko.

    OdpovědětVymazat
  30. Re: Pecina (popis posice ČR v Evropě)

    Dobrá charakteristika!

    OdpovědětVymazat
  31. Re: Starý pán

    Železná opona mezi ČR a Polskem? Proč proboha???

    OdpovědětVymazat
  32. Re: OS

    Vidím to podobně, ne-li stejně... : )

    OdpovědětVymazat
  33. Re: Jan

    Jaderné palivo z USA - zajímavé... Máte nějaké podrobnosti?

    OdpovědětVymazat
  34. Ad TP: Střední Evropa zanikla, když ji rozdělila Železná opona. Nyní se snažíme hledat svou západní identitu, ale zdá se, že marně. Ke středoevropské se hlásit nemůžeme, k východoevropské nechceme, a Západ nás odmítá.

    STŘEDNÍ EVROPA
    - geograficky existuje pochopitelně stále
    - politicko-ekonomicky zanikla, jak píšeš, ale toto kategorisování odmítám jako politicko-utilitární a nerespektující skutečný charakter země/regionu
    - kulturně historicky samozřejmě střední Evropou být nepřestáváme, čímž chci říct, že naprostá většina (víceméně celá) tato oblast patří do sféry Západu, bez ohledu na to, že nás Západ (čti: ten blbý Holanďan, oběť Petersem protěžovaného vzdělávacího systému) odmítá.
    - aktuální situace: Česko či Maďarsko odlišuje od Rakouska pouze postkommunismus. Tento problém budou mít možná dodnes v Německu s Ossis a Wessis, a to je, prosím, jedna země!

    OdpovědětVymazat
  35. Ad Vodník:

    Geografie nehraje roli, Vídeň je kulturně na západ od Prahy bez ohledu na svou skutečnou polohu.

    Střední Evropa jako kulturní okruh odlišující se jak od západní, tak východní Evropy (lingua franca = němčina), neexistuje, a není s kým ji vytvořit, resp. obnovit: Němci nemají zájem, Rakušané by i chtěli, ale jsou zděšeni úrovní svých východních (tj. geograficky, jak vysvětleno, případně i západních sousedů), Slováci s Čechy už do ničeho nepůjdou, Poláci vidí své ambice jinde. Zbývají Maďaři, ale to je málo.

    OdpovědětVymazat
  36. ad Jan.

    To jo, ale těžba uranu se v ČR za současných podmínek nevyplatí
    Ano, to je pravda.

    OdpovědětVymazat
  37. kdybychom měli takové kulturní tradice jako Rusko mohli bychom si gratulovat
    Co tím myslíte? Ruská mužická kultura pro nás není vzorem ani trochu.

    Jinak samozřejmě politicky a hospodářsky do Východní Evropy bezpochyby patříme
    To už je skoro urážka. Náš hlavní obchodní partner je Německo. Naštěstí. Nejsme odkázáni na diktátory typu Lukašenka či Putina.

    OdpovědětVymazat
  38. - geograficky existuje pochopitelně stále
    Jak? To ji někdo vykolíkoval? Vždyť je to jen pomyslná entita.

    OdpovědětVymazat
  39. Ano, možná jsem se měl vyjádřit lépe. Samozřejmě že "Západ" něco znamená, ale mám problém s tím, definovat se jako "západní" s cílem vymezit se vůči "východnímu" a podobně. Zkrátka že označení "Západ", "Východ" jsem ochoten akceptovat jako jisté celky se svébytnými kulturními a politickými zvyky, nikoli s cílem vymezit se vůči druhému.

    Co se EU týče, spíš bych řekl, že se Západ pokouší zhmotnit v evropské integraci, než v EU jako instituci.

