22. srpna 2008

Filip Sklenář ve vlastních slovech

Filip Sklenář před nějakým časem publikoval článek, ve kterém kterém kritizoval své kamarádíčky, kteří dostali žloutenku, svrab, skončili na záchytce a byly chyceni při výtržnosti. To on sám je oproti nim na výši a nic takového se mu nikdy nestalo. V článku o sobě mimo jiné prohlašoval:

Vykouřil jsem polovinu ocasů od Košic až po Amsterodam a nechytil jsem nikdy ani rýmu!

Víš za kolik desítek tisíc jsem se napáchal výtržností jenom letos? Nevíš, že na King-Konga se hraje beze svědků?

Potácel jsem se ROKY po ulicích naládovaný směsí pervitinu, alnagonu, rohypnolu, lysohlávek, chlastu a konopí a NIKDY mě nesebrali na záchytku!

Nyní se diví, že jsou mu na české Wikipedii jeho vlastní slova připomínána. Abych byl však spravedlivý, mám za to, že citáty patří spíše na Wikiquote, ne do článků české Wikipedie.

29 komentářů:

  1. Naprostá pravda, na Wikipedii patří citáty pouze tehdy, jsou-li encyklopedicky významné, ne jen proto, aby jimi někdo očernil nějakou osobnost, i kdyby si to nakrásně 1000x zasloužila.

    OdpovědětVymazat
  2. Tohle je Váš ustavičný problém. Pletete si wiki s virtuálním pranýřem. Doporučuji si znovu prostudovat WP:BLP, třeba konečně pochopíte.

    OdpovědětVymazat
  3. Citát může být výstižnou charakterisací osobnosti, např. kdyby u Hedvíčka ocitovali jeho sen o "potocích komunistické krve", bylo by to na místě, protože to je typická ukázka toho, jak se Hedvíček vyjadřuje. Zde mi ovšem připadá, že se z citace činí nástroj "třídního boje" proti těm, které nemá berenovský establishment v oblibě.

    Komické je, jak bojují proti mně: aby nemohla vzniknout ani domněnka, že bych snad mohl mít na cs.wiki heslo, moje jméno uvádějí bez linku, a tam, kde by to působilo divně, ho úplně zamlčeli (jsem spoluautorem knihy o televisní revoluci).

    OdpovědětVymazat
  4. Ano, typický přístup těch adolescentů.

    OdpovědětVymazat
  5. S tou charakteristikou osoby mi Tomáš Pecina nasadil brouka do hlavy, protože tyhle výroky zrovna přesně výstižnou charakteristikou dotyčné osoby jsou. Přeceňování vlastního já (kamarádi se dostali do průšvihu, to mě se nic takového díyk mé chytrosti nikdy nestalo), homosexualita jako hlavní složka osobnosti a odmítání společenských konvencí. Pravdou je, že tam chybí vztah k těm, kterým se takové věci nelíbí, a nevyniká tam ten osobitý způsob komunikace, ale to by jeden citát dohnal.

    OdpovědětVymazat
  6. Vy si vždycky vezměte jen to, co se Vám hodí. Osobně by nesouhlasil ani s citací Potoků krve, protože wiki nemá být svodka StB. Pokud referuje o živých lidech, má referovat o tom, čím jsou známí a přínosní. Lidé, kteří jsou známí jen úzkému okruhu, případě jen z černé kroniky, nemají být ve wiki vůbec, protože to poškozuje jejich soukromí. Nejde totiž o to, že by Filip Sklenář nenapsal to, co napsal, ale že když je takto vytrženo z kontextu, že vypadá jako magor. To si Vy pořád neuvědomujete a děláte z wiki registr zájmových osob místo seriosního Who's Who.

    OdpovědětVymazat
  7. Zrovna výňatky z Rivers of Blood speech Enocha Powella bych bral spolu s výroky typu Myslím, tedy jsem jako výjimky, kde citáty nesporně uvádět.

    Oproti tomu Hedvíčkovy "Potoky komunistické krve" nejsou přiliš citovaným dílem a nejsem si vědom toho, že by ve vztahu k jeho osobě dosáhly nějaké věhlasu.

    Uvažovat o lidech ve smyslu, čím jsou přínosní, nevidím pro Wikipedii jako dobrou cestu. A čím jsou známí? Sklenář asi právě tím, jak publikuje své texty, které jsou charakteristické právě oním kouřením ocasů, nadáváním na konzervativce, manipulováním (v případě knihy o Krejčířovi placeným) atd. Tou vytržeností z kontextu bych si nebyl tak jistý, ale zasadit to lépe do kontextu by možná šlo.

