29. června 2008

Ženský pohled

Eva Pallotto napsala výstižný článek o ženském holení. Myslím, že není podstatné, kdo tento trend nastavil. Příčina asi, jako obvykle, bude multikausální, takže nemá cenu to řešit. Podstatnější je, že ženské holení utužuje gender. Žena, která není dostatečně vyholena, není ženou, nýbrž opicí. Společenský útlak nejhrubšího kalibru. Feministé by proto měli hlasitěji bojovat za to, aby si každá žena mohla se svým tělem dělat to, co uzná sama za vhodné.

S tím souvisí i mýthus chloupku uvízlého mezi zuby. Byť si lze představit cumlání Venušina pahorku, určitě to není primární cíl orálního sexu. Tak kde se ten mém vzal? A někdy se šíří v dosti bizzarrní podobě. Jedna moje kamarádka si sice oholila mons veneris, ale labia maiora nechala netknuté.

48 komentářů:

  1. To je tedy objev, že probíhá i v západní společnosti nějaký útlak (ženské) tělesnosti (nejen ženské, nejen tělesnosti). Když jsem vám to cpala před léty na Sprše, v diskusi o ženách v islámu, byl jste k tomu hluchý. Jo, ale když si chcete sám prosadit svůj zájem ohledně ženského těla, tak to je jiná ;} Tak poproste kámošku ať zahodí žiletky a přestaňte už planě filosofovat nad blbostma. Nemusí ale doufám kvůli vám a podobně postiženým chodit neoholena celá XY populace, pokud nechce, že ne?
    Michaela

    OdpovědětVymazat
  2. No, pořád ještě vidím rozdíl mezi žiletkou a burkou.

    Samozřejmě, že i dnešní společnost je všeobecně opressivní. Ale pořád ještě je to nejsvobodnější společnost na světě. Nedochází v ní k takovým hrůzám jako je nucená ženská obřízka.

    Kámoška má svou hlavu. ;} Když jsem jí vysvětlil její omyl, tak jen obě části svého těla vyměnila.

    Jako feminista jsem pro ženskou svobodu, včetně depilace. Ale musí to být skutečně svobodné a informované rozhodnutí, nikoliv gender útlak jako dnes.

    OdpovědětVymazat
  3. Je jasné, že v nejsvobodnější společnosti na světě bude útlak probíhat jinak než ve společnostech jinak nastavených. Výsledek je ale srovnatelný.
    Depilace není žádný GENDER útlak. Je to útlak jako každá móda. Útlak jako každý projev kultury (v nejširším slova smyslu). A co depilace mužů, je to taky gender útlak?
    Jak si předstvujete informované rozhodnutí ohledně depilace, prosím pěkně? Jaká podstatná informace těm
    dotyčným chybí?
    A zvědavost na závěr ...jak lze vyměnit obě části svého těla?
    M

    OdpovědětVymazat
  4. "Jedna moje kamarádka si sice oholila mons veneris, ale labia maiora nechala netknuté."
    To mate jak s fousama. Nekdo si necha bradku, jiny holi krk a nekomu staci knir.

    OdpovědětVymazat
  5. Výsledek je ale srovnatelný.
    V tom se nikdy neshodneme. Chlupy mi vždycky narostou. Labia minora nikdy, ty jsou pryč jednou pro vždy.

    Depilace není žádný GENDER útlak. Je to útlak jako každá móda.
    Mezi oběma útlaky je zásadní rozdíl. Zatímco gender útlaku se musíte podrobit, chcete-li zůstat ženou (mužem), když se nepodrobíte módnímu útlaku, tak jen nebudete in.

    Útlak jako každý projev kultury (v nejširším slova smyslu).
    Nemyslím, že každá socialisace je útlakem.

    A co depilace mužů, je to taky gender útlak?
    To je móda. Zatím.

    Jak si předstvujete informované rozhodnutí ohledně depilace, prosím pěkně? Jaká podstatná informace těm
    dotyčným chybí?

