26. února 2009

Benjamin Barber: kuponový bailout

Americký politolog Benjamin Barber (autor knih Jihad vs. McWorld a Strong Democracy) navrhuje způsob jak zajistit, aby se plánovaný $1,5 bilionový "bailout" Obamovy administrativy dostal do rukou podnikatelů. Dle Barberova návrhu by banky a finanční společnosti dostaly namísto přímé finanční injekce časově omezené kupony, které by mohly použít pouze na úvěry klientům, ne na odměny bankovním manažerům. Otázka je, jestli by nebylo lepší upustit od podobných stimulačních balíčků úplně.

4 komentáře:

  1. "Otázka je, jestli by nebylo lepší upustit od podobných stimulačních balíčků úplně."

    Ja myslim, ze ne, Narcis Pruzinsky by to nechal vylecit jako rymu (nebo snad chripku), ktera lecena i nelecena nelecena odejde za tyden.

    Ja bych k tomu nabidl jinou analogii - dnesni situace je jako pozar, ktery jednou uhasne at na nej lejete vodu nebo ne. Otazka je, jestli bez haseni shori jen strecha, nebo cely dum.

    Ja inklinuji k nazoru, ze dnes hori cely dum, takze oni na to leji vodu ze vsech smeru, neco nastrika na travu a neco na dum. Myslim, ze prave ted oni nemaji vubec poneti co zabere, ale aspon domluvili pozarni vozy.

    Kdyz hori dum, nakupujte! Dneska se ten dum uz prodava za cenu pozemku. Kdyz to shori, pozemek vam zustane za hubicku, a kdyz to uhasi tak k tomu dostanete i dve patra.

    OdpovědětVymazat
  2. To je logické když hoří dům. Ale co když hoří celá vesnice, jste si jist, že bude obnovena, nebo si za cenu stavebního pozemku koupíte požářiště, na kterém bude časem pastvina nomádů?

    OdpovědětVymazat
  3. Ano ja jsem si jist ze tahle vesnice bude obnovena vazeny pane Jan. Na tomhle pozemku se stavet zacne tak jako tak, jiny neni, takze proc ho nekoupit?

    Kazda analogie je samozrejme slaba. Uvidime jak se to vyvine, to horsi nas jeste ceka a pozarnici vlastne teprve prijizdeji.

    OdpovědětVymazat
  4. Vazeny pane Kreutzfeld, tentokrat si s Vami dovolim hluboce nesouhlasit:-(
    Tu prvni cast mate spravne, je to logicke, jine hriste neni a nebude(pokud jste uz nevydelal milliony prodejem pozemku na Mesici a na Marsu) Tu zaverecnou cast o pozarnicich jste rad bych veril ze jenom odflaknul, nechci rici ze umyslne nerekl pravdu.
    Vam se do toho nechtelo, neb pozarnici by meli byt ti nejmocnejsi tohoto sveta a Vy sam dobre vidite, ze zatim neprijizdi! Mozna vite ze se dohaduji ci radi, protoze jde o to oddelit zno od plev alias prave penize od spatnymi cisly popsaneho papiru radoby vydavaneho za penize. To je jedine reseni ktere by pomohlo, ale....
    Abych byl konkretni a z Vas vydoloval konkretni odpoved tak na velmi simpletonskem prikladu Vam ukazi kde je zakopany pes a ja vim ze Vy dobre vite. Vladcum sveta take jen jde o takove reseni, ktere by je bolelo co nejmene. Vy vidite nekoho nejakeho "hasice" nekoho kdo rekne treba panu Buffettovi jeden den jsi nakoupil od Goldman Sachs za 5 milliard coz zacalo takto
    http://www.crikey.com.au/Business/20080924-Has-Warren-Buffetts-Goldman-Sachs-grab-saved-US-finance.html
    aby pak "cenne pairy" Goldmana okamzite vyletlu ze 100 na cca 113 a Buffett na tom okamzite vydelal
    783 millionu dollaru jako profit!!!
    http://business.timesonline.co.uk/tol/business/industry_sectors/banking_and_finance/article4821506.ece
    to nejsou poctive vydelane penize ty musite vratit!
    Nebot soucasne se ukazalo ze GoldmanSachs je jednim z financnich ustavu ktery nutne potrebuje injekci od statu kterou take pres sveho byvale top managera a pak za JWB ministra finaci Paulsona take dostal. Ze nekdo rekne Buffette zadnej profit to byl podvod, Paulsone ze 3 milliard co sis vyrobil je tretina falesnych ci neexistujicich penez a dalsim jmenum jako Robert Rubin, John Thain,i Madoff a dlouhy seznam podvodniku si muze doplnit ctenar sam jen z toho co bylo v tisku a to je jen spicka ledovce, ze takove uhaseni, posouzeni a rozsouseni,ktere penize jsou ty prave a ktere namnozene a ziskane z "derivatu" je nutno zlikvidovat, kdo toto uhasi a rozsoudi? Vy nekoho takoveho vidite? Musel byste jmenovat ty nejbohatsi tohoto sveta ?
    Kdo to rekne ? kdo bude "hasic" ci "soudce" ? Kdo bude mit, kdo muze mit takovou moc a pravomoc ?
    Obama ? cha cha cha ten bude jen pokracovat ve slibech jak zase bude Emerika silna a ze LID se bude mit dobre:-)
    Vy vite pane Kreutzfeld ktere privatni pomazane hlavy kteri Vasi soukmenovci predevsim vlastni a rozhoduji konkretne treba v tak mocne financni instituci jako je v USA FEDERAL RESERVE BANK , kdo tomu vladne, kdo to vlastni
    a nenechte se ctenari oklamat nazvem, neni to statni, neni to LIDu vlastni to ti nejbohatsi na svete! Takze Obama muze slibovat a v rukou bude mit jen ty penize ktere bude mit od danovych poplatniku. Ale take si muze od Vas pujcit a jeste vic se zadluzit..cha cha cha :-(
    A tak bychom mohli pokracovat dal na thema ze hasici, presneji soudci kteri by meli rozhodnout se zatim nedostavili!
    A ty svetle zitrky s pravdepodobnosti vetsi nez malou budou mit tu podobu, ze tem bohatym a nejbohatsim co si vyrobili falesne penize se nic moc nesebere a bude jen moc vychloubani kolem toho jaka dobra "regulacni" opatreni se zavadi aby se TO presne stejne nemohlo jiz opakovat.
    Jen v jedne poznamce pane Kreutzfeld jste upustil kus pravdy, kdyz jste napsal na vedlejsi server:
    Ale jak jste posledne napsal na Vrbu:
    Zase vedle jak ta jedle vazeny pane Aster!
    My zidozednari pouze umele snizujeme cenu akcii, ktera byla prilis vysoka. Ma to sve naklady, jiste, ale az ta cena akcii klesne dostatecne dolu, tak to zase snytujeme a pojede se dal.
    Priste prosim ty hasice pojmenujte presneji i to co jiz shorelo. Milliony lidi jiz prislo o sve celozivotni uspory a strechy na hlavou a jsou bezmozni. Ti nejbohatsi z bohatych a hlavne ti co zbohatli nepoctive ti se zurive brani a "hasice" nevidno :-(

    Jsem opet vedle?, tak tentokrat s pravdou ven a napiste kde jake "hasice" vidite.
    Kdyz jste to pojmenoval hristem, tak tam zadneho sudiho nevidim, zato vidim 7 milliard lidi teto planety, kteri budou muset vic pracovat a platit jeste vetsi dane:-(

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>