5. dubna 2008

Nenapravitelný pacifista Jan Čulík

via Vodník. Jan Čulík v Britských listech bez většího přemýšlení odsoudil zajímavé články Ondřeje Neffa a Miloše Čermáka.

Je velice snadné být rusofilským pacifistou ve Skotsku, Nizozemí či Austrálii, kde žádné ruské nebezpečí ani trochu nehrozí (zatím), protože obě země ani v nejdivočtějších ruských snech nepatří do blízkého pohraničí.

Jiná je už situace v ČR a SR a úplně jiná je na Ukrajině a Gruzii. Případě ČR a SR není zřejmé nade vší pochybnost, zda patří do ruského blízkého pohraničí. Podle některých známek ano: Ruská agentura se snažila zmařit vstup obou zemí do NATO a EU, v případě SR se jí to málem podařilo; podle jiných ne: Blízké pohraničí jsou pouze ty státy, které byly formální součástí ruského Stalinova imperia.

Možná je ten pojem sporný i uvnitř Putinovy kliky. Bez ohledu na případnou naprostou vojenskou nepotřebnost radaru, bude radar jasný symbol: Byť máme v hlavním městě sochu ruského vojáka osvoboditele (tj. Kam ruský voják vstoupí, odtud již nikdy neodejde), tak do blízkého pohraničí nepatříme. Této triviální úvahy však Jan Čulík není schopen. Ono se mu nelze divit, není na ní existenčně závislý.

V demokracii přirozeně každý může zastávat jakékoliv názory. Mezi ně ale patří i názor, že odpůrci radaru jsou vědomými nebo nevědomými agenty Moskvy.

Souhlasím s Milošem Čermákem, že Tomáš Klvaňa totálně selhal. On se ho Václav Klaus nezbavil jen tak pro nic za nic.

11 komentářů:

  1. A co trochu soudnosti, nebo je to nenapravitelné? Nenapravitelní pacifisté jsou celkem rádi, že se studená válka nestala válkou horkou, zatímco vám je strašně líto, že se národ nedal do boje pod vedením těch vrahounů Mašínů. No a když to tenkrát nevyšlo, je třeba se pustit do boje pro změnu s nevěřícími. Pro takové lidi existuje jediný recept - sáhněte od slov k činům, US ármy bere lidi, nebo jestli chcete trochu větší spropitné můžete jít k Blackwaters.

    OdpovědětVymazat
  2. Kdyby se lidé k Mašínům přidali, mohli jsme mít od komoušů pokoj už v 50. letech.

    OdpovědětVymazat
  3. Možná, to bychom tu potom měli fašismus. Ale spíš ne. Mimochodem, to nebezpečí ruského útoku je pěkná volovina.

    OdpovědětVymazat
  4. Nečas označil ČSSD kvůli odporu proti radaru za extremisty, Peters označuje odpůrce radaru za agenty Moskvy. Je zjevné, že vláda prosadí radar pouze silou, což se jí nicméně nejspíš podaří.

    Bude to ale těžká zkouška pro některé poslance Strany zelených, kteří i po nejnovějším vývoji v NATO (který mne osobně taky přehnaně nepřesvědčil, i když částečně zviklal) vyjádřili odhodlání hlasovat proti smlouvě o radaru.

    OdpovědětVymazat
  5. Možná, ale spíš ne. Každopádně je Pinochet lepší volba než Gottwald.

    Vzdálenost mezi Prahou a Moskvou se od roku 1968 nezměnila ani o milimetr.

    OdpovědětVymazat
  6. Vzdálenost mezi Německem a Prahou taky od Mnichova...

    Pinochet? Skvělý vzor pro naše politiky...!

    "More than 30,000 Chileans have said they were victims of torture or political detention under the 17-year Pinochet regime that ended in 1990. There were many reports from men and women of sexual abuse, with about 10% of the testimonies coming from women." - BBC. "The Rettig Report concluded that 2,279 persons who disappeared during the military government were killed for political reasons," - Wikipedia. Zvláště vzhledem k časovým okolnostem - padesátá léta v Československu a sedmdesátá léta v Americe to už není ani řádově rozdíl mezi Gottwaldem a Pinochetem.

    OdpovědětVymazat
  7. Ano, nicméně Německo nám nekecá do zahraniční politiky.

    Proč by 20 let mělo hrát nějakou roli? Navíc KSČ už byla v 1970s v ČSSR etablována; nepotřebovala nějaký terror, byť se k němu někdy uchylovala.

    OdpovědětVymazat
  8. Jelikož jsme t.č. s Německem spojenci. Pokud by ale Česko hypoteticky chtělo umístit na svém území vojenská zařízení ruské armády, jistě by to s tím "nekecáním" bylo trochu jinak...

    No dobrá, i kdyby těch 20 let nehrálo roli, tak je to numericky jedno.

    OdpovědětVymazat
  9. Zajímavý komentář zajímavého autora k rozšiřovní NATO dál a dál na východ je tady: http://cz.altermedia.info/ze-zahranici/expanze-nato-u-eerneho-mooe-neeestny-risk_4044.html

    OdpovědětVymazat
  10. ad Srđa Trifković. Nechápu, co na tom islamofobním judeofilovi vidíte. Podle mne paleokonservativec není: "Islam is akin to fascism and bolshevism..." + "For a Christian the real task is to help our fellow humans who are trapped in Islam and to help them become free."

    USA jsou buď rozhodnuty, že budou riskovat jadernou válku kvůli například gruzínským nárokům na Abcházii (které jsou nesmyslné)
    V Abcházii došlo ke genocidě Gruzínů, která musí být odčiněna.

    OdpovědětVymazat
  11. Především předposlední odstavec (viz zde).

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>