    Měly by hlavně vědět, že se holit nemusí. Že to nemá nic společného s hygienou.

    Jsou k tomu 2 skvělé příspěvky v diskussi:

    "Od geniální úvahy že do holení je třeba zapojit i ženské je už jen krůček ke zjištění že na ženské bradě se toho většinou moc trhnout nedá(výjimky potvrzují pravidlo) ale že zlatý důl bude jiná část ženského těla.Jak ženy přesvědčit že se bez investic do holicích potřeb neobejdou ?Jednoduše stačí prohlásit že ta co se neholí není IN.Ty kterým je šumafuk jsou nebo nejsou li IN zmákne tvrzení že ta co se neholí nedbá o osobní hygienu.To je těžký kalibr který žádná ženská neustojí.Navíc se dá počítat s podporou mužů kteří řeknou ,chcete rovnoprávnost ,tak se vším všudy i s holením.Škodolibí muži navíc ocení i to že mohou svým partnerkám oplatit ono známé „ty ses dnes neholil .....škrábeš“."

    "Pamatuji, když se začali v 70. letech první Řekové vracet do vlasti, první jejich (tedy žen) zásadní otázka byla - holit či neholit (podpaží). Ty hrdé, co zvolily neholit, své rozhodnutí záhy změnily. Ve společnosti se to netolerovalo."

    A zvědavost na závěr ...jak lze vyměnit obě části svého těla?
    To je jen má stylistická neobratnost. Začala holit to, co dříve neholila, a přestala holit to, co dříve holila.

    OdpovědětVymazat
  6. Chlupy mi vždycky narostou. Labia minora nikdy, ty jsou pryč jednou pro vždy.

    Vy máte labia minora? Co se člověk ještě nedozví…

    OdpovědětVymazat
  7. Ale ne, to je jen rhétorická figura.

    OdpovědětVymazat
  8. To souvisi s idealem, jak ma vypadat zenske (muzske) telo. Rimani napodobovali sochy. Krasne formy, muscle tone. Chteli se odlisit od barbaru.
    Je tam socialni aspekt a soucasne zenska touha udelat ze zenskeho tela to nejzenstejsi (= nejodlisnejsi muzskemu telu) jak je vubec mozno. Civilizace, kultura, tradice urcuji, kde clovek ma chlupy mit a kde nema.
    ZW
    A krom toho - prilis chlupate zeny maji tendenci se dostat prostrednictvim depilace do 'normalu'. Tmave typy zen jsou generally mnohem chlupatejsi, proto nejvetsi depilacni business buji treba na Balkane.
    Zuzana W

    OdpovědětVymazat
  9. Ano, velice zajímavé. Zdá se, že Bowieho snaha o mix (androgynii) totálně selhala.

    OdpovědětVymazat
  10. Prosím Vás Petersi nevymejšlejte si, depilace není žádný genderový útlak ... nevím, kde jste to vzal. Nikdo nikdy netvrdil a netvrdí, že někdo kdo je oholen je více ženou než neoholen. Dokonce bych řekla naopak. Ty neholené jsou často super samičky, které dají přednost partnerovým preferencím před tím podléhat módě a kultuře, což chce teda odvahu (nepočítám různé asociálky a dementky z ústavů, to je zase jiné kapitola). Nejste totiž jedinej "úchyl" na chlupatý pod sluncem, myslím, že takových je docela dost (možná většina?)Naopak oholením se zbavujeme svých charakteristických sekundárních pohlavních znaků, ztrácíme tím tedy svoji ženskost (mužství).

    A jak jste přišel na to, že depilace nemá nic spojeného s hygienou? To se samozřejmě mýlíte. Údržba vyholených partií a nevyholených je odlišná a pachové stopy na neholeném a holeném těle se liší. To je tak jasný, že nechápu, že to můžete popírat.
    M

    OdpovědětVymazat
  11. Prosím Vás Petersi nevymejšlejte si, depilace není žádný genderový útlak ... nevím, kde jste to vzal.
    Je to tak: "I'm very involved by female body hair (FBH) because my wife does not shave her armpits for several reasons and when we go to the beach or the pool, people look disgusting to her, some say "monkey", "go shave it". This is relatively recent (1995) and is really a sexist discrimination as I also have body hair but nobody bashes me."