    OdpovědětVymazat
  8. Nemyslel jsem Enocha Powella, tam je to samozřejmé, stejně jako u Descartesa.

    Jde mi čistě o lidi, kteří nejsou příliš známí a v normální encyklopedii nejsou. Ve wiki ano, budiž, ale rozumně. Pokud o Sklenářovi nedokážete napsat nic jiného, než že kouří ocasy, tak je lepší přestat porušovat WP:BLP a jeho heslo vymazat.

    OdpovědětVymazat
  9. Pokud o Sklenářovi nedokážete napsat nic jiného, než že kouří ocasy. - To snad nikdy netvrdí. O Sklenářovi se toho dá napsat a napsalo daleko více a kdyby jen "kouřil ocasy", fetoval a dělal výtržnosti, nebylo by s nejvyšší pravděpodobností důvodu o něm psát.

    Jsem přesvědčen, že seznámit čtenáře s pravdou o Sklenářovi je vysoce prospěšný čin. Nejde o žádný pranýř, ale až si někdo bude číst zase nějaký jeho hanopis, aspoň si může dohledat, co je to za člověka a svobodně se rozhodnout, jak má jeho informacím věřit a dojaké míry je autor v záležitosti osobně zaagažovaný.

    OdpovědětVymazat
  10. Jenže wiki tady není od toho, aby někoho seznamovala s pravdou (= virtuální pranýř), ale aby poskytovala encyklopedické informace. Uvedete snad, že to Mácha dělal s Lori zezadu? To přeci rovněž bylo publikováno.

    OdpovědětVymazat
  11. Seznamování čtenáře s pravdou je následkem šíření pravidivých encyklopedických informací, samozřejmě neencyklopedické informace jsou v encyklopedii k ničemu.

    Je rozdíl mezi tím zda je o někom publikována nahodilá informace (např. délka penisu politika či 10 stará puberální výržnost známého sportovce) a mezi tím, když převážnou či hodně významnou část tvorby tvoří právě téma homosexuálního sexu a propagace a oslavy homosexuality.

    Stejně tak u pornoherece je záhodno uvádět praktiky s ním spjaté, tak u někoho takového je záhodno zmínit, co je to vlastně zač a co o sobě v tomto smyslu prohlašuje.

    Vzhledek k tomu, jakého ze sebe dělá v některých textech andílka má též přiznání výtržností za desetitisíce svoji informační hodnotu.

    OdpovědětVymazat
  12. S tím nesouhlasím. Podle mne nemají být v encyklopedii nejen nahodilé věci, ale i ty, které jsou sporné. Dělal jste kvantifikaci jeho textů, kolik z nich se věnuje homosexualitě? To závání porušením WP:NOR. Navíc přiznání výtržností je ona typická nahodilá informace, vytržená z kontextu.

    OdpovědětVymazat
  13. Vždy je potřeba citlivě posuzovat, co je charakteristické. Vlastností citátu je, že jako authentický materiál poskytuje zasvěcenému podstatně lepší vhled do způsobu uvažování a vyjadřování dané osoby, než jiným sestavený popis.

    OdpovědětVymazat
  14. Mr. Peters má pravdu. Nejde samozřejmě o to, co jsem kde "napsal" (já osobně to beru jako řekl, napsané beru to, co je pod ISSN nebo ISBN), ale že takový věci se musí dělat s nějakou formou. Nikdy jsem ze sebe nedělal "neviňátko" a určitě jsem ten poslední, kdo má problém s takovou "citací" per se. Jde ale o to, že takový věci mají mít skutečně formu. Wikipedie se pyšní odkazem např. na úlet Ludvíka Hesse proti mně. No jo, to je super, jak jsem byl "odhalen". Jenže při tom zařvala báseň, která má literární cenu. Takže je vždycky potřeba vědět, oč komu jde.

    Co teď napíšu, možná někomu bude znít trochu hulánovsky, ale ta parta klučíků schovaná za nicky, která mě svého času málem děsila, je fakt srandovní. Ano, jsem cholerik, a mám s tím určitý problém. Kdo ví, jak by dopadli ti bojovníčci proti mému pobytu na Zemi, kdyby se byli bývali prošli v mých botkách. Možná by nemohli říct to, co já: "Je mi už třicet, nejhorší mám za sebou... No a s ohledem na podmínky se mi zdařilo pár hrdinských kousků..." Pokud jsem se mihnul tam nebo tam, zaletěl si na Seychely, někdo známější o mně něco (pozitivního) napsal, nebyla v tom nikdy žádná protekce, postranní kličky, "formální autorita" (protloukl jsem se vo prdel vejškou, tak poslouchejte moje pindy), ale jenom a vždycky nějaký moje texty, který upoutaly.

