6. října 2008

Tak tedy nevím

Spotřebitelské soutěže tradičně nebývají přehlídkou slušnosti a korektnosti, nejde v nich ostatně o to, zákazníky odměnit, ale dostat se k jejich penězům. Co ovšem vymyslely České radiokomunikace (ČRa), bere svou neomaleností a nestoudností dech: vyfotografujete-li výměnu anten na jednom ze dvou vysílačů ČRa, můžete se zúčastnit soutěže o ceny, jimiž jsou dva set-top boxy v ceně nějakých 600 korun, a to výměnou za to, že dovolíte organisátorovi soutěže, aby soutěžní snímky – i ty, které nevyhrají – použil pro vlastní potřebu. Cena licence za kvalitní snímek z takové akce činí několik tisíc korun, díky vypečené "soutěži" získají ČRa právo k užití desítek takových snímků, a to za sumární cenu méně než tisíc korun (set-top boxy jistě nenakoupily za maloobchodní ceny).

4 komentáře:

  1. Jenže kolik jsou transakční náklady? I kdybych pořídil podstatně exkluzivnější fotku, netušil bych, kde a jak ji prodat, ani kolik je opravdová tržní cena.

    A samozřejmě "desítek takových snímků" NEZNAMENÁ "kvalitní".

    OdpovědětVymazat
  2. Přesto je to jednání nemorální: stejně dobře by mohli čtenáře vyzvat, aby, mají-li doma předměty ze žlutého kovu s drahokamy, tyto zaslali do soutěže, v níž budou dva nejlepší předměty oceněny. S výhradou, že předměty, vítězné i nevítězné, si ČRa ponechají pro svou potřebu.

    OdpovědětVymazat
  3. Myslím, že jsem někde četl, že problém s přirovnáními (metaforami?), - a že tohle je brilantní! - je, že zplošťují nepohodlné aspekty, nebo že ignorují, že svět není černobílý a většina rozdílů je of degree.

    Ostatně, vyplývá z podmínek opravdu, že o práva pro potřebu třetích osob fotografové přijdou?

    OdpovědětVymazat
  4. Ostatně, vyplývá z podmínek opravdu, že o práva pro potřebu třetích osob fotografové přijdou?

    O právo na uvádění autorství podle českého AutZ přijít nemohou, o licenční poplatky ano: sami se jich dobrovolně vzdali. No, dobře jim tak–

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>