13. dubna 2008

Godotka Kristýna

motto: "Abych pravdu řekla, zatím znám pouze jedinou skutečně výbornou knihu od mladé autorky. Tou knihou je Nahá Godotka od Kristýny Duškové. Nedávno jsem dokonce četla odborné kritiky, které autorku (teprve dvacetiletou vysokoškolačku!) zařazují mezi tři nejlepší české autory všech dob! Kniha se skládá ze dvou příběhů mladých žen. Nikdy jsem nečetla tak hlubokou, niternou knihu."

Vzhledem k flame war na blogu Respektu jsem si inkriminovanou prosu (PDF) dnešní bývalé redaktorky Profitu a dnešní právničky Hospodářské komory přečetl. Musím říci, že celý ten hype kolem toho textu mi přijde poněkud nepochopitelný. Oč jde?

Adolescentní hrdinka se silnými autobiografickými prvky si nevěděla rady v milostném vztahu s mladým mužem s přezdívkou Storm, tak se s ním v návalu žárlivosti (pohledem obdivoval nehezké nohy cizí ženy) rozešla.

Pak toho litovala, ale nedokázala se odhodlat k nápravě a místo toho se věnovala introspekci. Z pohledu 20leté mladé ženy roky nic neznamenají, a proto od strany 67 začíná poněkud neumělý skok do budoucnosti – 30. července 2006 (což už je dnes minulost) až 1. června 2040. Toto násilné urychlení děje textu nesvědčí, protože ho zatěžuji ahistoričností a malou fantasií. Teprve v roce 2029 si hrdinčina domácnost pořizuje Internet domů, ačkoliv již dnes (tj. v roce 2008) má v ČR broadband více než polovina domácností. Autorka zde mechanicky přejímá situaci z konce 90. let. Ve stejném roce si installuje program ICQ, ačkoliv o jeho existenci za 20 let lze s úspěchem pochybovat. A tak dále.

Ale ani po obsahové stránce nestojí text za mnoho. Autorka neřeší prakticky nic jiného než rozpor mezi přitažlivým tělem (vizte fotografii) a hloubavým intelektem. Bohužel si s ním neví rady, ani o něm nepíše nijak zajímavě, jen vrší prázdné lyricismy. Matoušek má pravdu, když ji v nedohledatelné kritice popravil. Na téhle ženské prose si jen málokdo může pochutnat.

Zkrátka a dobře. Janouchové prvotina mohla být před 7 lety událostí v Plzni, ale to je tak všechno. "Druhá část „Godotka“ se vydařila o něco lépe, i když ona plochost charakterů se v ní objevuje rovněž. Příběh začíná hrdinčiným vstupem na vysokou školu, kde jí ještě její citové rozpoložení věřit lze, ale později coby vdaná žena a matka působí vylhaně a nepřesvědčivě. U většiny matek nestižených nějakou duševní chorobou se po porodu vyvine k právě narozenému miminku vřelý vztah a i přes špatné manželství, kdy svého muže nemiluje, na dítěti lpí. Nahrazuje ji citovou absenci u manžela. Ale naše „Godotka“ se do sňatku nechala vehnat a svou dceru odmítá, považuje ji za produkt „vnějšího světa“, kam ona nechodí, nevidí ho a nezajímá se o něj. Sní o své dávné lásce Stormovi a těší se jeho starými dopisy, ač v předchozích kapitolách uvádí, že k dopisování s ním používala výhradně elektronickou poštu."

Updated.

3 komentáře:

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>