    Jakmile budeme schopni ruský výpadek 100% pokrýt z jiných zdrojů, je závislost na Rusku nullová. A to právě nikdy nepůjde, vyjma nějakých šílených a finančně neúnosných energetických experimentů, do kterých zase nepůjde žádná alespoň trochu soudná vláda. I Vondra, kterého možno považovat za jakési ztělesnění protiruského neokonservatismu v ČR hovoří o diverzifikaci maximálně v řádech desítek procent.

    Nevím přesně, jak na tom se zásobami uranu jsme, ale tuším, že uzavření některých dolů v 90. letech bylo způsobeno jejich vytěžením. Opět ale nutno přípočítat obstrukce, jaké by v případě znovuotevření uranových dolů dělali Zelení a ekologičtí aktivisté. To nás vrací na začátek, protože ekologické cítění populace je poměrně vysoké a tak by výsledkem nemohlo být nic jiného, než maximálně nemastný neslaný kompromis, kdy by nedostatky původního plánu před kompromisem byly kompenzovány zase ropou, nebo plynem.

    u níž je Rusko dokonce schopno vnutit světovému veřejnému mínění roli viníka

    Rusko by samozřejmě bylo padlé na hlavu, kdyby krize nevyužilo k pokusu vytlouci nějaký politický potenciál (jako by to udělal každý jiný stát), ale základním viníkem Ukrajina je.

    Ano, ohledně letiště máte pravdu. Principiálně je to jedno, ten vstupo Lukoilu jako výhradního dodavatele paliva na Ruzyni je ale také dílem této vlády ne?

    OdpovědětVymazat
  40. Náš největší obchodní partner je Německo. To je pravda. A největším obchodním partnerem Německa je Ruská federace, která se i politicky s Němci rychle sbližuje. V globalizovaném světě nelze mít dobré vztahy s nějvětším obchodním partnerem a vymezovat se vůči hlavnímu partnerovi našeho největšího partnera.

    OdpovědětVymazat
  41. nerespektující skutečný charakter země/regionu
    Někdy to s tím realismem vážně přeháníte. Generalia sunt nomina!

    OdpovědětVymazat
  42. A to právě nikdy nepůjde, vyjma nějakých šílených a finančně neúnosných energetických experimentů, do kterých zase nepůjde žádná alespoň trochu soudná vláda. I Vondra, kterého možno považovat za jakési ztělesnění protiruského neokonservatismu v ČR hovoří o diverzifikaci maximálně v řádech desítek procent.
    Musí jít. Musíme suroviny dovážet z Ruska z méně než 50 % a ještě být okamžitě schopni pokrýt výpadek toho 50% ruského podílu na základě práva opce, ať to stojí, co to stojí. Do doby, než to dokážeme, budeme kolonií Ruska, ať chceme (ruští agenti) nebo nechceme (stoupenci Západu). Je to prvořadý úkol strategické bezpečnosti ČR.

    OdpovědětVymazat
  43. (jako by to udělal každý jiný stát), ale základním viníkem Ukrajina je.
    Totální nesmysl. Rusové se rozhodli, že Ukrajinu skřípnou a bylo jim úplně jedno, že je to na úkor EU. Jsou to nebezpeční dobrodruzi. Všechny postižené státy by Rusko měly žalovat v mezinárodní arbitragi.

    OdpovědětVymazat
  44. ten vstupo Lukoilu jako výhradního dodavatele paliva na Ruzyni je ale také dílem této vlády ne?
    O tom nic nevím. Ale vypadá to, že je to špatně.

    OdpovědětVymazat
  45. A největším obchodním partnerem Německa je Ruská federace, která se i politicky s Němci rychle sbližuje. V globalizovaném světě nelze mít dobré vztahy s nějvětším obchodním partnerem a vymezovat se vůči hlavnímu partnerovi našeho největšího partnera.
    V Německu byla ruská strana vždy silná (za všechny Bismarck, Ribbentrop). Úkolem české zahraniční politiky v Německu je ruskou stranu všemožně oslabovat. Naši hoši tam nejsou proto, aby si jen váleli šunky.

