8. června 2008

Srbské tradice

New York Times: "The resort to assassination has been so common that of the 10 monarchs who ruled Serbia, 3 have been murdered and 4 others deposed. The first to be killed was King Michael, a member of the Obrenovic dynasty, which over the years vied for the crown with a second family, the Karadjordjevics. On June 10, 1868, he was shot to death as he walked in a park outside Belgrade. The crime was never solved."

30 komentářů:

  1. Děkuji za připomenutí, že nejkrvavější národ v evropské historii - pochopitelně pravoslavný a slovanský - si nic jiného než humanitární bombardování a annexi území, kde žijí menšiny, nezaslouží.

    OdpovědětVymazat
  2. Vám jsou ty krvavé tradice ukradené? Myslíte, že se ve 20. století změnili?

    OdpovědětVymazat
  3. No nevím Petře Urbane, ale před časem jste tu podle mě říkal něco úplně jiného.

    Odsuzujete kolektivní vinu, ale v případě Srbů říkáte "myslíte, že se ve 20. století změnili?" Zločiny snad páchají režimy a jedinci, ne národy. Nejsou to Vaše slova?

    Podle této logiky bych z krvavých tradice (i když uznávám, že hovořit v případě soudobých dějin o "tradici" trochu dost kulhá) mohl obvinit Američany - Vietnam, Nikaragua, Irák, Afghánistán...ale neudělám to. Co se stalo je dílem konkrétních vojáků, jejich nařízení, vedení, popřípadě povedené vlády.

    Neexistuje žádný nejkrvavější národ v historii, existují ovšem ideje, které za určitých okolností mohou ke krvavým masakrům vést.

    OdpovědětVymazat
  4. Ad OS: :-)))) Vy tomu houby rozumíte! Na vyspělé inteligentní anglosaské, germánské a jiné západní národy se princip kolektivní viny uplatňovat nesmí. Ale na tu prašivou krvavou slovanskou pravoslavnou chátru nic jiného neplatí!

    OdpovědětVymazat
  5. To máte pravdu. Za konkrétní srbské zločiny odpovídají konkrétní sbrští zločinci. Chtěl jsem však poukázat na podhoubí, které je v srbské mentalitě.

    Američané bojovali za demokracii, proti totalitě. Nebo si snad myslíte, že kommunistický régime byl pro Vietnamce nějaká výhra?

    Je mi líto, ale západní národy se ke svým vlastním spoluobčanům tak, jako Srbové nechovají. Když se podívám na seznam a odmyslím si irské a židovské fanatiky, tak nám tam s velkou převahou zbydou Rusové. Zarážející je rovněž převaha pravoslavně vychovaných vrahů, mezi něž patřil např. Αλέξανδρος Σχινάς.

    OdpovědětVymazat
  6. Nějak mi tam chybí Slobodan Miloševič, zavražděn mezinárodním soudem.

    OdpovědětVymazat
  7. Ten se zabil sám, když bral prášky, které brát neměl.

    OdpovědětVymazat
  8. Ten se zabil sám, když bral prášky, které brát neměl.

    no to je oficiální verze
    věří jí ale pouze idioti
    motivace je jasné: ne Miloševič, ale tribunál měl zájem zabít Miloševiče

    OdpovědětVymazat
  9. Chtěl jsem však poukázat na podhoubí, které je v srbské mentalitě.

    Obávám se, že tohle nemá žádnou empirickou ověřitelnost...

    podle Vás srbská mentalita v podhoubí je "krvechtivá", podle mě ne...

    Američané bojovali za demokracii, proti totalitě.

    to, že je v současnosti demokracie v "západním civilizovaném světě" brána jako nejlepší systém, neznamená, že má univerzální, celosvětovou hodnotu a už vůbec ne platnost..

    proti komunismu ano, ale velkou roli hrály především vlastní ekonomické zájmy, nikdo se nepustí do války tisíce kilometrů od domova z čistého idealismu. boj proti komunismu beru, ale bavili jsme se o masakrech, které americké invaze provázely a provázejí.

    Rusové - a jsme zase u toho :-) Podle mě naopak ruský národ je jednou z nějvětších obětí komunismu. Pochybuji, že většina občanů Ruské federace má zájem opakovat zločiny sovětské vlády.

    Co máte pořád proti pravoslaví? Já jsem co se týče víry vlažný (ale zdráhám se označit za ateistu), ale z čistě neutrální a nestranné pozice a pohledu mi je jednoznačně sympatičtější například pravoslaví, než různí povedení katoličtí pedofilní biskupové v Evropě, a o fanatických evangelikálech v USA nemluvě...

    To je opravdu v lidech tak zakořeněn Huntington, který (kdoví proč) staví pravoslavítéměř na roveň islamismu?

    OdpovědětVymazat
  10. Ad OS: že byli Rusové největší obětí kommunismu, to se snažím Urbanovi vysvětlit už 5 let, on ale věří svému Doležalovi. A když někdo věří, že Kennedyho zabil Oswald nebo že Milošević se zabil sám, protože si -jen tak mírnyks tírnyks - vzal prášky, které neměl brát (což mu nikdo neřekl, nicméně ty prášky mu dali), to je pak těžká domluva.