    Samozřejmě, že mluvím úplně jinak s lidmi, kteří pro mne lidsky, odborně atd. něco znamenají, a s těma, kteří mi visí kedlubnem. Ale začíná mě pomalu bavit, že já, který měl deset roků co dělat sám se sebou a teď se už třetí nemohu nějak rozhoupat k nějaké smysluplné tvorbě (říkejte tomu vleklá krize identity a nezapomeňte o tomto komentáři informovat na Wiki) jsem přeze všechno vnímán určitou skupinou lidí, jako ten Kdosi, o kom se vyplatí žvanit, protože jsme "byli při tom"...

    Tu a tam trousím ne úplně druhořadé textíky, ale ty tady (a na Wikipedii) asi nikoho nezajímají. Kamkoliv se hnu, povstává mohutná liga odporu. Když se podívám pozorněji, vidím v těch rozzuřených obličejích uhry, zhulené oči a slyším malicherné kecy jak z mateřské školky. Tak kdopak nám tu dneska zlobil? Kdo bude obědvat na záchodě? Učím se s tím žít, je to daň za to, že má člověk nějaký ksicht: možná potlučený, ale vlastní a ne úplně tuctový.

    Mimochodem: všechna ta strašlivá tajemství, co si o mně špitáte pod dekou, víte ode mne samotného.

    OdpovědětVymazat
  15. Postscriptum: Nezapomeňte informovat, že jsem urazil Wikipedistu Mercyho a označil ho za svini... :o))) http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedista%3AFelipe&diff=2997655&oldid=2997387 Divím se, že se ctí, jaké se mu dostalo, ještě nepochlubil sám.

    OdpovědětVymazat
  16. Filipe, zbav se představy, že jsi "pan někdo". Hess nezničil žádné literárně hodnotné dílo, ale brak na úrovni básbničky uhrovitého puberťáka, který se snaží jen za každou cenu šokovat.

    Ano, lidé se o tobě často baví a činí tak podle toho, co o sobě sám tvrdíš ty. Jenomže je to z toho důvodu, že tím varují ostatní před tím, aby se jim ten úchyláček nezahnízdil na jejich webu a nazačal jim tam poškozovat obsah a nadávat do sviní, ocasů, píč atd. Ono tvé soukromí nikoho nezajímá, pokud jím neznečišťuješ veřejný prostor internetu.

    OdpovědětVymazat
  17. Jina při pohledu na věci, které na Wikipedii Sklenářovi procházejí, začínám získávat dojmu, že přístup vůči Petersovi byl příliš přísný.

    OdpovědětVymazat
  18. To ani nelze nazvat "nadáváním" v pravém smyslu slova. To jsou prostě adresná a výstižná pojmenování. Existuje snad někdo s IQ nad 65, kdo neví, že František Fuka je *****, lidičky vedoucí server Minimax banda ****** atd.? Ale prosím vás, vy milí kluci a děvčata anonymovatí, uhrovatí. Zkuste se přestat brát tak smrtelně vážně, přestaňte si myslet, že když jste plácli na freeserver stránku ve FrontPagi, "publikovali jste text", něco to znamená, má to význam a něco se stalo. Skutečně si myslíte, milé anonymy, že někoho zajímá váš "názor", i kdybyste ho natlačili všude, kde formulář? Nabídka k asi nejlukrativnější práci za posledních pět mi přišla od cizího člověka zhruba v tomto znění "Přečetl jsem si pár vašich článků, a když jsem pak progůglil, jak ty blbečkové běsněj, řikám si, ve vás něco fakt bude."

    Takže, můj milý anonymní mravokárče, tobě a podobným je určeno heslo: "Probuďte se..." Procitněte do roku 2008, postpornografické doby dvacet let po pádu komunismu. Tenhle článek, moji odpověď, vaše blogísky, Wikipedii, diskuzní fóra, četovací místnosti - to všechno mají dějiny v prdeli a pokud odtud na svých perutích cosi vynesou do nebes, bude to báseň Za nehty šafrán a podobné věci. Všechno tohle žvanění je jen pěna dní na septiku našeho světa: internetu.

    OdpovědětVymazat
  19. Ano, souhlasím s tím, že je dost rozdíl mezi tím, co je vytištěné, a tím, co jen někdo plácne na někde na chatu či v diskussním fóru.

    Pro ostatní čtenáře, kteří se neorientují v tomto sporu, dodávám, že Ludvík Hess napsal odsuzující text o Filipu Sklenářovi v časopise Divoké víno 16/2005. Zda někde existuje verse tohoto příběhu z druhé strany, netuším.

