11. dubna 2008

Stíháni jako zletilí

Jednou ze zvláštností US právního systému je přemíra právních fikcí. Být nezletilým v US trestním processu není objektivní fakt, nýbrž pouhé privilegium, které je v případě těžkého zločinu (serious felony) pravidelně odpíráno a nezletilí jsou stíháni jako zletilí (charged as adults):
  1. Cantwell, Feinstein Reintroduce Comprehensive Anti-Gang Legislation
  2. California Juvenile Justice Measure Reflects State Trend
  3. Fourteen-year-olds charged as adults in school shooting plot
Tak je tomu i nejnovějším případě zmlácení (battery) Victorie Lindsay. Avšak negramotní čeští novináři se opět vinou své totální právní ignorance nevystříhali několika nesmyslů:
  1. "státní žalobci". V USA, zemi kapitalismu, je žaloba, stejně jako v kterékoliv jiné zemi čistě soukromou záležitostí. Prosecutors je možno přeložit jako státní zástupci, státní návladní nebo prokurátoři, ale nikdy ne jako "státní žalobci".
  2. "soudit jako dospělé". Každý teenager je dospělý z podstaty věci, neboť pubertas = dospělost. Adults zde znamená zletilí.
Jinak je zajímavé, že právo na kauci má v USA skutečně každý: "One of the teens, Stephen Schumaker, 18, of Lakeland, was booked into the Polk County Jail. He is free on $5,000 bail." V ČR by zůstal ve vazbě, až by zčernal.

13 komentářů:

  1. Nelze bez dalšího tvrdit, že je to právní fikce. Spíš bych to viděl tak, že jim bylo odepřeno privilege of juvenile court, ale ve floridském trestním procesu se moc nevyznám.

    OdpovědětVymazat
  2. Ale jak jim mohl být odepřeno, když jsou juveniles?

    OdpovědětVymazat
  3. Není jasné, zda je juvenile court právo nebo privilegium. Mohu se pokusit to najít, ale neslibuji úspěch.

    OdpovědětVymazat
  4. Podle wikipedie je to od 14 let věku (což byla nejmladší z nich) privilegium.

    OdpovědětVymazat
  5. Funguje jim to divně: "He stated that the system sends too many children with good chances of rehabilitation to adult court".

    OdpovědětVymazat
  6. Je to novodobý nesmysl: "Beginning around 35 years ago, increases in violent juvenile crime spurred many states to modify laws so that young people could be tried as adults for serious crimes. By 2004, 44 states and the District of Columbia permitted judges to transfer juveniles to adult-criminal courts. No national data exist on the number of juvenile offenders prosecuted as adults."

    OdpovědětVymazat
  7. Právo na kauci rovněž nemá každý. Je poměrně běžné, že se soud rozhodne podezřelého zadržet aniž by mu dal možnost složení kauce. Podobně lze stanovit výši kauce tak vysoko, že její složení je pro zadrženého prakticky nemožné.

    OdpovědětVymazat
  8. Částečná oprava předchozího - podle americké Ústavy údajně nemůže soudce stanovit výšku kauce absurdně vysokou, tak, aby se de facto jednalo o znemožnění propuštění na kauci... Viz zde.

    Já osobně si sice pamatuji na případy, kdy se, vzhledem k finanční situaci zadrženého, o podobný princip v podstatě jednalo, ale nejsem právník, takže nevím, jaký je ve zdejším udělování kaucí běžný úzus/precedens.

    OdpovědětVymazat
  9. Zadržení (arrest) není to samé, co vazba (custody). Není náhodou, že institut vazby není v USA příliš propracovaný, protože prakticky nepoužívá.

    Podobně lze stanovit výši kauce tak vysoko, že její složení je pro zadrženého prakticky nemožné.
    Nicméně existují banky, které na ni půjčí. A chanci má každý. To v ČR neexistuje. Zde jde prakticky každý do vězení, ačkoliv je nevinný (presumce neviny).

    OdpovědětVymazat
  10. Ano, děkuji za opravu, měl jsem na mysli vazbu.

    Teoretickou šanci má opravdu asi každý, ale jak už jsem napsal, soudce prostě někoho nechá zavřít bez možnosti složení kauce a ani ty zmíněné banky jistě nepůjčí do jakékoliv výše kauce...

    OdpovědětVymazat
  11. Chtělo by to tvrdá data, kolik obviněných je ve vězení v ČR a kolik v USA.

    OdpovědětVymazat
  12. Já v žádném případě nesrovnávám situaci v USA a ČR, pouze jsem chtěl upřesnit, jak to zde v praxi vypadá s kaucemi.

    OdpovědětVymazat
  13. Také je zajímavé porovnání s českou realitou.

    V USA na ochranu osobnosti neberou nejmenší ohledy, holčičky, včetně čtrnáctileté, mají na webu mug shots ve slušivných vězeňských oblečcích, včetně úplného jména, a hrozí jim theoreticky doživotí, kdežto tady nestačí ani účast na vraždě k nepodmíněnému odsouzení, protože na mladistvou delikventku je prý ještě možné působit výchovným opatřením.

    Charakteristická ukázka odlišnosti hodnotových měřítek: do vězení by se dostala, snad jedině kdyby ukradla karton cigaret!

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>