6. července 2008

Kdo ratifikuje mezinárodní smlouvy

Ignorantští novináři, např. Václav Moravec, si myslí, že parlament. Ve skutečnosti se presidentské smlouvy od toho jmenují presidentské, že je ratifikuje hlava státu. Zákonodárný sbor s tím toliko vyslovuje souhlas.

6 komentářů:

  1. Koukám, že stačil kousek, a byl ze mě ignorantský novinář. Dočtu se o prezidentských smlouvách, definici ratifikace a pozici lisabonské smlouvy více na Iuridictu?

    OdpovědětVymazat
  2. Odkaz na ratifikaci na Iuridictu je červený.

    Fakticky je to samozřejmě jedno, prezidentská ratifikace bez souhlasu parlamentu by v těch evropských parlamentních demokraciích, které takový souhlas vyžadují, neprošla. Kdo slovíčkaří (ale jen tehdy, když se mu to hodí) na to ale nesmí zapomenout upozornit, zvláště s označením druhých za ignoranty.

    OdpovědětVymazat
  3. Opomíjíte opačnou implikaci: může parlament donutit k ratifikaci prezidenta, který nechce?

    OdpovědětVymazat
  4. To je pravda, ale to se taky v evropských parlamentních demokraciích nestává. Já jsem ale hlavně chtěl říct a řekl, že vyslovení souhlasu parlamentem nebo v referendu a ratifikace prezidentem je v těchto demokraciích prakticky na stejné úrovni ve smyslu, že je obojí nezbytné, a v tomhle ohledu je tedy rozdíl spíš terminologický než faktický. Jeden bez druhého se neobejde. V detailech se to bude lišit pravděpodobně podle jednotlivých ústavních pořádků v jednotlivých zemích.

    OdpovědětVymazat
  5. Zatím ne, ale možná by stálo za to pár slov přičinit.

    Opomíjíte opačnou implikaci: může parlament donutit k ratifikaci prezidenta, který nechce?
    Domnívám se, že ano, např. hrozbou impeachmentu, kterému se v ČR, bůhvíproč, říká řízení o velezradě.

    OdpovědětVymazat
  6. vyslovení souhlasu parlamentem nebo v referendu a ratifikace prezidentem je v těchto demokraciích prakticky na stejné úrovni
    Mohl byste laskavě odpustit psaní podobných blábolů? Nerad bych Vás opět mazal, abyste nevykřikoval, že je tady censura.

    Váš výrok je totiž na úrovni: "A je B, protože A1 je také A."

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>