    Nemyslím si, že ta parta adolescentů, která nyní ovládá původní wikipedii, je srandovní. Zmršili ji k nepoznání tím, že tam nastolili Biafru ducha. Každému, kdo přesahuje rozhled maturanta Cynika, je useknuta hlava.

    A jak tam vládnou pubertální manýry. Když odmítáte respektovat pubertální vrtoch Ignáce Pospíšila, tak jste zablokován. Jeho se však zablokovat bojí, protože z něj mají strach. Jsou to vesměs zbabělci. Krvesaj mi to nepřímo přiznal.

    Jinak plně souhlasím s Filipem Sklenářem, že hlavní životní pocit těhle zkurvených adolescentů je závist. Nikdy nic v životě nedokázali, mají jen wiki. O mně tam do zblbnutí píší pořád, i když už tam 3 roky nejsem.

    OdpovědětVymazat
  20. ad anonym:

    Jenomže je to z toho důvodu, že tím varují ostatní před tím, aby se jim ten úchyláček nezahnízdil na jejich webu a nazačal jim tam poškozovat obsah a nadávat do sviní, ocasů, píč atd.
    Další malý závistivý anonym, který se nedokáže podepsat ani přezdívkou. Z toho důvodu jsem anonymům možnost přispívat zrušil.

    Z takových čecháčků se rekrutují nejhorší moulové.

    OdpovědětVymazat
  21. František Fuka je kapitola sama pro sebe. Ale člověk ho má svým způsobem rád, je to takové velké dítě.

    Co je s Minimaxem?

    Zkuste se přestat brát tak smrtelně vážně, přestaňte si myslet, že když jste plácli na freeserver stránku ve FrontPagi, "publikovali jste text", něco to znamená, má to význam a něco se stalo.
    No, oni spíš publikovali text na wiki, takový, že nedosahuje ani středoškolské úrovně, ale prsa se jim přesto dmou pýchou, protože Google vinou svého bias ho indexuje na předních místech.

    OdpovědětVymazat
  22. Minimax? Jedním slovem: nic. Nic, co by stálo za zmínku. Kdysi se mi tam povedlo jedním vrzem urazit náboženské i politické cítění těch vemen. Cholerici jako já jsou určitě nesnadná společnost. Ale pravý mor se jmenuje pubertokracie. A bude jí čím dál víc.

    OdpovědětVymazat
  23. Ano. Adolescenti dostali do rukou Internet a to je mor. Kdysi mne zablokoval Patnáctiletý kapitán (Timichal), protože nerozuměl mým právním výkladům. Zajímalo by mne, co se mu asi honilo hlavou.

    OdpovědětVymazat
  24. Umíte pobavit, Mr. Peters. Máte styl a švih, Patnáctiletý kapitán mě dostal. A za to, že jste mě pobavil, řeknu vám cenné moudro: filozof nesmí mít soucit s lidstvem, nebo naději, že mu pomůže. Jinak bude celý život trpět jako zvíře. Každá samota je strašná, ale nejstrašnější samota je ta, ke které je odsouzen skutečný inteligent.

    OdpovědětVymazat
  25. Já si ale zase nechci přisvojovat cizí zásluhy. Tento přídomek mu přisoudil Tomáš Pecina a už se to ujalo. Patnáctiletého kapitána asi vytočilo, že jsem chtěl zakázat vstup do pobočky WMF dětem, stejně jako Jana Koukala z Berlína vytočilo, že jsem chtěl zakázat vstup agentům StB.

    Mít styl a švih se přísně trestá: wikismrtí.

    OdpovědětVymazat
  26. Já? Už se nepamatuji, ale dost bych pochyboval – nebyl to Rosťa Hedvíček?

    OdpovědětVymazat
  27. Nevím. Nechť se hrdý autor sám přihlásí.

    OdpovědětVymazat
  28. Jestli se někomu líbí pomouvačné označování lidí za pedofily, tak já to beru jako nadávání a pomlouvání a hodně ubohého stylu.

    Když se kouknu na viditelné působení "básníka s chlapeckým šafránem za nehty na jiných místech", vidím ty samé urážky a sprostoty.

    Vsadil bych, že ani jeho slovo o odchodu z Wikipedie není pravdivé. Vrátí se tam a bude jen otravovat život lidem jako je ŠJů.

    OdpovědětVymazat
  29. Obávám se, že život lidem jako je ŠJů nejvíce otravuje správcovská klika, která ho nebrání proti temným výhrůžkám Egga a jemu podobných.

    Já bych velice ocenil, kdyby se Filip Sklenář na wiki vrátil. Nikdo jiný v současné době není schopen cynikům čelit.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>