7. ledna 2009

Propaganda se musí umět

Zatímco Israel dál beztrestně bestiálně vraždí děti: "Dnes si útoky vyžádaly 16 obětí, z toho pět byly děti. Na jižní Izrael dopadlo 15 raket Hamasu, ale nikoho nezranily. Dvanáctidenní boje zaplatilo životy téměř 700 Palestinců, z nich 220 byly podle agentury AFP děti" [zdůrazněno mnou] a západní a demokratické státy se nezmohly ani na tak mírnou retorsi, jako je povolání svého velvyslance na konsultace do metropole, proisraelští propagandisté zdokonalují své umění.

Dan Drápal píše: "po pro Izrael nepříliš úspěšné válce s organizací Hizballáh" (vida: přiznání neúpěchu, Strana Boží pro jednou nejsou terroristé), "s výjimkou Libanonu, kde se dá hovořit o jakés takés formě demokracie, jež má ovšem z různých důvodů dosti daleko k evropským standardům" (vida, Israel už najednou není jediná demokracie na Středním východě), a překvapení největší: "Antisemitismus (přesněji antijudaismus; vždyť i Arabové jsou přece Semité)". Když totiž propagandista přestane popírat nos mezi očima, tak mu čtenáři snadněji uvěří lži: "Izrael si velice přeje mír s Palestinci", "části [israelského] území (např. Golanských výšin)", "arabští obyvatelé Izraele se těší mnohem větší právní ochraně, než by se těšili v naprosté většině arabských zemí" a další.

Stejně tak František Kostlán: "Záminkou k invazi byli dva vojáci (či tři - informace se různí), které zajala protistrana." (vida, najednou už nebyli uneseni), "Izrael nedosáhl ničeho" (vida, před tím byl výsledek aggresse vůči Libanonu presentován jako úspěch), "Izraelští vojáci za sebou (nejen) v libanonské společnosti zanechali hlubokou brázdu nepochopení či rovnou zášti, vypěstovali si další nepřátele z lidí, kteří mohli být Izraeli nápomocni" (neuvěřitelná sebereflexe), "Jen velmi těžko si lze představit, že by někdo za svůj zájem vyhlásil zabití své osoby a svých bližních leteckou pumou." (konečně pochopení pocitů protistrany). I zde čtenář pak snadněji uvěří lži: "Ten, kdo se dopouští v palestinsko-izraelském konfliktu zabíjení nevinných lidí v době míru jsou palestinští a další islamističtí teroristi." (A co Israel? Děti jsou snad vinné? Čím?) apod.

Naproti tomu dilettantismu propagandy Václava Vlka st. může uvěřit jedině Andy: "Ani mnoho našinců nezná příliš dobře Izrael, jedinou demokratickou zemi na Blízkém východě." (stará falešná písnička) + "Ale v Izraeli nejsou jen Židé a Palestinci, jsou tam také Arabové" + "Největším a hlavním městem je historické město Bersheva" (historické = založené v roce 1880) + "Gaza má přímou hranici s Egyptem? Ten však, až na pašování ruských raket dovnitř, nedodá Palestincům ani lžičku soli, ani hlt vody, ani kapku benzínu, ani nepřijme jediného raněného Palestince" (x "Dosud jich bylo do Egypta převezeno 120."), a to zdaleka není všechno.

Nicméně to vše nás nemusí zajímat. Cíle bylo totiž splněno: Kadima a Avoda 10. února 2009 vyhrají volby; Likud bude poražen.

10 komentářů:

  1. Pane Petersi, nechci vypadat jako necita, ale 700 obětí masivní ofenzivy, to opravdu není žádný Stalingrad. A co se týče dětí, já si vždycky marně lámu hlavu, proč by zasloužily větší ohledy a proč by jejich smrt měla být něčím mimořádným. Máme třeba hladomor a čtyřčlennou rodinu. Když rodiče snědí děti, mají šanci mít další děti. Pokud je nezabijí a nesnědí, zemřou nejdříve ty děti a pak dospělí, a je konec. Dnes jsem procházel kolem autobusového nádraží, a když jsem hodil očkem na to, co by jistě AP nebo Reuters nazvali nevinnými dětmi, představil jsem si v duchu dopad izraelského tankového granátu na místo, kde nevinné děti stály, a najednou mi vám, Gui, bylo ta nějak lehce, veselo, a chtělo se mi žít.