    OdpovědětVymazat
  46. Je otázkou, zda má česká zahraniční politika něco dělat s megalomanem Sarkozym, např. proti němu intrikovat. Podle mne nikoliv. Naší rolí v EU je prosazovat český národní zájem. Ten je ale mnohem více souladu s celoevropským než si myslí eurorealisté.

    OdpovědětVymazat
  47. Jaderné palivo z USA - zajímavé... Máte nějaké podrobnosti?

    Mám, ale my nesmíme ani naznačovat ...

    Informace v pablik domejn


    http://aktualne.centrum.cz/ekonomika/domaci-ekonomika/clanek.phtml?id=449553

    OdpovědětVymazat
  48. TP: Geografie nehraje roli, Vídeň je kulturně na západ od Prahy bez ohledu na svou skutečnou polohu.
    V čem je kulturně na západ? Jen v tom, že se lidé umějí líp chovat a nepotýkají se s dědictvím bolševismu. Je snad Západní Berlín (a nikoli Východní) kulturně na západ od Magdeburgu?

    To, že Střední Evropu nelze viditelně vytvořit/vymezit, neznamená, že neexistuje. A není/nebyla IMHO zásadně odlišná od Západní Evropy, spíš byla její součástí - asi tak, jako Morava v Česku.

    Zásadnější věc je ta, že s postupující globalisací budou tyto pojmy tak jako tak ztrácet význam a stanou se zcela historickými nebo historisujícími označeními. Asi tak jako když já označuji Holandsko za Germania inferior, Utrecht za Traiectum a k datu v dopise píšu jméno svatého, který se ten den připomíná.

    OdpovědětVymazat
  49. GP:Jak? To ji někdo vykolíkoval? Vždyť je to jen pomyslná entita.
    Vizte mou odpověď TP - 40 let bolševismu nemohlo změnit naši příslušnost k západnímu kulturně-civilisačnímu okruhu, do nějž Střední Evropa náleží (snad s výjimkou Rusínů a jižních oblastí, které už možná tvoří přechod k Balkánu).

    OdpovědětVymazat
  50. Zničilo. Západ má k nám oprávněnou skepsi. Chybí nám právě ty kulturní návyky, které Vy pokládáte za nezničitelné. Ale Vy tvrdíte i to, že Rusové v roce 1917 zanikli a vynořili se opět v roce 1991, takže Vaše představy nelze brát příliš seriosně. Zkrátka krajní realism, který zcela abstrahuje od reality samé.

    OdpovědětVymazat
  51. Vodníku, dám Vám příklad. Na FB jsem debatoval s Rakušankou Angelou Rogner. Říkala, že ji v ČR nejvíce zaráží, jak ji peskují uklízečky za porušení nikým neoznámených pravidel. Typické byzantské dědictví, do ČR zavlečené Rusy, dodávám já.

    OdpovědětVymazat
  52. Re: Alex Juchelka

    Protože ty ožralé fanatické papežence nesnáším.

    A to mi stačí. Za dva roky plánuju státní převrat, prohlásím se za generála a nechám tu zeď postavit.

    A každej, kdo se ji pokusí obejít zleva či zprava, to pak stejně schytá od karabiníků na ulici. Pozná je totiž každý, široká hlava, pach vodky, na krku papeženecký kříž a na rtech "Proše pana".

    OdpovědětVymazat
  53. Re: Starý pán

    OK. V tom jsem jiný. Já mám naopak Poláky rád.

    Je fakt, že ty 'dnešní' neznám a možná by mi vadily stejné věci jako vám (extrémní katolicismus, apd.). Na druhé straně polština je IMHO hezký jazyk a v době před 1989 udělali Poláci pro návrat ČR do lůna západní ; ) Evropy určitě víc, než samotní Češi.

    V neposlední řadě, myslím, že stavby zdí vypovídají nejvíc o jejich stavitelích...

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>