23. ledna 2009

Jak psát o Blízkém východě

Krutě pravdivá satira přeložená do slovenštiny.

69 komentářů:

  1. Přemýšlím, zda se to nezdá jen mně, ale můj dojem je, že Lucerna za poslední měsíce přešla na ideologické posice shodné s Britskými listy. Chybějí tu už jen překlady z Guardianu.

    OdpovědětVymazat
  2. Možná, že u vás jsou zprávy v médiích více vyrovnané. U nás to bohužel většinou funguje tak, jak je popsáno v satiře. To není ideologie, ale skutečnost.

    Já si ale cynicky myslím, že p. Peters o těchto věcech píše hlavně proto, aby sem přilákal duo M&MM... ; )

    OdpovědětVymazat
  3. ideologické posice shodné s Britskými listy

    že by k lidskosti a zdravém rozumu, pryč od boje civilizací zpět do civilizace?

    OdpovědětVymazat
  4. Jsem sice stoupenec Západu, ale lidskost a boj s diskriminací má přednost. Tím je totiž Západ definován. Proto jsem odpůrce dřívější rasistické JAR, zásahu Israele v Libanonu, zásahu Gruzie v Osetii a zásahu Israele v Gaze. Toto všechno měl Západ odsoudit stejně jako odsoudil JAR.

    OdpovědětVymazat
  5. To je vše otázka postoje, který vám nikdo nebere. Jiná věc je schopnost rozeznat propagandu, jež se mi zdá být poslední dobou povážlivě snížená až vymizelá.

    OdpovědětVymazat
  6. že by k lidskosti a zdravém rozumu, pryč od boje civilizací zpět do civilizace?

    Ano, ovečky zpět do houfu, za moudrého a laskavého dohledu vlka.

    OdpovědětVymazat
  7. Poznámky ohledně "postoje, který vám nikdo nebere" a "schopnosti rozeznat propagandu" chápu tak, že panu Pecinovi ve skutečnosti na Petersovi vadí jeho nedostatek sebecenzury.
    Noticka o Guardianu zase svědčí o Pecinově názorové nejistotě a nekonzistenci v dnešním chaotickém světě. Já bych přivítal nejen překlady z Guardianu, ale i z The Independent a na druhou stranu Daily Telegraph nebo Financial Times.

    OdpovědětVymazat
  8. Vůbec ne nedostatek sebecensury, ale absence analytických schopností a kritického myšlení, resp. jejich selektivní neaplikace.

    Překlady z Guardianu jsem nemínil překlady z Guardianu obecně, ale specifickou a nevyváženou redakční praxi shora jmenovaného periodika.

    OdpovědětVymazat
  9. Je nutné být vyvážený, tzn. přiblížit se průměru tiskovin na stánku. A proto je nutné šílet, ingorovat realitu, vymýšlet si tažení Čingischána na západ a nenávidět většinu světa.

    OdpovědětVymazat
  10. Re: Pecina

    "Překlady z Guardianu jsem nemínil překlady z Guardianu obecně, ale specifickou a nevyváženou redakční praxi shora jmenovaného periodika."

    I kdybychom připustili, že tomu tak je, vy si myslíte, že periodika s opačným znaménkem se nedopouštějí stejného nešvaru? Neznám jediná (americká) média, která by sama o sobě poskytovala vyvážené zpravodajství. Vy ano?

    Nedostatek analytických schopností může být zrovna tak na vaší straně, vzpomeňte na ZHN a Irák a samozřejmě hlavně dnešní nekonečné omlouvání Israele je toho skvělým příkladem...

    OdpovědětVymazat
  11. Žádné medium není absolutně objektivní a člověk by proto neměl nikdy resignovat na vlastní kritické myšlení.

    U GP mám dojem, že tak v případě israelsko-palestinského konfliktu učinil a stal se dobrovolným nástrojem, resp. obětí palestinské propagandy.

