28. září 2008

Seznam darebáckých států

Vodník prohlásil, že stát, který uznává Kosovu, je darebácký. Tak se na ně podívejme (omlouvám, že seznam je anglicky; nechtělo se mi to překládat do češtiny):
  1. Afghanistan
  2. Albania
  3. Australia
  4. Austria
  5. Belgium
  6. Belize
  7. Bulgaria
  8. Burkina Faso
  9. Canada
  10. Colombia
  11. Costa Rica
  12. Croatia
  13. Czech Republic
  14. Denmark
  15. Estonia
  16. Finland
  17. France
  18. Germany
  19. Hungary
  20. Iceland
  21. Ireland
  22. Italy
  23. Japan
  24. Korea, Rep.
  25. Latvia
  26. Liberia
  27. Liechtenstein
  28. Lithuania
  29. Luxembourg
  30. Malta
  31. Marshall Islands
  32. Monaco
  33. Nauru
  34. Netherlands
  35. Norway
  36. Peru
  37. Poland
  38. Samoa
  39. San Marino
  40. Senegal
  41. Sierra Leone
  42. Slovenia
  43. Sweden
  44. Switzerland
  45. Turkey
  46. United Kingdom
  47. United States
Na první pohled je vidět, že tyhle "darebácké" státy patří k tomu nejlepšímu, co na světě je (byť tam jsou i výjimky), a naopak je ostudou patřit k té většině, která Kosovu zatím neuznala.

20 komentářů:

  1. To si nemyslím, Mnichovskou dohodu uznaly VB a Francie, které jsme měli za slušné státy. Okupaci v roce 1968 posvětily Spojené státy. Takže "to nejlepší" se zkrátka může mýlit, či být "zblbnuto" :-) Také bych nepřeceňoval fakt, že to vlády těch států uznaly. Z hlediska mezinárodního práva je stát subjekt, který něco deklaruje a je irelevantní, zda na základě referenda, nebo hlasování v parlamentu. Ale mohli bychom se stejně ptát, nakolik tento žebříček (u některých zemí) koreluje s názory obyvatel těch kterých zemí.

    OdpovědětVymazat
  2. Mnichovská dohoda pouze formalisovala československou vládou již akceptované řešení, a o explicitvním "posvěcení" okupace v r. 1968 nic nevím.

    OdpovědětVymazat
  3. S mnichovským řešením ČSR plně souhlasila předem.

    A i kdybychom mnichovský přístup velmocí odsuzovali, je to už 70 let. Bavíme se o dnešní Francii a UK. Jinak bychom museli předstírat, že nevíme, že v Německu už dávno nevládne Hitler.

    Okupaci v roce 1968 posvětily Spojené státy.
    Dosti nepřesné vyjádření. USA neformálně souhlasily s tím, že si Rusové ve svém bloku mohou dělat, co chtějí. Co měly USA dělat jiného? Vždyť jsme o jejich pomoc ani nestáli.

    Ale mohli bychom se stejně ptát, nakolik tento žebříček (u některých zemí) koreluje s názory obyvatel těch kterých zemí.
    Demokracie <> výzkumy veřejného mínění. Demokracie je zastupitelská.

    OdpovědětVymazat
  4. Vidím na prvním místě Afghánistán. Nepřekvapilo by mě, kdyby muslimský terroristán uznali i Talibové, ale předpokládám, že toto uznání pochází od amerického agenta a otroka Karzaího a jeho kollegů, kteří nemohou mluvit ani za celý Kábul, natož za Afghánistán. A tak by tomu bylo ve více případech...

    Ano, všechny státy na tom seznamu (resp. jejich vlády) mají na svědomí hanebnou lotrovinu a krvavou vinu hned tak nesmyjí!

    OdpovědětVymazat
  5. Taky si myslím, že Afghánistán je tam jen kvůli tomu, že je to klient USA.

    Nicméně musíte uznat, že v seznamu té menšiny jsou valnou většinou slušné státy, zatím mezi většinou převažují neslušné státy.

    OdpovědětVymazat
  6. To je vlastně od začátku blbá diskuse. Co je to slušný stát? Je-li kriteriem Kosovo, tak rozhodně Řecko, Slovensko nebo Španělsko, je-li kriteriem Korán, pak KSA nebo Írán, pokud se řídíme Marxem a Leninem, tak Severní Korea.

    Já jsem nazval darebáckými státy (míně jejich vlády), které ač se nazývají demokratickými a zavázaly se dodržovat mezinárodně uznávané dohody (neměnnost hranic například) tyto dohody v zájmu ne přesně definovaných nadnárodních skupin (coby tzv. "mezinárodní společenství") porušují jako ten nejhorší nejnečestnější bezcharakterní gauner! Toť Topolánek, Vondra, Havel nebo Schwarzenberg.

    OdpovědětVymazat
  7. "neměnnost hranic". Co to je? To někdy fungovalo? Kdy?