    Nikdo nikdy netvrdil a netvrdí, že někdo kdo je oholen je více ženou než neoholen.
    Vizte výše + "The men who took part in the phone-in on a radio show Shazia appeared on, all declared, as if it was their male prerogative, that women’s body hair is disgusting. (The radio DJ, poor love, was really struggling with the concept of hairy women, screwing his face up and wriggling in horror at the thought."

    Ty neholené jsou často super samičky, které dají přednost partnerovým preferencím před tím podléhat módě a kultuře, což chce teda odvahu
    To naprosto podepisuji. Mám jednu kamarádku, co se neholí. Je totálně independent.

    možná většina?
    To je ale nesmysl. To by ten gender byl přesně obráceně.

    Naopak oholením se zbavujeme svých charakteristických sekundárních pohlavních znaků, ztrácíme tím tedy svoji ženskost (mužství).
    To je otázka. Chlupy jsou povožovány za znak mužnosti; depilace je tedy posílení ženskosti.

    Údržba vyholených partií a nevyholených je odlišná
    Opravdu?

    pachové stopy na neholeném a holeném těle se liší.
    Jistě. Nicméně jen fanatik může tvrdit, že přirozený pach je nehygienický.

    OdpovědětVymazat
  12. V týhle zemi už se kriminálka dobývá lidem do bytu kvůli pár nasdílenejm mp3, ale pana Peterse tu hněte, že si kvůlu genderovému útlaku nemůže oholit nohy nebo labia maiora nebo co...

    OdpovědětVymazat
  13. Thematickou šíři tohoto blogu jsem vždy pokládal za jeho přednost; nyní už si ale nejsem tak jist.

    To už snad raději debatu o Ewie Farna!

    OdpovědětVymazat
  14. Máte pravdu, omlouvám se za odbočování od tématu. Navíc naprosto neomluvitelného. Kdybych od těch stydkých pysků odbočil aspoň třeba ke Zlatým Pískům, dalo by se to ještě pochopit, ale sdílení MP3 s tím jistě nemá co dělat.

    OdpovědětVymazat
  15. A ve III. světě umírají děti hladem. Od kdy jste se dal, Medvídku, na professionální humanism? Vždycky je něco důležitějšího.

    OdpovědětVymazat
  16. Co do toho pletete humanismus? Mně jde o sociální banditismus.

    OdpovědětVymazat
  17. Ad MK:

    Správně jste vyrozuměl, že o holení labií obojího druhu diskutuji s vášnivým zanícením; co nesnesu, jsou technická themata typu mp3 souborů.

    OdpovědětVymazat
  18. Petře Urbane, soudě dle Vaší reakce jste mi asi nerozuměl (anebo já nechápu logiku Vaší reakce). Sociálním banditismem nemyslím chování kriminálky, ale právě naopak. Sociální banditismus je pojem vycházející z romantických mýtů o zločincích typu Robina Hooda nebo Jánošíka, je také možným důvodem, proč daleko více lidí nosí na tričku Dr. Che než Rudolfa Hesse, mohl by být i jedním z důvodů, proč je v současné Evropě daleko více tolerována levice než pravice (po čemž jste onehdy pátral). V současné době je jejím projevem například blikání na protijedoucí auta, abyste je upozornil, že o kousek dál se měří, nebo právě sdílení MP3.

    OdpovědětVymazat
  19. Ano, když akce protipirátské policie vystraší všechny anarchofašisty k smrti, stává se ze sdílení nelegálního software sociální banditismus.

    OdpovědětVymazat
  20. Trošku logická chyba, Neználku, ne?
    Kdyby je vystrašila k smrti, tak by naopak to sdílení přestalo být sociálním banditismem, protože by přestalo být čímkoli.