    OdpovědětVymazat
  12. Ad TP: jsem rád, že jsi použil formulaci "mám dojem" - je to, doufejme, důkaz, že si nepleteš pojmy a dojmy...;-)

    OdpovědětVymazat
  13. stal se dobrovolným nástrojem, resp. obětí palestinské propagandy.
    Je to možné. Já však na israelské straně nevidím vůbec žádnou dobrou vůli.

    OdpovědětVymazat
  14. Já však na israelské straně nevidím vůbec žádnou dobrou vůli.

    Ani já. Dobrá vůle se ovšem Israeli za posledních 60 let neosvědčila, naopak tvrdost funguje.

    OdpovědětVymazat
  15. Oni ji nezkusili nikdy.

    Ano, funguje, ale jak? Dnes už si nedokážeme představit, jak byli Němci po WW II nenáviděni. Přesto přišel Schuman a usmířil se s nimi.

    OdpovědětVymazat
  16. A proto je nutné šílet, ingorovat realitu, vymýšlet si tažení Čingischána na západ a nenávidět většinu světa.

    Řekl bych, milý Jene, že jste typická klecová slepice, která si do smrti nezvykne na výběh a šťastna je schopna být jenom v kleci. Problém je, že ostatní slepice z vašeho chovu klec odmítají, takže jediným řešením by bylo cosi na způsob komunistické reservace: vyčlenit část území, třeba bývalé vojenské pásmo Ralsko, a zřídit tam Českou autonomní socialistickou republiku, kde by komunisté mohli svým věrným předvést, jak správně hospodařit a skutečně důstojně žít, bez strachu z nezaměstnanosti nebo hmotné nouze.

    OdpovědětVymazat
  17. Ano, funguje, ale jak?

    Situace, že vám někdo ostřeluje část území svými raketami, jakkoli technicky nedokolané mohou být, není pro příslušníky západního civilisačního okruhu akceptovatelná, takže dokud tento stav potrvá, bude israelský stát hledat řešení. Že se nám nemusí líbit technické provedení, je jedna věc, že můžeme mít výhrady k tomu, že dochází k civilním obětem, je rovněž fakt, ale nemůžeme Israeli upírat právo něco s existujícím problémem dělat, a zatím nevím o jiném návrhu, který by téhož cíle efektivně dosáhl.

    OdpovědětVymazat
  18. Myslím, že kommunistům nic nebrání, aby v ČR zřizovali kibucy po vzoru israelských radikálních socialistů.

    OdpovědětVymazat
  19. Ano, řešení je nutné. Je však zcela zřejmé, že celá "válka proti terroru" byl jeden krvavý omyl. Terror nezmizí, dokud budou trvat příčiny, které ho vyvolaly.

    Řešení je jasné. Jednostátní dvounárodní Israel-Palestina, s rovnými právy všech, bez ohledu na ethnický původ, s právem uprchlíků na návrat.

    Dvoustátní řešení nic nepřinese, protože veškeré úsilí Palestiny se bude soustřeďovat na revanche. Navíc Palestina nemá mít plnou svrchovanost, nýbrž být jakýmsi bantustanem.

    OdpovědětVymazat
  20. Myslím, že kommunistům nic nebrání, aby v ČR zřizovali kibucy po vzoru israelských radikálních socialistů.

    - uvidíme, třeba na to ještě dojde, krize teprve začíná a sedět na zadku a nepracovat je k ničemu

    OdpovědětVymazat
  21. a s vašimi názory na řešení izraelsko - palestinského konfliktu souhlasím, nejsem však optimistický - mé očekávání je spíše pokračování stálých masakrů, přičemž Izrael bude stále vyhrávat, ovšem vyhrávat také musí z povahy věci - no a jednou potom přijde situace, kdy nevyhraje.

