25. října 2008

Polemika s Kapitánem

Dlouho jsem váhal, zda mám reagovat na obsáhlý Kapitánův příspěvek. Je to proto, že Lucerna wikipedie není diskussní server. Není to ani Okoun, ani Vrba. Cílem LW je to, co bylo původně cílem všech blogů, tj. web log. Chtěl bych, aby na LW byly odkazy na něčím zajímavé texty, videa apod., např. jako je post Vodníka 007 nebo AHL71, a vlastní původní texty, jaké napsal Tomáš Pecina nebo Vodník.

Polemika s Kapitánem k takovým textům nepatří. Nikde totiž nevidím její přínos. Oba známe své postoje dlouho a do podrobností. Nicméně, aby nezůstal Kapitánův text nezdvořile ignorován, znovu shrnu své postoje. V polemice bych však již pokračovat nechtěl.

Ženy činnosti bezpečnější, méně fyzicky namáhavé, obsahují starost o děti.
To jednoduše neplatí. Oč je vládnutí fysicky namáhavější než uklízení domácnosti? Muži snad nejsou učiteli nebo vychovateli? Pohlavní dělba práce je evolučně překonaný nesmysl.

Jednoduše, vychovává dítě a má jiné priority.
Některá ano, některá ne. Genderové předsudky dávají všechny muže do jednoho a všechny ženy do jiného pytle, ačkoliv existuje mnoho žen, které by chtěly dělat "mužské" práce a mnoho mužů, kteří by chtěli dělat "ženské" práce. Takové ženy se setkávají s obavami a odporem patriarchální společnosti a takoví muži s výsměchem a pohrdáním. Přitom je mnoho mužů, kteří pracují jako au pair.

Chlap je mezitím na "lovu" a musí přinést "kořist".
Proč se máme pořád řídit pravěkými schematy? Lovit jsme přestali před 10 000 lety v neolithické revoluci. Už byste si toho za ta léta mohl laskavě všimnout.

Je pak lépe připraven i na boj uvnitř smečky.
To souvisí s Vaším klanovým / kmenovým pojetím společnosti. To odmítám.

Může to být i jinak, nikdo je nenutí:)
To je právě Váš omyl. Jako by společenský tlak nic neznamenal.

Měli by mít společné jméno z čistě praktických důvodů a je logické, že by to mělo být jméno jednoho z nich.
Souhlasím.

Důvod proč je voleno mužské jméno, je podle mne logický.
To mi trochu připomíná Rousseauovu theorii o vzniku vlastnictví. Taky logická a taky nemá s realitou nic společného.

To si děláte srandu?
Nikoliv. To je právě nejvýstižnější popsání rozdílu mezi námi dvěma a příčina toho, proč mezi námi nikdy nemůže být shody.

Civilizace je jen přerostlá hierarchická struktura přirozené zvířecí tlupy.
Nicméně řečeno s Hegelem, změněné kvality. Jde tedy o něco úplně jiného.

Je až s podivem, že obrovské rozdíly v technickém pokroku způsobují tak malé rozdíly ve společenské organizaci.
Pokud neshledáváte rozdílu mezi starověkým Egyptem a dnešními Spojenými státy, tak je mi líto. Pokud pominete všechny detaily, tak máte pravdu. Ale právě těmito "detaily" se zabývají společenské vědy. A jsou to tyto "detaily", které make the difference (činí rozdíl). Žít v SSSR by se Vám nelíbilo, na život v USA byste si zvykl snadno. Zkuste přemýšlet o tom, proč.

I to nejpitomější zvíře si líže rány
Ano, ale tím se neléčí, jen si tiší bolest. Ačkoliv palliativa rovněž patří do medicíny, ve skutečnosti neléčí, protože nejsou kausální, nýbrž pouze symptomatická.

zrušení předsudku nemusí být výhodné
Výhodné je vždy. Poznání osvobozuje.

užitečnost a pravdivost tvrzení jsou dvě různé věci
Ano, ale udržovat v bludu je tmářství.

Když řeknete dítěti, že jsou bubáci (je sice výchovně hloupé) a ve skutečnosti to říkáte proto, že jsou tam prudké schody, je zrušení předsudku kontraproduktivní.
Ani v tomto se neshodneme. Když dítě pozná, že mu úmyslně lžete, co budete dělat?

Nikoli, podstatou feminismu je vzpoura proti součanému stavu za každou cenu.
Nesmysl. Tak nefunguje žádná ideologie.

Chlapa taky nebaví rubat v dole, ale žádná ženská to za něj neudělá.
Už jsem Vám x-krát psal, že tam být nemusí. Může třeba zametat ulice. Navíc nejde o chlapa, ale o člověka A. B. Považuji za svou velkou osobní zásluhu, že jsem se podílel na tom, že zákaz ženám pracovat pod zemí bude zrušen.

Smiřte se prosím s tím, že jsme jen trochu vyspělejší zvířata
Jde o to "jen". Pro Vás to nic neznamená (divím se, proč tedy neočuráváte patníky), pro mne to znamená všechno.

5 komentářů:

  1. Za situace, kdy je těžební průmysl v útlumu a je perspektiva, že do 30 let nebude v České republice pracovat pod zemí ani jeden horník, mi připadá vaše debata jaké ne právě relevantní.

    OdpovědětVymazat
  2. Zatím to tak nevypadá. Pokud půjde ropa nahoru a technika se bude dále vyvíjet, nemyslím, že je to reálné. Aby to nebylo jako s těmi elektrárnami, co měly bát už dávno zavřené:)

    OdpovědětVymazat
  3. Nevím. Na Ostravsku víc zásob není, a pokud se nějaké nové doly otevřou, bude to na Mělnicku a půjde spíš o miniaturní záležitosti, s misernou rentabilitou a krátkou dobou do dotěžení.

    OdpovědětVymazat
  4. Taky o tom moc nevím, jen ve Frýdku je důl připravený k zahájení těžby. V Beskydech by ulhlí mělo být.

    Pak jsou po různu prý ložiska, která se v 90. letech nevyplatilo těžit. Pod barákem má prý 40 cm uhelné žíly v pískovci (proto ještě stojí:). Je to jen otázka ceny uhlí.

    OdpovědětVymazat
  5. Důl ve Frenštátě byl otevřen a je už cca 15 let zakonservován, proto jsem se o něm nezmiňoval. Je otázka, zda ekologové spolu s místními obyvateli těžbu dovolí. Zatím jsou proti.

    Sloje typu té vaší domácí půlmetrové by se mohly těžit, pokud by uhlí docházelo celosvětově, ale tak to zatím zdaleka není, zásoby vystačí na víc než sto let. Proto se bude zvažovat rentabilita těžby ve srovnání s dovozem uhlí.

    Zásoby v Beskydech nejsou jediné, pokud vím, další poměrně velké nevytěžené ložisko je pod Slaným. Komunisté se do těžby v 80. letech pustili, ale zjistili, že ji technicky nezvládnou, tak s toho sešlo.

    Také se ještě něco dotěžuje v okolí Žacléře.

    Přesto mám za to, že za 30 let se nebude pod povrchem těžit nikde, a fungovat budou všehovšudy dva až tři hnědouhelné lomy.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>