    A musím Vás zklamat, pořád mi totiž připadá lepší být anarchofašista než olizovat cvičky...

    OdpovědětVymazat
  21. Hobsbawma znám osobně; byl jsem na jeho přednášce. Vždycky se mi vybaví jeho medaillon: "Britský marxistický historik, zakladatel časopisu Past & Present.

    Social bandits je do češtiny nejlepší překládat jako "jánošíci".

    OdpovědětVymazat
  22. "jánošíci"

    To by tak hrálo, překládat to do češtiny podle nějakého Slováka.

    OdpovědětVymazat
  23. Žvaníte nesmyly. Byla vám položena prostá otázka, zda vás strach z represe nedonutil přestat krást software a jestli jste dokonce právě z tohoto důvodu nezačal nazývat počítačové pirátsví sociálním banditismem.

    Odpovězte pořádně anebo raději mlčte.

    OdpovědětVymazat
  24. Kozina byl dissident, nikoliv jánošík, takže se nedá nic dělat.

    OdpovědětVymazat
  25. "Byla vám položena prostá otázka"

    Myslíte tady?:

    "Ano, když akce protipirátské policie vystraší všechny anarchofašisty k smrti, stává se ze sdílení nelegálního software sociální banditismus."

    Tak, Vy inteligente:
    1. To není žádná otázka
    2. Jak Vám každý dosvědčí, já nejsem anarchofašista, ale židonacistický komunista
    3. Byla řeč o mp3, což je SW jen přeneseně, ve skutečnosti jde o autorská práva jiného druhu
    4. Po tom, co já dělám, je Vám úplné hovno
    5. Kdybyste si přečetl odkazy, neudělal byste ze sebe idiota, protože právě pirátství je tam označováno za jednu z forem sociálního banditismu

    Jinými slovy, po Vás pořádnou odpověď nikdo nechce, najděte si nějaké obnošené jarmily a mlčte.

    OdpovědětVymazat
  26. Ale abych aspoň částečně ukojil vaši potenciálně bonzáckou zvědavost:

    1. Pokud jde o nelegální SW, tak žádný nemám. Dokonce ani cracknutý Photoshop. Na běžné úpravy mi úplně stačí Picasa od Googlu a na ty složitější používám GIMP, který Photoshop obstojně nahradí, i když je občas trochu komplikovaný.

    2. Pokud jde o tu hudbu, o které byla řeč, tak existují dvě skupiny pirátů. Jedni prostě sdílejí cokoli, druzí pouze věci od velkých společností, zatímco malým vydavatelstvím a DIY počinům rádi ty peníze věnují. Pokud rozdíl nevidíte, Váš problém.

    OdpovědětVymazat
  27. Aha, takže jste to radši všechno smazal. No jo, sociální banditismus.

    OdpovědětVymazat
  28. Smazal?
    Vy blbče, k čemu by to bylo. To bych se musel zbavit celého počítače, aby na to nepřišli.

    A co bych jako měl mazat? Open source GIMP?

    Mimochodem, Vy jste musel udělat parádní výmyk v hepatální flexuře, když Vás ten, koho jste nazval přihřátým šplhounem, toleruje...

    OdpovědětVymazat
  29. Ivan je tradiční flamer, na něj je člověk zvyklý.

    OdpovědětVymazat
  30. Takže on mi nadává a já jsem flamer. Jste poněkud neobjektivní.

    OdpovědětVymazat
  31. Jste jeden za 18, druhý bez dvou za 20.

    OdpovědětVymazat
  32. Tak to pozor, neznalku. Flame war zahájilo Vaše nehorázné rejpání se v mém soukromí:
    "Žvaníte nesmyly. Byla vám položena prostá otázka, zda vás strach z represe nedonutil přestat krást software a jestli jste dokonce právě z tohoto důvodu nezačal nazývat počítačové pirátsví sociálním banditismem.
    Odpovězte pořádně anebo raději mlčte."