    OdpovědětVymazat
  2. Milý Filipe, je to samozřejmě záležitost optiky. Terroristé z Elánu způsobili Israeli za 10 let raketami Qassam 20 (slovy "dvacet") vražd. Je to jistě obludné, ale proč musí Israel vše oplácet 100x?

    Jinak také doufám, že na Adolfa Hitlera nedotáhnou.

    Sunt certi denique fines, které nelze překročit nikdy, má-li člověk zůstat člověkem. Jinak bude platit zrůdné heslo: "Když Bůh zemřel, tak je všechno dovoleno." Doporučuji Vaší ctěné pozornosti rozsudek ve věci R. v. Dudley and Stephens ([1884] 14 QBD 273 DC) z civilisovaných dob.

    OdpovědětVymazat
  3. Ony rakety Qassam jsou jen špička ledovce. Ptáte se, proč Izrael "oplácí všechno stokrát". Podle mne proto, že Izrael nehraje fotbal a chce nastolit klid. Protože ono to opravdu není taková legrace, žít s představou, že vám zítra spadne na hlavu raketa. Ale to jsou všechno řeči o ničem. Až nějaká radikálnější odnož Sdružení palestinských studentů v ČR vyhodí do luftu první autobus plný českých dětí a hasiči budou zbytky těch spratků sbírat v okruhu půl kilometru, zaujme mnohý dosavadní pacifista a kritik Izraele realističtější postoj k situaci na světě.

    OdpovědětVymazat
  4. Až nějaká radikálnější odnož Sdružení palestinských studentů v ČR vyhodí do luftu první autobus plný českých dětí a hasiči budou zbytky těch spratků sbírat v okruhu půl kilometru, bude to jejich pomsta za tu nemravnou podporu současného israelského chování v Gaze, kterou mu vyjadřuje česká vláda, zvolená ve svobodných volbách. Tomu byste měl rozumět: palestinské děti si to taky odsírají za Hamás, který byl zvolen ve svobodných volbách. V čem se IDF liší od takových radikálních palestinských studentů? Jen tím, že je to oficiální nástroj státu! A když ten stát nazvu terroristickým, nazvete Vy mě antisemitou! To už, kurva, není ani špatný vtip!

    OdpovědětVymazat
  5. Opravdu velkolepé. Takže teroristický útok na skupinu českých dětí bude spravedlivým aktem odplaty za izraelskou protiteroristickou ofenzivu v pásmu Gazy? No výborně, Vodníku. Pěkně se vybarvujete...

    OdpovědětVymazat
  6. Kdo tu mluví o spravedlnosti? Já snad? To Vy ospravedlňujete stejné chování Israelců (=pomstu) vůči Palestincům!

    OdpovědětVymazat
  7. A co se týče dětí, já si vždycky marně lámu hlavu, proč by zasloužily větší ohledy a proč by jejich smrt měla být něčím mimořádným.Děti si zaslouží zvláštní ohledy ze zcela zřejmých důvodů, které jsou jasné každému normálnímu člověku. Pokud to nedokážete pochopit, navštivte raději psychiatra a svěřte se mu.

    OdpovědětVymazat
  8. Preference dětí je kulturně podmíněná. V jiných kulturách, např. mezi Romy, platí, že když hoří dům, nejprve zachraňují prarodiče, až potom děti.

    OdpovědětVymazat
  9. Tak ono je to logicky závislý na životních podmínkách, protože nakonec v jednodušších civilizacích a drsnějších podmínkách platí, že když se zachráněj dospělí, tak si nový děti můžou "udělat", zatimco když by přežily samotný děti, tak nejspíš zahynou brzo hlady. Čili kult dětí je zjevně až výdobytkem současný romantický a post-osvícenský civilizace dostatku.

    OdpovědětVymazat
  10. Preference dětí je kulturně podmíněná.Vztah ke kanibalismu také. Takže co jste chtěl říct svojí poznámkou?

    Navíc tady se bavíme o zločinech na malých dětech. A ty jsou ze všech nejhorší.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>