11. května 2008

Poznámka na okraj Vrby

Anglosasové nemají superiorní rasu (nevím nic o tom, že by jejich DNA byla jakkoliv ušlechtilejší), nýbrž civilisaci. Na rozdíl od Ruska, kde se ještě v 50. letech 19. století mužici prodávali jako dobytek, v UK v té době měli svobodné volby.

Updated.

14 komentářů:

  1. DNA není to, ale ta. A "Na rozdíl na Ruska" má být "od Ruska".

    OdpovědětVymazat
  2. Hergot, ten Kadiduch zase rypa!
    A znovu mimo tema.
    Ach ty neurony.

    OdpovědětVymazat
  3. Nerýpá, pomáhá P.U., aby neměl na hlavní stránce chyby, protože on je tam nechce.
    Mimo téma byly akorát Vaše poznámky k Petersovu článku o žurnalistice v ČR a Izraeli, protože o žurnalistice jste nenapsal vůbec nic...

    OdpovědětVymazat
  4. Ale abych vás tedy potěšil něčím k tématu, tak bych rád p. Urbanovi připomněl, že v tehdy (i když zjednodušeně řečeno) anglosaských USA bylo otroctví v plném rozsahu zrušeno až roku 1865...

    OdpovědětVymazat
  5. No, zdá se, že jsem ten post dost odflákl.

    Na to jsem taky myslel (snad Vás potěší, že tam původně byly USA, ale pak jsem to opravil na UK). Byl to legalisovaný rasism, které je skvrnou amerických dějin. Kdyby otrokářství tolik nevynášelo, dávno by ho zrušili, stejně jako v UK.

    OdpovědětVymazat
  6. No, nevím, proč by měla mít Velká Británie "superiorní kulturu". Co mne napadá jako výjimečné je velmi časný nástup průmyslové revoluce, která ovšem probíhala takovým způsobem, že před ní většina obyvatelstva prchla do zámoří. Pokud nezemřeli hlady - ve vámi uváděné době nechali pochcípat polovinu Irska. A s tou demokracií to také není tak žhavé, vlastně ji v plné míře zavedl až Blair a účinnost pro jistotu odložil, takže bude až za pár let - existence dědičných členů jedné komory parlamentu je s ní v tvrdém rozporu.

    OdpovědětVymazat
  7. A ještě bych k tomu chtěl něco napsat, neznám české slovo superiorní, omylem jsem napsal kulturu místo vaší civilizace, protože ta se také v češtině používá v jiném smyslu. Pokud neumíte česky, pište rovnou v superiorní angličtině, aby to neuráželo mé ucho.

    OdpovědětVymazat
  8. Pokakany medvidku, z toho co vam rika sedmy vodnik si nic nedelejte. Ten je tezce mimo realitu. Kdyz se pred 40 lety zkousel vyucit na dlazdice asi dostal sutrakem po kebuli mejte k nemu prosim ohledy. Doufam, ze budete dostanete tento komentar drive nez bude panem Urbanem nemilosrdne smazan v zajmu chranit jeho americkeho prispevatele sedmeho hastermana.

    OdpovědětVymazat
  9. "Kdyz se pred 40 lety zkousel vyucit..."

    My se zname? Asi jsi byl muj pridavac a ani jsi neumel s lopatou.
    Viz ze remeslo dnes vynasi dobre penize? Nemusim se za nej stydet. Ted mi nalzi jak krasne se tobe zije. Budu se snazit uverit.

    OdpovědětVymazat
  10. Re: Medvídek kadílek

    Ano otroctví bylo zrušeno až v roce 1865 dodatkem k Ústavě, ale otroctví nebylo ještě dlouho právně považováno za trestný čin...

    Ještě ve dvacátých a třicátých letech (20. století) byly tisíce černochů v amerických jižanských státech v de facto otroctví - byli to vězni, kteří byli jako levná pracovní síla pronajímáni na práci, mnohdy v dolech a těžkém průmyslu. Do vězení se mohl černoch kupř. dostat, když nemohl prokázat, že je zaměstanán, apd. a ve vězení tak skončili zcela neprávem lidé za absurdních okolností. Mozí z těchto otroků v šachtách a jinde zemřeli vyčerpáním...

    http://www.npr.org/blogs/talk/2008/03/slavery_by_another_name.html

    OdpovědětVymazat
  11. Nezvládá to, zdá se, delší odkazy, takže ještě jednou zde

    OdpovědětVymazat
  12. mimochodem, ve většině států bylo rovněž mezi válkami trestné, když se černoch vyspal s bílou ženou.

    OdpovědětVymazat
  13. ad Jan. Většina obyvatelstva? To snad ne.

    Ano, irský hladomor v 1840s byl velice tragický. Avšak zcela stejného rozsahu byl v letech 1740-1741 a o něm veřejnost neví vůbec nic. Naproti tomu hladomor v roce 1879 už žádné fatální následky neměl. Je to prosté: V 1840s už byla media, takže o této události referovala. Ale stát ještě neměl logistiku na výši, takže této katastrofě nedokázal zabránit. To se změnilo až ve 1870s. Od té doby jsou všechny hladomory s fatálními následky vinou neschopnosti (kommunistické Rusko na počátku 1920s, na což umřel jeden z nejlepších ruských básníků, Alexandr Blok) nebo úmyslem (ukrajinský hladomor na počátku 1930s).

    A s tou demokracií to také není tak žhavé, vlastně ji v plné míře zavedl až Blair a účinnost pro jistotu odložil
    Co toto za nesmysl? Panská sněmovna není s demokracií v rozporu, stejně jako s ní není v rozporu například státní služba nebo branná povinnost.

    OdpovědětVymazat
  14. Máte chabou slovní zásobu.

    O kultuře napsal filosof a bývalý presidentský kandidát Jan Sokol.

    Měl byste s těmito banalitami seznámit.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>