    OdpovědětVymazat
  22. Kibucové řešení by nebylo to pravé (o tom svědčí i jejich reálná neexistence), já si naopak představuji ostře střežené hranice (zevnitř) a střelbu na ty, kdo by se pokusili o emigraci zpět do "v neustálých krisích se zmítajícího a zahnívajícího kapitalismu".

    OdpovědětVymazat
  23. Terror nezmizí, dokud budou trvat příčiny, které ho vyvolaly.

    To by musel Israel zaniknout.

    OdpovědětVymazat
  24. Nemusel. Stačilo by jej transformovat z ethnického na občanský stát, což je pravidlo, které v Evropě platí minimálně od roku 1945 a naposledy bylo implementováno v JAR. Taky někteří čekali genocidu bělochů, ale nedošlo k ní.

    OdpovědětVymazat
  25. Zásadní rozdíl je v tom, že v JAR usilovali černoši o emancipaci, nikoli o zahnání Afrikánců do moře.

    Je značně naivní představovat si, že zrovnoprávnění Palestinců se Židy bude stačit. Napak, Arabové (nejen v Israeli, samozřejmě) by to chápali jako částečné vítězství a pobidku k uplatnění dalších požadavků.

    OdpovědětVymazat
  26. A k té "svobodě" v kapitalismu všem doporučuji, aby se zajímali o historii projektu Gladio - je to nesmírně důležitý faktor, bez kterého nejsou pochopitelné rozsáhlé úseky novodobých dějin, od vyhnání struktur NATO z Francie přes vojenské puče v Řecku a Turecku, a napovídá to i jak asi vypadaly i jiné, dosud nevyjasněné věci, např. 9/11 či historie našich slavných studentů Palacha a Šmída.

    OdpovědětVymazat
  27. střelbu na ty, kdo by se pokusili o emigraci zpět do "v neustálých krisích se zmítajícího a zahnívajícího kapitalismu".

    Považujete se za fašistu?

    OdpovědětVymazat
  28. Jste protipalestinsky zaujatý a příliš důvěřujete israelské propagandě. Nechápu, proč by se pouze Arabové neměli dokázat smířit se svými nepřáteli, když to historicky byli oni, kdo Židům na svém území poskytovali práva, o kterých se Židům v Evropě ani nesnilo.

    Jene, příliš důvěřujete spikleneckým theoriím. RAF je také výsledek Gladia?

    OdpovědětVymazat
  29. RAF je také výsledek Gladia?

    pravděpodobně z části - to ovšem platí o italských Rudých brigádách také - i v nich byli lidé, kteří se považovali za komunisty a nevěděli, že se s nimi manipuluje.

    OdpovědětVymazat
  30. a o tom, že s Rudými brigádami manipulovaly západní služby dnes pochyb není

    OdpovědětVymazat
  31. Nechápu, proč by se pouze Arabové neměli dokázat smířit se svými nepřáteli, když to historicky byli oni, kdo Židům na svém území poskytovali práva, o kterých se Židům v Evropě ani nesnilo.

    Ovšem nejméně od r. 1921 byli ostře proti myšlence, že by Židům mohla patřit část arabského území.

    OdpovědětVymazat
  32. Jste protipalestinsky zaujatý a příliš důvěřujete israelské propagandě.

    Protipalestinsky zaujatý jsem, těžko právě u mě budete hledat sympathie pro terorismus.

    OdpovědětVymazat
  33. a o tom, že s Rudými brigádami manipulovaly západní služby dnes pochyb není

    Ano. A je velkým selháním KGB, že přes její upřímné úsilí tito (a jim podobní) ničemové, řízení západními ideodiversními centrálami, některé akce dovedli do úspěšného konce, kupř. atentát na letadlo nad Lockerbie nebo útok na israelské sportovce na olmypiádě v Mnichově.

    OdpovědětVymazat
  34. Ano. A je velkým selháním KGB, že přes její upřímné úsilí tito (a jim podobní) ničemové, řízení západními ideodiversními centrálami, některé akce dovedli do úspěšného konce, kupř. atentát na letadlo nad Lockerbie nebo útok na israelské sportovce na olmypiádě v Mnichově.

