7. února 2009

Mýthus černého čtvrtku

Jak to bylo s velkou krisí? Článek jasně ukazuje, že finanční krise přicházejí a zase odcházejí. Podstatné jsou až hospodářské krise. V USA začala až v roce 1930.

Pavel Kohout v roce 2004: "Banky například ve velkém půjčovaly farmářům za zástavu jejich pozemků a budov. Nijak se přitom nestrachovaly o to, že by ceny nemovitostí mohly spadnout na zlomek původní hodnoty." Lidstvo je nepoučitelné, a to nejen ve svých chybách, ale i ve svém optimismu: "Bankovní sektor zůstal díky kvalitnímu risk managementu stabilním pilířem americké ekonomiky. Za zmínku stojí i reakce Federálního rezervního systému, který dnes nemá nic společného s onou nezkušenou a školácky chybující institucí, jakou byl koncem 20. let." "V současné době budí obavy obrovský nárůst cen nemovitostí zejména v USA a Velké Británii. Bude velmi zajímavé pozorovat budoucí vývoj těchto trhů." A na to jsme dojeli.

5 komentářů:

  1. Vazeny pane Peters, dovolim si vas poopravit. Nedojeli jsme na to, ze prudce stoupaly ceny nemovitosti a ted zase klesaji. To by samo o sobe vyvolalo neprijemne hospodarske problemy, nikoliv vsak kolaps financniho systemu a krizi dnesnich rozmeru. Ta byla vyvolana finacnimi derivaty, jejichz celkova cena daleko prevysuje cenu vsech domu v USA nebo Anglii. Hrube zjednoduseno, financni ustavy se chovaly jako sazkove kancelare a prodavaly jinym financnim ustavum sazky na to, ze cena nemovitosti klesne. Vubec nepocitaly s tim, ze by klesnout mohla, protoze to se takto plosne v minulosti taky nidky nestalo.

    OdpovědětVymazat
  2. Vazeny pane Kreutzfeld,
    pracujici Lid obecny
    chce mit moznost pracovat, aby si mohl vydelat na zivobyti, aby se mohl sam o sebe postarat, jak ho ucilo az do ted jedine spravne kapitalisticke pravidlo.

    Lid se.e financnim ustavum na "financni derivaty" alias cisla ktera penezi nejsou!
    -----------------------------------

    OdpovědětVymazat
  3. Ale houby s voctem vazeny pane Aster! Lidi brali hypoteky jak housky na krame, ty byly takhle k dostani prave kvuliva tem derivatum.

    OdpovědětVymazat
  4. tak kdyz uz jste rekl A dopovezte celou abecedu:-)
    Lidi brali hypoteky jak housky na krame,
    -----------------------------------
    gdybyste please negramotnemu lidu dovysvetlil jak je mozne ze domky z pamundeklu ktere by i za 50 k$ byly predrazene se hodnoti jako 500k? Ze Vasi soukmenovci z vybranych financnich ustavu nabizeli vyhodne pulmillionove pujcky s minimalnim splacenim az do smrti ci jeste lepe s prechodem na dalsi generaci?
    A ze mimo velkych mest kde stoji normalni stavby, tak "rodinne domky" z malych mest a vesnic co jsou i za pul millionu pripominaji svou konstrukci kralikarny ktere staveli nasi dedeckove na zahrade o tom zadna pochybnost. Staci vetsi vitr ktery se jeste nenazyva tornado a svet vidi fotky hromady zprelamanych prkynek. Normalni clovek by to nevzal ani jako weekendhaus a v Emerice jsou to domy se spatkami na cely zivot. Otroctvi dostalo novou podobu a uz jen zbyva odstranit ty blby reci kolem nejakych pravidel jak tenhle jeden velky koncentrak ktery se z toho pomalu stava lepe organisovat.
    Uz aby do toho nejakej blbej Lid prestal kecat! Zakaz pochybovani je treba nalezite rozsirit, aby uz byl konecne poradek!
    shalom :-)

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>