    Ne mé nadávky.
    A kdybych to vzal do důsledků, tak za první nadávku by se dal považovat "anarchofašista" od Vás, protože Vy jste to tak myslel. Že mě to neurazilo, to už je druhá věc.

    Nehledě na to, že jste tam naházel spoustu faktických nesmyslů, které ty nadávky na Vaši adresu docela dobře zdůvodňují.

    Takže laskavě neházejte vinu na mě a raději mlčte.

    OdpovědětVymazat
  33. Dva anonymové se hádají o zásah do soukromí – no může existovat větší povyražení?

    OdpovědětVymazat
  34. O ničí soukromí se samozřejmě nestarám. Zajímá mě pouze, zda Medvídkem proklamované zásady nejsou v příkrém rozporu s jeho konáním.

    OdpovědětVymazat
  35. No, pane Pecino,
    ani jeden z nás není anonym...

    A za druhé, já tu vystupoval i pod svým pravým jménem, jenže když jsem zjistil, že Google zcela nelogicky klade nějaké komentáře z Bloggeru nad články s IF, tak jsem přijal pseudonym.

    OdpovědětVymazat
  36. Pseudonymita je toliko jednou z forem anonymity: nebo chcete tvrdit, že "Světluška Pipi" není anonymní uživatel(-ka)?

    OdpovědětVymazat
  37. No tak já samozřejmě anonym jsem. Rozhořčeně ale protestuji proti Medvídkovým obviněním. Na jeho soukromí opravdu nejsem zvědavý a potěšilo by mě, kdyby zde do něj nepořádal virtuální exkurze.

    Na moji otázku mohl odpovědět prostým "ano" či "ne".

    OdpovědětVymazat
  38. Pane Pecino, v tom případě jediní neanonymní uživatelé jste tu Vy a Ondřej Šlechta...

    Neználku, těžko Vám věřit. Jen teď kličkujete ve vlastních lžích. Kdybyste totiž opravdu chtěl vědět to, o čem teď píšete, musel byste se zeptat, jestli náhodou nemám prázdný share file. To byste pak měl pravdu, protože ač by to pak nebylo vlastně nelegální, tak by to byla sobecká sviňárna. Ale Vy jste se zeptal úplně jinak. A evidentně z toho nekoukalo nic jiného než zlý úmysl. To by ještě nebylo tak hrozné. Hrozná je na tom ta Vaše hnusná vlastnost předstírat honbu za pravdou.

    OdpovědětVymazat
  39. Ještě ad Tomáš Pecina:

    Fajn, až se google začne chovat normálně a přestane předstírat, že komentáře z Bloggeru patří na první místo, klidně z Vámi definované anonymity vystoupím, i když nechápu, proč Vás to léta dokáže tak iritovat, když stejně od Peterse po Vodníka víte, kdo jsem.

    OdpovědětVymazat
  40. Hrozné nesmysly. Pokud se vám moje otázka zdála příliš dotěrná, nemusel jste odpovídat vůbec. Nikdo vás nenutil vybrebentit na sebe první poslední.

    OdpovědětVymazat
  41. Neználku, kromě toho, že používám GIMP, jsem na sebe nevybrebentil nic, takže si zas neserte do huby.

    Vše ostatní, třeba to, že hudba není SW, rozhodně není nic o mě.

    Ale už mě natolik otravujete, že se přiznávám ke všemu. I k nemanželskému dítěti s Boutrosem.

    OdpovědětVymazat
  42. Samozřejmě je to obráceně, rozhovor s vámi je neuvěřitelně nudný a únavný. Jste chudinka hysterik, od kterého nelze čekat klidné, uvážlivé slovo.

    OdpovědětVymazat
  43. Neřekl bych, že Petrem Urbanem preferovaný překlad "jánošíci" je šťastný. Nedivil bych se, kdyby si dnešní školáci mysleli, že Jánošík byl třeba jeden z atentátníků na Heydricha nebo první dělnický prezident.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>