    - zpochybňování operace Gladio a jejích obdob v ostatních státech svědčí o určité ignoranci. Přečtěte si něco od dr. Daniela Gansera.

    OdpovědětVymazat
  35. pro začátek si můžete poslechnout toto:
    http://cz.youtube.com/watch?v=6Kt0EYvo-z0&feature=PlayList&p=A89B245382618854&playnext=1&index=2

    OdpovědětVymazat
  36. Já se však o Brigate Rosse nebavil, nýbrž o RAF.

    OdpovědětVymazat
  37. Já se však o Brigate Rosse nebavil, nýbrž o RAF.

    Když to je těžké, dost se toho ví o italské větvi stay behind, tam to tak bylo, dost se toho ví o turecké větvi, o německé se toho ví méně a tak je zapojení této organizace do levicového teroru stále ještě na úrovni spekulací.

    Je to dáno skutečností, že vládnoucí kruhy v Německu mají personální kontinuitu s dobou studené války, na rozdíl od Itálie a Turecka.

    Druhá věc je, že v Itálii byla levice silnější, takže bylo více důvodů pro strategii napětí.

    OdpovědětVymazat
  38. Ano, neviděli důvod, proč by kolonistům měla patřit jejich půda.

    Židovský terrorism v 30. a 40. letech, kterému se dnes stavějí pomníky, byl jeden z hlavních důvodů vzniku Israele. Židé si ho terrorismem vymohli, protože UK za této situace, kdy Židé vraždili její zajaté vojáky, odmítla dále Palestinu spravovat. Židovský terrorism existoval ještě v roce 1952, nicméně skončil, protože když máte vlastní stát, individuální terrorism nepotřebujete.

    OdpovědětVymazat
  39. Ad TP a GP: v zásadě souhlasím s Petersem, nesdílím pouze jeho optimismus ohledně jednoho státu. Tuto šanci (která by snad byla bývala opravdu řešením) obě strany patrně prosraly. Budoucnost vidím jako Jan: Israel půjde od vítězství k vítězství, jako Libanon a Gaza, ale toto vítězství bude čím dál tím víc připomínat to Pyrrhovo... Pokud se má stát Israel udržet toliko za cenu nukleárního holokaustu desítek či stovek millionů muslimů, pak nemohu s jeho existencí při nejlepší vůli souhlasit.

    OdpovědětVymazat
  40. Ad Jan:

    To přece není nic nového, co ten basilejský historik říká, takových theorií existuje spousta. Nikdo nepopírá Gladio, pouze bych tyto operace nepřeceňoval. Nebo snad chcete tvrdit, že západní vlády nechaly zřídit sovětský Gulag, aby své obyvatelstvo mohli čím odstrašovat před sociální revolucí?

    Osobně vycházím z toho, že nikdo se dnes nechce dopadnout jako Oliver North: k tomu, aby se dnes dala větší akce typu Kristallnacht zorganisovat, by bylo potřeba dostatečné politické krytí, které by přetrvalo desítky let, a to už nikdo nikomu nezajistí.

    OdpovědětVymazat
  41. http://video.google.com/videoplay?docid=-4009872364012617100&ei=F4R8Se28Oqb8iAL_keyQCA&q=daniele+ganser&dur=3

    Tady mám od něho něco, co se více soustředí na Gladio

    OdpovědětVymazat
  42. k tomu, aby se dnes dala větší akce typu Kristallnacht zorganisovat, by bylo potřeba dostatečné politické krytí, které by přetrvalo desítky let, a to už nikdo nikomu nezajistí.
    Ale ano. Vražda Kennedyho nebo 9/11 jsou toho dostatečným důkazem.