    Huntington je apologeta modernismu a antitradicionalista. Vadí mu cokoli, co Tradici uchovává, ctí a pěstuje. Pravoslaví je v tomto ohledu orientální svět a sklízí proto posměch & nenávist všech modernistů, počínaje Huntingtonem a konče Urbanem.

    OdpovědětVymazat
  11. Vodník: vidím, že z Vás mluví René Guenon ;-)

    Také je to co se týče "filosofie kultury" můj favorit. Vedle Oswalda Spenglera.

    OdpovědětVymazat
  12. :-))) Spenglera moc neznám, ale Guénon, Schuon a Coomaraswamy položili základy mému dospělému uvažování. Je nás, "guénonistů", jako šafránu; na Zvědavci o něm napsal článek jakýsi pan Lhoták (byl posléze ostrakisován), jinak je to v Česku Velká Neznámá. Zná ho - a hlásí se k němu - taky Ivan Odillo Štampach.

    OdpovědětVymazat
  13. Schuon a Coomaraswamy pro změnu neříkají nic mě, něco mi uniklo?

    Je nás, "guénonistů", jako šafránu

    tak to si udělejte další zářez ;-)

    Jinak Radim Lhoták zajímavě píše na Delian divera

    OdpovědětVymazat
  14. Tak to mě překvapuje. To jste guénonista, člověče?! ;-) Celá parta je zde, klikněte si na "Authors" (a samozřejmě na zbytek. A jinak samozřejmě na wiki: Schuon a Coomaraswamy.

    OdpovědětVymazat
  15. To s tím "von si vzal nějaký prášky a zhebnul na ně, my s tím nemáme nic společného", se skutečně nijak podstatně neliší od výmluv pouličního gangu stojícího nad mrtvolou.

    Bude zajímavé sledovat, k jak ubohým lžím se budou ochotni snížit apologeti NATO a dalších zločineckých organizací.

    OdpovědětVymazat
  16. Ubohost a bezcharakternost apologetů nejrůznějších zločinců v historii je standardní a dobře prozkoumaný jev. Mrzí mne pouze, když vidím, jak se do jejich řad zuby nehty snaží vedrat Petr Urban, který mezi ně nepatří, ale mj. pod vlivem svého guru Doležala se dychtivě uchází o místečko v jejich klubu. Musí doufat, že stejná chátra jednoho dne s těmito zmetky nezatočí "po svém", protože pak ponese Petr Urban vlastní střeva v náručí pražskými ulicemi po boku Bohumila Doležala za hlasitého chechotu a povzbuzování krví opilé luzy.

    OdpovědětVymazat
  17. Přiměřeně. Pro něj se hodí spíš citát ze Švekjka:

    Pak jel jeden maršový batalión a několik píseckých židů řvalo "Heil, nieder mit den Serben!" a dostalo takových pěkných pár facek, že týden se nemohli ukázat na ulici.


    I když, on není žid, takže by vlastně zasluhoval o dost přísnější zacházení.

    OdpovědětVymazat
  18. Od lži se nijak neliší Vaše zatajování faktu, že Milošević ty prášky bral, aby si navodil zdravotní stav, který by znemožnil další pokračování processu, kde mu hrozilo doživotí. Jenže z pochopitelných důvodů nevěděl, kolik přesně prášků brát, takže to přehnal a umřel na to. Poškozování vlastního zdraví může být nebezpečné, na to už doplatilo hodně simulantů.

    ad Vodník. Pokud tady bude radar, tak nějaké opakování roku 1968 nehrozí.

    OdpovědětVymazat
  19. Hlavně jste si neodpověď na otázku Cui bono? Vraždit Miloševiće by dávalo stejný smysl jako vraždit Goeringa.

    OdpovědětVymazat
  20. Příznivci soudních vražd zřejmě žijí v představě, že ten, kdo odmítá papouškovat zločinecké výmluvy zamlčuje fakta.

    Zavraždit vězně, který kompromituje soud a jeho zřizovatele má velký smysl.

    OdpovědětVymazat
  21. zajimave je, ze ze vsech obvineni, ktera proti Milosevicovi byla vznesena, se obzalobe nepodarilo zadne prokazat

    ad Radar: je to prave naopak, pokud tu americky radar nebude stat, s nejvetsi pravdepodobnosti jiz k zadnemu roku 68 nedojde, naopak postaveni americkeho radaru bude nenasilna variace na rok 68.

    lide ho nechteji, tehdy lide vojska Varsavske smlouvy take nechteli. I tehdy by se rezim mohl odvolat na to, ze pozvani bratrskych vojsk je bezpecnostni politika statu, do ktere nema lid co mluvit. Stejne jako dnes. Bezpecnostni politika napada shury, ale je tvorena lidmi. Ti lide, co ji maji tvorit, nami byli zvoleni. Pritom zadna ze stran, zastoupenych v Parlamentu ve svem volebnim programu nic takoveho neakcentovala.

    Pokud bude radar postaven jen na zaklade odklepnuti v Parlamentu, pujde o nelegitimni rozhodnuti. Referendum je zcela na miste.

