24. září 2008

NPOV na slovenské části wikipedie

Když má člověk pocit, že cs: je to nejhorší, co existuje, stačí se podívat na sk: a hned je zřejmé, že cs: úplné dno není.

Liso zavedl, že na sk: platí svérázná pravidla, která se nepodobají ničemu, co platí jinde. Někdy je to ku prospěchu věci, jindy na obtíž. Nedávno přišel na sk: člověk, který vzal vážně pravidlo NPOV, které platí všude na wiki. Na sk: samozřejmě neplatí, zejména ne u holocaustu: "Na rozdiel od cs wiki si na sk wiki tykáme, a nie je to považované za nezdvorilosť. Svoje osobné názory ste prejavili dostatočne jasne. Wikipédia je encyklopédia a preto sleduje oficiálnu líniu vrátane pohľadu na holocaust. Preto nebude v žiadnom prípade "profašisticky" vyvážená, nebude zverejňovať tieto názory a pohľady, nebude podporovať diskusie na podobné témy a nebude "vecne" vyvracať Vašu argumentáciu. Z tohoto titulu tu ani nebudú umiestnené linky na stránky, ktoré majú zjavne neofašistický charakter. Poprosím Vás aby ste svoj svetonázor šli prezentovať niekde inde. Vaša prítomnosť tu nie je žiadúca. -- ivob 10:10, 21. september 2008 (UTC)"

Ing. Ivo B. je přímo ztělesněním nechutné arrogance. "Na rozdiel od cs wiki si na sk wiki tykáme, a nie je to považované za nezdvorilosť." To myslí vážně? "My jsme hulváti a není to považované za nezdvořilost." Není to považované kým? Námi, hulváty?

Co se týká vlastního problému, nejlépe to vystihl Dezidor. Je vidět, jak nad ostatními správci ční: "Wikipedie by měla, ač si někteří zcela jistě myslí opak, dodržova nezaujatý úhel pohledu a informovat o různých úhlech pohledu na jeden jev, zvláště pak z pohledu těch stran, kterých se to bezprostředně týká. Holokaust … se týkal především Židů a nacistů, logicky jsou tedy zásadní úhel pohledu židovský a nacistický."

5 komentářů:

  1. Drobný problém představuje, že NPOV na holokaust je v některých zemích, "vrátane" Slovenska, trestným činem.

    OdpovědětVymazat
  2. Bude třeba založit v nějakých anonymních pirátsko-hackerských kruzích undergroundovou NPOV-Wikipedii, která bude šířit i trestné názory, např. ty o neškodnosti pedofilie apod.

    OdpovědětVymazat
  3. Nicméně sk: nemá se Slovenskem vůbec nic společného, ledaže by ji Slováci vyvlastnili. Původní wikipedii vlastní WMF, servery jsou na Floridě, deliktu se dopustil Čech; zkrátka nenacházím jediný důvod, proč by to mělo slovenské úřady jakkoliv zajímat.

    OdpovědětVymazat
  4. Není trestné uvádět, že si někdo něco myslí.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>