    OdpovědětVymazat
  43. Je nutné přísně rozlišovat mezi věcmi, které jsou prokázané (existence stay behind ve všech státech Evropy, teroristické útoky v Itálii a v Belgii, existence strategie napětí, zapojení stay behind do Rudých brigád) a teorie či spekulace, tzn. to, co je možné a ne prokázané, jako je např. zapojení stay behind do RAF.

    Dařilo se půl století víceméně utajovat existenci masivních struktur, kterými chtěly západní špičky působit proti tankům východního bloku, což asi uznáte že nebyla právě lehká váha.

    Současný stav informací odpovídá tomu, že je tato struktura již historií a že již není centrálně chráněna, veškerý zbývající cover up chrání zadek generaci politiků, kteří působili ještě za studené války. Z toho také vidíte, že na rozdíl od vás nikdo z těchto lidiček neočekává ruské tanky.

    OdpovědětVymazat
  44. no, jo, Pecina a jeho :
    "těžko právě u mě budete hledat sympathie pro terorismus".....haha je to tentýž Pecina, který po 11.9. podpořil teroristy?..ono se to zas tak těžko nehledá:)))

    také je to Pecina co přece nepodléhá žádné propagandě ..ale je to zároveň i Pecina, který je i se svou adresou "Slezská 25" , podepsán pod peticí Ne základnám....

    věci holt nejsou, jak se zdají býti

    OdpovědětVymazat
  45. Jak to bylo s "podporou terorismu" a co jsem podpořil, je obecně známo, pro informaci pouze doplním, že petici Ne základnám jsem nikdy nepodepsal, protože s ní nesouhlasím; zřejmě nějaký vtipný troll, možná některý z vašich kámošů ze Sprchy nebo z nebožky ZMPfree.

    Když pošlete link, požádám o odstranění svého jména.

    OdpovědětVymazat
  46. Reálně to vidím tak, že jste si informaci týkající se petice prostě vymyslel. Resocialisace zatím ani nezapočala.

    OdpovědětVymazat
  47. no tak to byl jiný Pecina, no, neboť Vy přece nebydlíte v č 25 ale v č 56 , že jo....

    hlavně už v tom mám jasno

    OdpovědětVymazat
  48. Ukažte mi, kde je mé jméno napsáno, nebo nechte hloupého žvanění.

    OdpovědětVymazat
  49. A nebo ještě lépe, p. Petersi vydejte nám opět zbrojní pasy...

    OdpovědětVymazat
  50. Tomáši, fakt je ten, že MM mi o tom vašem podpisu na té petici říkal již před delší dobou, takže to jistě nebyl vykonstruovaný žvást ad hoc, jak myslíte. Taky je ale pravda, že to moc neštimuje s vašimi názory (tak se nedivte, že se vztekloum MM "podivil" svým typickým způsobem). Včera jsem se oba poctivě snažili ten link najít, ale bohužel bez úspěchu. Není potřeba hned každého obviňovat ze lží a špatných úmyslů.

    OdpovědětVymazat
  51. Mějme tedy za to, že MM vzal své nedoložené tvrzení zpět, čímž lze záležitost smírně uzavřít.

    OdpovědětVymazat
  52. U nás je zvykem mít na držení zbraně alespoň základní psychologické vyšetření.

    Spíš než o zbrojní pas by tu šlo o lovecký lístek. Na ten postačí vyšetření zraku, aby bylo jisto, že myslivec rozezná divočáka od, řekněme, míchačky na beton.

    OdpovědětVymazat
  53. ad lovecký lístek .... fajn, že jste se přiznal

    OdpovědětVymazat
  54. Dva nižší důstojníci Mossadu. Oni se ztrapňují úmyslně, aby zamaskovali svou ďábelskou rafinovanost.

    OdpovědětVymazat
  55. Off topic. Můžu se pane Juchelko zeptat, proč jste mě zablokoval na Vrbě? Za výraz "negerská loutka"? Nevěděl jsem, že jste tak nakažen politicko korektní hysterií.