    OdpovědětVymazat
  22. Nevím, zda byl Milošević zavražděn či nikoliv, ale politickou zodpovědnost za smrt vězněného politika Tribunál jednoznačně má.

    Stejně tak má zodpovědnost za neuvěřitelně dlouho se vlekoucí frašku s Šešeljem.

    OdpovědětVymazat
  23. Milošević nikoho nekompromitoval. Naopak bylo skoro jisté, že už brzy bude za své zločiny proti lidskosti odsouzen.

    "zajimave je, ze ze vsech obvineni, ktera proti Milosevicovi byla vznesena, se obzalobe nepodarilo zadne prokazat" Naopak všechna.

    "je to prave naopak, pokud tu americky radar nebude stat, s nejvetsi pravdepodobnosti jiz k zadnemu roku 68 nedojde" Ano, illuse o věčném míru je věčná. V roce 1918 to taky vypadalo, že se nám nemůže nic stát. A kdo třeba v roce 1960, že nás za 8 let budou Rusové okupovat?

    "naopak postaveni americkeho radaru bude nenasilna variace na rok 68." To je ale nesmysl. Američané nás budou okupovat? Rozhodovat o všem?

    "lide ho nechteji" Ano, protože jsou krátkozrací. A pak se diví, jako se divili v roce 1938. To bylo nářku. A mohli jsme si za to sami.

    "tehdy lide vojska Varsavske smlouvy take nechteli" Tak že by proti nic něco dělali? Vydrželi přesně týden.

    "Pritom zadna ze stran, zastoupenych v Parlamentu ve svem volebnim programu nic takoveho neakcentovala." Tak to někdy chodí. Přesto se musí rozhodnout, zda je jim milejší ruský chomout.

    "Pokud bude radar postaven jen na zaklade odklepnuti v Parlamentu, pujde o nelegitimni rozhodnuti." Nesmysl. Parlament může rozhodovat o všem.

    "Referendum je zcela na miste." Souhlas. Ale pokud nám Rusové opět začnou předvádět nový rok 1948, komu budeme děkovat tentokrát?

    "politickou zodpovědnost za smrt vězněného politika Tribunál jednoznačně má." Co mohl s tím simulantem dělat? Goeringovi také v sebevraždě nezabránili.

    OdpovědětVymazat
  24. Já teda nevím o jediném obvinění proti Miloševićovi, které bylo prokázáno.

    Proč neřeknete naplno, že dáváte přednost demokratické svobodné americké okupaci, jako jistotě a záruce, že tu nebude žádná jiná okupace (byť by výhledově nehrozila ani 100 let)???

    Američané nás budou okupovat? Rozhodovat o všem?
    Američané nerozhodují o ničem ani ve své vlastní zemi. Už na tom začínají být podobně jako Rusové s kommunismem: také jsou uneseni a držáni jako rukojmí, včetně své vlastní vlády, kterou si nadále svobodně volí...

    Ruský chomout jako jediná alternativa americkému radaru je sprostá propagandistická lež, jíž ovšem mnoho prostších lidí, kteří při 60hod. pracovním týdnu nemají na myšlení čas, věří.

    Rok 1948 nám nepředvedli Rusové, ale dohoda Sovětů a Brity a Američany; výsledky svobodných voleb v ČSR jim to jen usnadnily.

    OdpovědětVymazat
  25. Milošević nikoho nekompromitoval. Naopak bylo skoro jisté, že už brzy bude za své zločiny proti lidskosti odsouzen.

    Ztráta času bavit se s chudákem, který nemá na nic lepšího než opakovat hloupé lži mafiánské prokurátorky. Nebylo mu prokázáno NIC
    a obžaloba byla v troskách.

    OdpovědětVymazat
  26. Je krátce. Je jasné, že mu nebylo nic prokázáno, když vlastní vinou zemřel ještě před tím, než se tak mohlo stát.

    OdpovědětVymazat
  27. Co mohl s tím simulantem dělat? - Vypadá to, že podle něčí logiky tak simuloval, až z toho zemřel.

    OdpovědětVymazat
  28. Nevidíte si do huby, Urbane.

    Je jasné, že mu nebylo nic prokázáno, když vlastní vinou zemřel ještě před tím, než se tak mohlo stát.


    Předtím jste velice autoritativně tvrdil, že Miloševičovi naopak byla prokázána všechna obvinění.

    Jste tedy buď magor, který vůbec neví, co mluví, anebo ubožák, kterému je to jedno.

    OdpovědětVymazat
  29. Musíte rozlišovat kontext. Když O. S. manipulativně napíše: "ze vsech obvineni, ktera proti Milosevicovi byla vznesena, se obzalobe nepodarilo zadne prokazat", ačkoliv dobře ví, že před rozsudkem není žádné obvinění prokázáno, tak na to je jediná možná odpověď stejná manipulace: "Naopak všechna."

    Pokud se diskutuje seriosně, i odpověď je seriosní.

    OdpovědětVymazat
  30. Dva dny než zplodíte trapnou výmluvu, založenou na bazírování na právnické terminologii, to se teda dost flákáte.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>