    OdpovědětVymazat
  8. Nefungovalo. Protože na to gauneři typu shora jmenovaných vždy srali. Zřejmě došlo k ilusi - poté, co na to jejich nejznámější představitel, Adolf Hitler, nasral opravdu důkladně - že se člověk z dějin poučil a proto podepsali tu smlouvu. Nepoučil. Díky Schwarzenbergům & spol. si budeme muset dějiny zase zopakovat...:-((

    OdpovědětVymazat
  9. Já si myslím, že hranice jsou pouhá čára na mapě; není důvodu, aby se neměnily.

    OdpovědětVymazat
  10. Vondra, Topolánek a Schwarzenberg uznávají stejné anebo velice podobné hodnoty a uzavřeli stejné úmluvy jako představitelé Kanady, Dánska, Švédska, Holandska atd. a zrovna jako oni uznali Kosovo. Takže buď jsou z hlediska tohoto aktu darebáci všichni dohromady anebo darebáci nejsou. Nemůžete dštít síru na Topolánka a vynechat kanadského ministerského předsedu.

    OdpovědětVymazat
  11. V seznamu schazi a zatim se k nezavislosti Kosova nevyjadril Izrael!

    OdpovědětVymazat
  12. Vosoraj: jsou to samozřejmě velmi podobní darebáci, o tom žádná. Ale ani Kanada, ani Dánsko, ani Holandsko se nestalo před 70 lety obětí analogické zrady. Proto je to od českých představitelů tuplovaná hanebnost! Zejména, když za námi Srbové v tom r.1938 stáli, aspoň morálně.

    Vodník007: Israel je na to moc chytrý. Možná, že jestli se nakonec prokáže orgánová affaira (resp. budou-li indicie větší než malé), bude mít relativně čisté ruce a morální právo kritisovat zrádné a pokrytecké západní politiky, až se bude jednat o Israel. Ale kdoví...(u Israele obvykle nikdy nikdo nic)

    OdpovědětVymazat
  13. Vodníku, co to píšete za nesmysly? Vy jste tak zamilovaný do Ruska a Srbska, že už ztrácíte soudnost.

    Ve skutečnosti to byl právě žalář národů (zejména Chorvatů a Makedonců), Jugoslávie, který rozvrátil Malou dohodu. Způsobil to echtovní Srb, Milan Stojadinović. Britannica o něm píše: "On June 23, 1935, he became premier and, in foreign affairs, abandoned Yugoslavia’s principal allies, Czechoslovakia and France, in favour of Nazi Germany. In 1937, with German support, he negotiated treaties with Italy and Bulgaria, both traditional enemies of his country."

    OdpovědětVymazat
  14. Ano, byl to žalář národů uměle vytvořený Dohodou a byl záměrem Lloyda George a Woodrowa Wilsona, kteří versailleským systémem sledovali oslabení kontinentální Evropy a tudíž potřebovali mezi Německo a Rusko postavit pás nárazníkových rozdrobených států a s Balkánem, někdejší zájmovou oblast R-U a Ruska zamýšleli to samé.

    Úlohu destabilizačního faktoru sehráli proněmečtí Chorvati naprosto dokonale.

    Versailleský systém byl geopoliticky vůbec geniálně promyšlený. Ale právě proto také do budoucna zasel tolik svárů, problémů a zlé krve.

    OdpovědětVymazat
  15. Když se koukám na ten seznam, tak zjišťuji, že vyspělé země mají tendenci propadat úpadku pomalu více než státy a národy na vzestupu.

    OdpovědětVymazat
  16. Strýček Sam s britskými ocásky a tlupou ubohých, až na výjimky americkou armádou vesměs okupovaných (pardon, měl jsem na mysli chráněných) satelitů včetně pseudostátů jako Afghánistán nebo Albánie, Kaiserovi a Fuehrerovi pohrobci spolu se stařičkým mocnářstvím v duchu tradičního hesla "Serbien muss sterbien", zbytek Osy (pro ignoranty Itálie, Japonsko), rádoby-velmoc Francie (jo, jo, i mnichovská čtyřka je tu komplet, což člověka vskutku zahřeje u srdce), Osmanská exříše, Slovinsko, které celý krvavý rozpad Jugoslávie svojí ozbrojenou secesí spustilo, (samozřejmě) notoricky progenocidní neoustašovské Chorvatsko, tradičně srbofóbní Velkomaďaři i Velkobulhaři, švédští a holandští kryptonáckové a nakonec docela bizarní sbírka takových vzorů demokracie a státnosti, jako Sierra Leone, Libérie, Kolumbie (tahle solidarita mezi narkomafiemi je vskutku dojemná), Peru a Belize. Jo, a samozřejmě finanční a daňové ráje pro všechny darebáky, co jich tvář matičky země nosí - Švýcarsko, Lichtenštejnsko, Monako, Malta a San Marino. Tady chybí snad už jen Bahamy s Viktorem Koženým. Inu, je to fakt vybraná společnost, kde Topolánkova-Bursíkova-Čunkova ČR opravdu nemůže chybět....:-/

    OdpovědětVymazat
  17. Guy Peters řekl(a)...