    OdpovědětVymazat
  56. Třeba mu jenom vadilo, že jste kokot, neználku.

    OdpovědětVymazat
  57. Re: Neználek

    1) Nebyl jsem si jist, zda jste to byl vy (chápu. že máte svůj styl, ale nějak vám se vždy podaří zvednout laťku). Nemonitoruji Vrbu nějak detailně. Pokud to vypadá jako nadávka a navíc od anonyma, tak to spíš vymažu, než ne.

    2) Těžko ode mne můžete očekávat, ze budu reagovat na poznámky o negrech jinak, když žiji v USA. Není to ale otázka politické korektnosti, ale základní slušnosti. Já jsem k Obamovi také skeptický, ale nikdy by mě nenapadlo tahat do toho rasu, apd.

    BTW, vždycky jsem si myslel, že jste jiného kalibru než ulhaný rasista Ulč na Psu...

    Jdu vás ale odblokovat... Sorry.

    OdpovědětVymazat
  58. Pokud jste předpokládal, že to napsal nějaký udavačský hajzlík ze sprcha.com, tak je všechno v pořádku. Osobní důvody by v takovém případě byly zcela dostačující.

    Na druhou stranu, když někdo dělá krytí válečným zločincům, tak si nemá co stěžovat kvůli pár nadávkám. Možná až nechá někde vybombardovat nějaké ubožáky jenom proto, aby se mu zvýšila popularita, stane se z něj hnusný negr i pro Vás.

    Celkově bych tyto ohledy ke zločincům z vysoké politiky považoval za určitý druh intelektuální podlézavosti.

    OdpovědětVymazat
  59. Re: Neználek

    "Možná až nechá někde vybombardovat nějaké ubožáky jenom proto, aby se mu zvýšila popularita, stane se z něj hnusný negr i pro Vás."

    Ne, nestane. Nikdy jsem takové sklony neměl. Navíc, když zvážíme, jaká byla alternativa (McCain/Palin), tak si prostě nemůžu nějak zásadně stěžovat.

    Ujišťuji vás ale, že pokud pod AIPAC vedením napadne Obama třeba Irán, nebudu si brát servítky. To, jakou má Obama barvu je mi srdečně jedno...

    OdpovědětVymazat
  60. Takže link se našel: http://www.prozakladnu.cz/podpisy.php?vypsatVsechno=1

    Tento podpis odvolávat nebudu a smírné řešení beru zpět: MM se opět zachoval jako troll.

    OdpovědětVymazat
  61. Spíš mu špatně sloužila paměť.

    OdpovědětVymazat
  62. Re: Guy Peters

    To mi připomnělo - kdybyste mi do budoucna na chvíli půjčil aspoň plácačku na mouchy, tak si myslím, že bych nepotřeboval ani lovecký lístek...

    OdpovědětVymazat
  63. Míněno na trolly. Troll přiletí, usedne, promne křídla, a než se stačí rozhlédnout, je z něj směs keratinu a aminokyselin.

    OdpovědětVymazat
  64. Myslím, že tolerance se na LW v zásadě osvědčila.

    OdpovědětVymazat
  65. Myslím, že tolerance se na LW v zásadě osvědčila.

    Ano, Michaela by už mohla dostat ocenění Vzorný troll II. stupně, ale MM mě s tou peticí s prominutím pěkně nasral.

    OdpovědětVymazat
  66. To chápu, ale zato Vás může hřát vědomí, že jste ho porazil na celé čáře. Je K. O.

    OdpovědětVymazat
  67. Myslím, že tolerance se na LW v zásadě osvědčila.
    Chápu to tak, že pro Vás, vlastníka bloggu, jsou diskusse s občasnou trochou žumpoidního zápachu, jež tu šíří Vámi protěžovaní trollové, výrazem osvědčení. Budiž. Já mám na to docela jiný názor.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>