26. července 2008

Petice za svobodu slova

Podpořte Siného v petici Siné, jeho život, jeho dílo, jeho prdel a… Philippe Val. Překlad inkriminovaného textu, který vyvolal skandál: »Jean Sarkozy, důstojný syn svého fotra a už obecný radní za UMP, vyšel skoro s potleskem ze svého trestního processu za nehodu na motorce. Sám státní zástupce požádal o jeho osvobození! Je třeba říci, že poškozený je Arab! A to není všechno: Vyhlásil ochotu konvertovat na judaism, jakmile se ožení se svou snoubenkou, židovkou a dědičkou zakladatelů obchodního řetězce Darty. Bude mít vydlážděnou životní dráhu, náš maličký!«

Za tyto řádky byl novinářem z Nouvel Observateur Claudem Askolovitchem obviněn z antisemitismu (tedy nikoli urážky presidenta nebo jeho rodiny!) a za to vyhozen z humoristického časopisu Charlie Hebdo; redakce se od něj distancovala. Týdenník Charlie Hebdo se považuje za bojovníka za svobodu slova a zveřejnil mj. i karikatury Proroka, které otřásly světem. Pokud někdo z vás potřeboval jasnou a zřetelnou demonstraci dvojího metru, týdenník Charlie Hebdo mu ji tímto nabízí.

Sine, jehož první žena byla židovka, Askolovitche zažaloval pro urážku a případ kommentoval slovy: "Už se ani nesmí říct nahlas slovo žid".

V.

Updated.

18 komentářů:

  1. Podpořím. Sice se mi nelíbí urážky náboženství, ale o ty v tomto případě nejde. A proti Šimonům Kleinům jakékoli národnosti podpořím rád kohokoli.

    OdpovědětVymazat
  2. Nepodpořím. Jsem přesvědčen, že verbální projevy by neměly být postihovány prostředky trestního práva, ale to neznamená, že nemohou mít pro své původce jiné negativní důsledky.

    OdpovědětVymazat
  3. Taky podpořím. Jen dotaz, nemá Charlie Hebdo něco společného s Magazine Hebdo, kde svého času působil Alain de Benoist?

    OdpovědětVymazat
  4. verbální projevy by neměly být postihovány prostředky trestního práva, ale to neznamená, že nemohou mít pro své původce jiné negativní důsledky.
    V tom s Tebou zcela souhlasím. Schvalování útoku z 11.9. v prvních dnech po tom, co se to stalo, bylo nevkusné, dnes, kdy není zcela jasné, jak a proč se to stalo, by to bylo trapné. Přesto myslím, že by to nemělo být trestné.

    Na vkusnost nebo trapnost Siného textu se naše názory mohou rozcházet, já v něm ale nevidím nic antisemitského - a právě za to byl Siné vyhozen. Nota bene z týdeníku, který si v rámci svobody slova přivlastňuje právo urážet náboženské city muslimů.

    OdpovědětVymazat
  5. Hebdo je francouzsky týdeník, έβδομος znamená sedmý.

    OdpovědětVymazat
  6. Záleží na tom, jak se na to díváš. Pokud tak, že Sarkozy by udělal pro peníze cokoli (a jde tudíž o kritiku jeho oportunismu bez ohledu na to, k čemu hodlá konvertovat), pak to urážlivé není, ale je možný i druhý pohled, totiž že Sarkozy pro peníze udělá i takovou ohavnost, že přestoupí na židovskou víru.

    Druhou interpretační variantu vyvrátit nelze a proto bylo na místě se za text omluvit.

    OdpovědětVymazat
  7. Mimochodem, on byl vyhozen až poté, co odmítl podepsat omluvný dopis: to, jak jsem si všiml, ze selektivního překladu patrno není.

    OdpovědětVymazat
  8. Překlad je úplný; nic víc nenapsal. Kursivou je kommentář a o jeho úplnosti je vždy možné vést nekonečné diskusse.

    OdpovědětVymazat
  9. Prétextant l'éventualité d'un procès pour antisémitisme, Philippe Val, directeur de publication, a enjoint Siné de signer une lettre d'excuse dans Charlie hebdo, ce que le dessinateur a refusé de faire. Philippe Val l'a aussitôt renvoyé du journal avec l'assentiment de la direction (Bernard Maris, Gérard Biard et Charb).

    OdpovědětVymazat
  10. Sarkozy pro peníze udělá i takovou ohavnost, že přestoupí na židovskou víru.
    Pokud se někdo dívá na svět prismatem toho, že přestup na židovskou víru je ohavnost, měl by být za to popoháněn on, nikoli Siné.

    Ten omluvný dopis IMHO na věci nic nemění: proč by se měl omlouvat? Kdyby ho o to požádal sám Sarkozy, protože se ho to dotklo, o.k., ale protože to nějakému Židovi připadá antisemitské? Tím se tento přiznává k onomu odsouzeníhodnému prismatu! A za to okázale liberální týdeník vyhodí karikaturistu??

    OdpovědětVymazat
  11. Pokud se někdo dívá na svět prismatem toho, že přestup na židovskou víru je ohavnost, měl by být za to popoháněn on, nikoli Siné.

    Zásada "čistému vše čisté" není soudy ve sporech o ochranu osobnosti obvykle aplikována, naopak se posuzuje objektivní způsobilost výroku způsobit škodlivý následek.

    OdpovědětVymazat
  12. A v jakém smyslu je Siného výrok způsobilý k tomu způsobit škodlivý, jmenovitě antisemitský následek?

    OdpovědětVymazat
  13. V tom, že judaismus je presentován jako něco nežádoucího, nečistého, nemravného, slušnému člověku cizího, k čemu lze konvertovat jen pro hodně velký balík peněz.

    OdpovědětVymazat
  14. To je naprostý nesmysl a proto Siného podporuji.

    OdpovědětVymazat
  15. Tak si to přečti v kontextu: přes papínka si zařídil beztrestnost ohledně dopravní nehody, a ještě k tomu (ce n'est pas tout!) chce konvertovat k judaismu. Tyto dvě věci jsou postaveny na stejnou úroveň.

    OdpovědětVymazat
  16. Jak vidno, lze se na věc dívat ze zcela opačných stran. Pro řadu lidí bude tato aféra ovšem pouze důkazem toho, kdo skutečně vlastní týdeník Charlie Hebdo a má potažmo zájem na eskalaci napětí mezi muslimy a Západem.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>