    Já si myslím, že hranice jsou pouhá čára na mapě; není důvodu, aby se neměnily.


    Myslet znamená h**** vědět. V tomhle případě o mezinárodním právu, o definici státní suverenity, kterou v podstatě přinesly už smlouvy spojené s uzavřením tzv. Vestfálského míru z roku 1648 a která je imanentně zakotvená v Chartě OSN. Bez tohohle elementárního principu by normální vztahy mezi státy nebyly prakticky možné a míra chaosu, násilí a dobyvačného válčení by byla nesrovnatelně vyšší než jaká je teď. Mezinárodní právo samozřejmě změnu hranic připouští, ale jen za předpokladu dohody a souhlasu dotčeného státu, jako tomu bylo při dělení Čs. federace na přelomu let 1992 a 1993. V případě Kosova jde o flagrantní porušení mezinárodního práva prosazeného zvenčí vojenskou silou. To je dost špatný základ pro dlouhodobě stabilní mírové řešení, protože to zadělává na budoucí konflikt. Srbové násilné odtržení Kosova neakceptují a to zcela legitimně. Jakmile se geopolitická situace změní v neprospěch protektorů Kosova, kteří nebudou schopni nebo ochotni ho podporovat a případně vojensky zakročit v jeho prospěch, mají Srbové šanci současný stav kdykoli zvrátit. Vojensky obsadit Kosovo by pro srbskou armádu ani dnes nebyl velký problém, čemuž by přítomné mezinárodní jednotky, pokud by se vůbec pokusily, nedokázaly vzdorovat ani jeden den. Současné srbské vedení si to za současné mezinárodní situace jistě nedovolí, ale obojí se může kdykoli v budoucnu rychle změnit.

    OdpovědětVymazat
  18. žalář národů (zejména Chorvatů a Makedonců), Jugoslávie

    Jo, jo, to byl opravdu "žalář národů". Asi proto jeli v roce 1918 chorvatští a slovinští předáci z bývalého Rakousko-Uherska za Nikolou Pašičem (předsedou vlády Srbska), který o společném státě jižních Slovanů nechtěl ani slyšet, s prosíkem, aby je a jimi vyhlášený "Stát Slovinců, Chorvatů a Srbů" zachránil před anexí a obsazením postupující italskou armádou. Pašič nakonec jejich naléhavému žadonění ustoupil a vznikla Jugoslávie. V ní Slovinci a Chorvati náramně prosperovali už mezi oběma válkami, což se po druhé světové válce, kdy Jugoslávii fakticky řídili Chorvat Tito a Slovinec Kardelj, ještě zvýraznilo. Na počátku byly Srbsko a Chorvatsko hospodářsky na stejné úrovni, Slovinsko na tom bylo o trochu líp, na konci už bylo Slovinsko více než dvojnásobně a Chorvatsko o skoro o polovinu ekonomicky vyspělejší než Srbsko. Srbům z toho vzešla odměna v podobě dvojí genocidy, která jejich populaci v samotném Chorvatsku zredukovala z 31 % před první světovou válkou na současná necelá 4 %, chorvatské a slovinské podpory albánských separatistů v Kosovu i autonomistických tendencí ve Vojvodině, hospodářského úpadku, válek, sankcí a asi jednoho milionu uprchlíků, kteří dnes v Srbsku (respektive v tom, co z něj ještě zbylo) žijí.

    OdpovědětVymazat
  19. Pokud myslíte vážně, že máme dodržovat principy westphálského míru, tak musíte také trvat na Cuius regio, eius religio.

    OdpovědětVymazat
  20. Nikola Pašić byl opravdu kádr. V roce 1917 nechal popravit Apise. Ne že by si to tento vrah nezasloužil, ale co je moc, to je moc.

    Kdyby si Pašić v roce 1914 nehrál na souverainitu a nechal rakouské vyšetřovatele odhalit vrahy Františka Ferdinanda, tak nemusela být WW I. Každému přeci bylo jasné, že Srbsko je do važdy zapleteno, takže nemá zájem na objektivním vyšetřování.

    Pašič nakonec jejich naléhavému žadonění ustoupil a vznikla Jugoslávie.
    To to poněkud překrucujete. Je sice pravda, že si Chorvati i Slovinci přáli vytvořit společný stát. Ale za dosti jiných podmínek než jim vnucoval srbský agent Svetozar Pribićević.

    Persekuce Nesrbů začala záhy. Stjepan Radić by mohl vyprávět. Zkrátka a dobře, Chorvati i Slovinci netušili dost dobře, co jsou Srbové zač a čeho všeho jsou schopni.

    Na počátku byly Srbsko a Chorvatsko hospodářsky na stejné úrovni
    Cože? To nemyslíte vážně, že ne?

    která jejich populaci v samotném Chorvatsku zredukovala z 31 % před první světovou válkou na současná necelá 4 %
    S genocidou začali Srbové; mohou si za to sami, že byli z Krajiny vyhnáni.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>