29. září 2008

Pavel Kohout, český udržovatel mýthů

Když se nad tím člověk zamyslí, tak Pavel Kohout celý život udržoval mýthy. Tak i ve svém článku Děvče mé, nechoď za armádou, těžko bys ji hledalo..., který 27. 9. 2008 vydal v Mladé frontě na straně 11: "Poláci postrádali naše opevnění, a tak válčili s německými tanky na koních. Proto pak neměli hlouček Charty 77, ale armádu Solidarity." Bohumil Doležal správně dekonstruuje: "Další mýtus: Poláci válčili s německými tanky na koních. Když tohle Polák od Čecha slyší, má chuť ho zfackovat, a právem. Koně patřili k výzbroji čs. armády stejně jako k výzbroji té polské (řekl bych že rozdíly ve výzbroji se nesmírně nafukují) a navíc koně proti tankům je zase jen líbivý mýtus, v němž je navíc obsaženo české pohrdání našimi severními sousedy." Ve skutečnosti se jednalo o nacistickou propagandu z bitvy pod Krojantami.

3 komentáře:

  1. Armáda ČSR měla v r.38 velmi málo aut i proto, protože agrárníci brali jako výborný kšeft zásobování armádních koní pící.

    OdpovědětVymazat
  2. Také pravidelný sloupek Trilobit Pavla Kohouta v sobotní MFD bývá žalostné čtení...

    OdpovědětVymazat
  3. Nepovažuju otázku výzbroje polské armády za tak podstatnou. Spíš mě zaujal vztah mezi bojem (kapitulací) v Hitlerově éře a širokým hnutím (hrstkou disidentů) v sedmdesátých a osmdesátých letech. To je při vší neúctě k Pavlu Kohoutovi nejspíš smysl jeho úvahy.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>