7. ledna 2009

Národní umělec Олег Михайлович Газманов

via Malý čtenář: "Ruský (ex)sovětský Landa (říznutý Statisem Prusalisem). Nebojte se kliknout, úžasný animovaný klip. Via kamojedov (vč. upozornění, že to s hvězdou na konci je carský dvojhlavý orel; proč bojuje s Mathiasem Rustem, není jasné)."

Jiný názor: "One of Russia’s most tried-and-true pop stars is Oleg Gazmanov (pictured, left), who one might say is roughly the Russian version of Bon Jovi (sure Oleg doesn’t have that kind of talent, but talent has never stopped anyone from becoming a rock star in Russia — or “president” for that matter)."

Malý čtenář se hluboce mýlí. Oleg Gazmanov nemá s Landou nic společného. Tento эстрадный певец byť je rovněž nacionalista, je regimní národní umělec, zatímco Landa je u establishmentu v nemilosti, i když ho poslouchá i premiér Topolánek. Rovněž se Statisem Prusalisem nemá nic společného. Byť Газманов používá kommunistické symboly, neodkazuje tím na ideologii, nýbrž na sovětské imperium.

Bardovi nepřátelé jsou totiž zřejmí: plutokraté okrádající vlast (zatím bez visuálního antisemitismu) a cizinci (Západ, Čína, Japonsko). Zápas ruského imperiálního orla s Mathiasem Rustem má snadno pochopitelný význam: Západní hochštapleři nás už nebudou ponižovat jako za Gorbačova.

Budoucnost je jasná: Lenin a Stalin budou plně rehabilitováni jako velcí Rusové, byť jejich ideologie zůstane odmítnuta. Koneckonců, to mýthisaci nikdy nevadilo. Kdo z nás zná skutečné názory Jana Husa?

Další čtení: International Herald Tribune: ""Every country has made mistakes," he said. "Every country has good and bad things."" Včetně CCCP. Fuj. Od kdy má Říše zla positiva?

12 komentářů:

  1. No jo, svět vás opouští a včerejší propaganda, ze které jste si udělali náboženství, už nikoho nezajímá.

    Pochopitelně že komunismus nebyl "říše zla", on to nebyl ani komunismus, řekněme že to byl způsob opožděnců v peletonu industrializace jak se přece jen dostat zpět do moderního světa. Ruští poměščici nebo čínští mandaríni neměli šanci.

    A ti mandaríni jsou pro nás zvláště zajímaví, ukazuje to, k jakému úpadku také může vést meritokracie, když se vymkne z ohlávky zdravého rozumu.

    OdpovědětVymazat
  2. Předešel jste mne, chystal jsem se o tom odpoledne psát, ale musel jsem, bohužel, odejít na nějaké jednání do města (nebylo to s MM, samozřejmě :-) ).

    Umělecká úroveň jeho zpěvu je opravdu šílená, není divu, že si musel najít niche ve velkoruském nacionalisticmu. Také stojí za pozornost jeho píseň Господа офицеры, kterou nazpíval Иосиф Кобзон (čtenářům mého blogu známý ze seriálu 17MB) lépe než Газманов.

    OdpovědětVymazat
  3. TP: nebylo to s MM, samozřejmě :-)
    To je škoda! Myslel jsm, že zajdete na kávu do Valdeku a že nám poreferuješ o tom, jak jste si vyměnili názory a zhodnotili vzájemně svá intelektuální stanoviska.

    Jinak karrieru toho zpěváka lze jen s nepatrnou nadsázkou označit za kriminální.

    OdpovědětVymazat
  4. Ta píseň je hrozná, ale Kobzon umí na rozdíl od Gazmanova aspoň zpívat.

    OdpovědětVymazat
  5. Myslel jsm, že zajdete na kávu do Valdeku

    Z toho už je dávno banka, člověče!

    OdpovědětVymazat
  6. No bóže! To tam jiná kavárna není??

    OdpovědětVymazat
  7. Tohle je taky výborné: akusticky je to parafrase na Born in the U.S.A..

    OdpovědětVymazat
  8. No bóže! To tam jiná kavárna není??

    Kravín už dávno nefunguje, ten by byl s ohledem na to, co tento Petersův přítel produkuje, stylový. Problém je v tom, že já se s tím člověkem nemám vůbec v úmyslu setkat: pokud bude výhružky stupňovat, předám věc policii, tím to pro mě bude vyřízené. A i věcně, vyžaduje omluvu za něco, co jsem nikdy nenapsal (potíž není v tom, že to "nemůžou najít").

    OdpovědětVymazat
  9. Ad Guzmanov: to je vskutku otresne, co tento sovetsky umelec legalne produkuje! Nejde jen o to, ze se to rovna tomu, jako kdyby v NSR pop-stars verejne opevovaly Treti risi. Jde o to, ze se jedna o ciste zapadni, kapitalisticky hudebni produkt. Stejne jako ten naborovy klip do ruske armady: tam byl jen text a zbytky melodie ruske, jinak to byl americky hudebni styl, produkce i choreografie.

    OdpovědětVymazat
  10. Já jsem získal dojem, že i putinovský režim je pro Gazmanova příliš měkký - ale asi to byl omyl.

    Ale stejně, Landa u establishmentu v nemilosti? Když mu do Orda vstupují politici i policejní funkcionáři a establishmentový pop-kněz mu celebruje při ritu vysílaném televizí? U kulturního establishmentu (s jistými vazbami na Respekt generation), to leda.

    OdpovědětVymazat
  11. Já jsem získal dojem, že i putinovský režim je pro Gazmanova příliš měkký - ale asi to byl omyl.

    Jeho vztah k Putino-Medveděvovi je vzorně konformní: viz zmínka o tom, že president je příliš vysoko, takže se mohou dít v klipu popisované nepravosti.

    OdpovědětVymazat
  12. Nojo, viz a ne slyš: text už jsem si nevyhledával (obraz vystačil za tisíc; řečeno s Leninem, pohyblivé obrázky jako nejvyspělejší umění + internetizace = autorskoprávní komunismus) a má krátká a předčasně ukončená studia ruštiny stačila tak k tomu, abych za polovinou rozluštil refrén.

    Koukám (např. na nějakém protiv.ru, ale i na lepší kopii na YouTube), že to zní "Высоко же президент — наш отец"; to "příliš" je tam jen implicitní, ale oddanost nepopiratelná.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>